Eilen yhteensä 78764 latausta

Kirjaudu

Etusivu > #DmitroKapranoVainaa #UkrainanKirjallisuus #Ukraina #Venäjä

04.07.2024 16:31

#DmitroKapranoVainaa #UkrainanKirjallisuus #Ukraina #Venäjä
Lukuaika: 2 minuuttia

#DmitroKapranoVainaa #UkrainanKirjallisuus #Ukraina #Venäjä

Dmitro Kapranov: Ukrainan Kirjallisuuden Menetys ja Jatkuva Taistelu

Melkein kolme kuukautta sitten, 16. huhtikuuta, menehtyi tunnettu ukrainalainen kirjailija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja Dmitro Kapranov. Hän oli 56-vuotias, ja kuolinsyynä olivat sydänongelmat. Dmitro julkaisi yhdessä veljensä Vitalin kanssa lukuisia kirjoja ja perusti “Zelenyi Pes” -kustantamon.

Apofrof Lime -lehden haastattelussa Vitali Kapranov kertoi, miten hän käsittelee läheisen ihmisen kuolemaa. Hän muisti myös Euromaidanin aikoja ja totesi pelkäävänsä olevansa ennustaja.

“Me emme koskaan erottaneet itseämme toisistamme. Nytkin on vaikea puhua hänestä, koska se tuntuu siltä kuin kehuisin itseäni, mutta toisaalta en voi olla kehumatta. Olimme molemmat aina seikkailijoita, jotka ottivat helposti riskejä, kuten käsikirjoitusten polttaminen hallituksen edessä ja lukuisat muut mielenosoitukset”, muisteli Vitali.

Dmitro Kapranov oli 56-vuotias

“Elän tällä hetkellä muistoilla. Minun täytyy dokumentoida kaikki, mitä hän teki. Olen kuin kirjailijan leski, jonka täytyy kertoa hänen työstään ja lahjakkuudestaan. Kaikki tulevat aktiviteetit eivät tietenkään voi tapahtua ilman Dmitroa, koska emme koskaan olleet erossa toisistamme. Miten se tehdään, en vielä tiedä. Suunnittelemme muistotilaisuutta, jossa kokoamme ystävät yhteen, luemme runoja, laulamme ja keskustelemme ikään kuin hän olisi kanssamme. Vaikka minulla on paljon esiintymisiä, yksin on vaikeaa. Kaikki sanovat, että minun pitää jatkaa kahden edestä, mutta en tiedä, miten se fyysisesti onnistuu”, Vitali jatkoi.

Vitali Kapranov muisteli Euromaidanin aikoja, kun mielenosoitukset olivat kiivaimmillaan ja ympärillä oli poliisivoimia. Silloin veljekset vastasivat toimittajille: “Me voitimme, kaatakaa samppanjaa, he ovat hävinneet.” Aamulla alkoi ampuminen, ja poliisivoimat pakenivat.

“Miksi sanoimme niin? Kun Janukovitš käski käyttää asevoimia vallankumouksellisia vastaan, se oli hänen itsemurhansa. Armeija ei voi taistella kansaa vastaan, erityisesti ukrainalainen armeija. Vain palkkasoturit voivat taistella meitä vastaan, mutta omat ihmisemme eivät voi. Pelkään olla ennustaja, mutta minulla on samanlainen tunne nyt – emme aio luovuttaa. Kysymys on, milloin vihollisen voimat ehtyvät ja millä hinnalla voitamme. Olen jo maksanut korkeimman hinnan, koska olen käytännössä kuollut Dmitron kanssa. Ilman sotaa hän olisi voinut elää kauemmin, vaikka olikin vakavasti sairas. Kaksi vuotta sotaa, palvelus Azovissa, pommitukset – kaikki tämä vaikuttaa terveyteen. Häntä ei tappanut suoraan Putin, mutta venäläiset tappoivat hänet ja samalla myös minut, mutta en silti aio luovuttaa.”

Kapranovin veljekset Ukrainan asevoimissa

T.G. Ševtšenkon mukaan nimetty YouTube-kanava, jonka veljekset perustivat, on saavuttanut suuren suosion ja sillä on yli 945 000 tilaajaa. Vitalin mukaan Dmitro oli kanavan ideoija ja veturi.

“Hän lähti, jättäen jälkeensä yhden keskeneräisen tekstin, jonka minä viimeistelin. Se käsittelee Yhdysvaltain historiaa. Jos sanon, että Yhdysvallat on ennen kaikkea Mississippin vesistöalue, monet ovat varmasti yllättyneitä. Koko maa muodostui yhden valtavan vesiväylän ympärille. Samalla tavalla myös Ukraina syntyi, mutta täällä kyseessä ovat Dnipro ja Pohjois-Mustanmeren joet. Pian näemme, pitävätkö katsojat tutkimuksestamme. Ensimmäinen huoleni on nyt kanavan jatkokehitys. Historiatekstien kirjoittaminen ei ole helppoa… Toisaalta ei voi ottaa avuksi pelkkää kaunokirjailijaa. Se on luovuutta, mutta toisaalta se on luovuutta kaivoksessa, jossa pitää kaivaa paljon ja tuottaa tuloksia”, huomautti Vitali.

Kommentoi ja jaa artikkeli ystäviesi kanssa! Tilaa blogi Patreonin kautta lukeaksesi ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/13 16:10:11