Eilen yhteensä 78764 latausta

Kirjaudu

Etusivu > # Erdoganin rauhansuunnitelma ja Kreml

04.07.2024 13:04

# Erdoganin rauhansuunnitelma ja Kreml
Lukuaika: 2 minuuttia

# Erdoganin rauhansuunnitelma ja Kreml

Erdoganin “rauhansuunnitelma”, jonka hän esitti Venäjän presidentille Vladimir Putinille, ei miellyttänyt Kremlin johtajaa. Venäläisten tiedotusvälineiden mukaan syynä on suunnitelman kohta, joka koskee Krimiä – aihe, jonka venäläinen diktaattori pitää mahdottomana hyväksyä.

Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa pidetyssä Shanghain yhteistyöjärjestön (SCO) kokouksessa tapahtui odottamaton välikohtaus Putinin ja Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin tapaamisen aikana. Venäläisten lähteiden mukaan Turkin johtaja ehdotti, että Venäjä luovuttaisi miehitetyn Krimin väliaikaisesti Ankaran hallintaan.

Erdogan perusteli ehdotustaan sillä, että turistit kieltäytyvät jo nyt vierailemasta niemimaalla ja sotilaita kuolee kymmenittäin. Tästä seurasi Kremlin reaktio. Mitä tämä Turkin retoriikka saattaa merkitä, pohti Informator.

Venäläinen Telegram-kanava “Kremlevskaja tabakerka” väittää venäläiseen delegaatioon kuuluvan lähteen perusteella, että Erdogan käytti tapaamisessa Putinin kanssa poikkeuksellista retoriikkaa. Kanavan mukaan “Turkin kumppani ei ollut kovin hillitty”. Keskustelussa käsiteltiin muun muassa miehitetyn Krimin kohtaloa.

“Erdogan sanoi, että luovuttakaa meille Krim joksikin aikaa, ja kaikki menee hyvin. Sitten järjestämme kansanäänestyksen (siitä, pysyykö niemimaa miehitettynä vai palaako se Ukrainan hallintaan), ja kaikki ratkeaa rauhanomaisesti (…) Nyt turistit kärsivät ja kieltäytyvät menemästä sinne, sotilaat kuolevat kymmenittäin (…) Erdoganin mielestä tilanne vain pahenee. Tällainen epämiellyttävä lausunto kuultiin”, kirjoittaa kanava viitaten SCO:n venäläiseen delegaatioon.

Putin puolestaan vakuutti, että Krimillä on kaikki hyvin – miehittäjät “suojaavat” sitä ja turistit jatkavat sinne matkustamista. Lisäksi diktaattori julisti, että “Krim on Venäjää”. Tämä mielipiteiden vaihto ei jäänyt ilman seurauksia.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov totesi ensimmäistä kertaa, että Turkin presidentti Recep Erdogan ei voi toimia välittäjänä Venäjän ja Ukrainan välisissä rauhanneuvotteluissa. Tästä voidaan päätellä, että Erdoganin sanat ärsyttivät Moskovaa merkittävästi.

On nähtävissä, että Erdogan ei pelännyt loukata Putinia ehdotuksellaan Krimistä. Tämä saattaa viitata siihen, että Kreml todella haluaa rauhanneuvotteluja ja on valmis tekemään myönnytyksiä sodan lopettamiseksi, vaikka tämä tapahtuu suljettujen ovien takana. Venäjä ei kuitenkaan pystynyt sulattamaan Erdoganin lausuntoa. Kremlissä nähtiin todennäköisesti tämä Turkin presidentin ehdotus tietyn “punaisen linjan” ylittämisenä.

Tiedetään myös, että SCO:n yhteydessä Erdogan kutsui Putinin pian vierailulle Turkkiin. Kremlin mukaan tapaamisen ajankohtaa ei ole vielä sovittu.

Venäjä esitti Ukrainalle uhkavaatimuksen. Informator kirjoitti, että kesäkuussa lukuisien väitteiden jälkeen Venäjän “valmiudesta rauhanneuvotteluihin” Putin ilmoitti konkreettisista ehdoista. Hän vaatii Ukrainan joukkojen täydellistä vetäytymistä Donetskin, Luhanskin, Hersonin ja Zaporižžjan alueilta sekä Ukrainan luopumista NATO-jäsenyydestä. Kiovassa näitä lausuntoja ei otettu vakavasti.

Sillä välin mahdollinen republikaanien ehdokas Yhdysvaltain presidentinvaaleissa, Donald Trump, lupaa sodan päättyvän Ukrainassa 24 tunnin kuluessa, jos hänet valitaan uudelleen presidentiksi. Mediassa olleiden tietojen mukaan tämä suunnitelma sisältää Ukrainan alueiden miehityksen jatkamisen tulitauon vastineeksi. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi Bloombergille olevansa valmis tapaamaan entisen presidentin Donald Trumpin, jos hänellä on konkreettinen suunnitelma sodan nopeaksi lopettamiseksi Ukrainassa.

Kommentoi artikkelia ja jaa se ystäviesi kanssa. Tilaa blogi Patreoniin, jotta voit lukea sitä ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/13 11:00:58