Eilen yhteensä 78764 latausta

Kirjaudu

Etusivu > # Korruptio Uutiset Toiminta Ukraina Venäjä ## Korruptioskandaali: Sergiy Totskyi ja kiistanalaiset luotiliivit

04.07.2024 15:15

# Korruptio Uutiset Toiminta Ukraina Venäjä ## Korruptioskandaali: Sergiy Totskyi ja kiistanalaiset luotiliivit
Lukuaika: 2 minuuttia

# Korruptio Uutiset Toiminta Ukraina Venäjä

## Korruptioskandaali: Sergiy Totskyi ja kiistanalaiset luotiliivit

Ukrainan energiayhtiö Ukrenergon entiselle talousosaston johtajalle Sergiy Totskyille on määrätty ennakollinen toimenpide korruptioskandaalin yhteydessä. Korkein korruptiontorjuntatuomioistuin hyväksyi osittain syyttäjän vaatimuksen ja määräsi Totskyille 5 miljoonan grivnan takuusumman sekä kiellon olla yhteydessä todistajiin.

Erikoiskorruptiontorjuntavirasto (SAP) raportoi, että Totskyi, joka toimi Ukrenergon talousturvallisuusosaston johtajana, osallistui maaliskuussa 2022 luotiliivien hankintaan ylihinnoiteltuna. Kyseinen yritys ei ollut ennen Venäjän täysimittaista hyökkäystä valmistanut henkilökohtaisia suojavarusteita, vaan toimitti elintarvikkeita. Luotiliivit valmistettiin ajoneuvojen suojaamiseen tarkoitetusta metallista, ja suuri osa tilatuista luotiliiveistä ei koskaan saapunut perille tai oli huonolaatuisia.

Syyttäjän mukaan Totskyi hylkäsi muiden toimittajien, jotka tarjosivat luotiliivejä halvemmalla, tarjoukset. Yrityksen toimitusjohtaja pakeni Ukrainasta heti, kun tutkijat aloittivat aktiivisen tutkimuksen. Lisäksi toimitusasiakirjoissa mainitut kuorma-autot eivät todellisuudessa liikkuneet länsialueen ulkopuolella kyseisenä aikana.

Tutkimukset osoittivat, että luotiliivit täyttivät neljännen suojatason, mutta niiden hinta oli huomattavasti ylihinnoiteltu, 16 500 grivnaa kappaleelta. Puolustus väitti, että tutkimuksessa oli puutteita ja että korkea hinta johtui lyhyestä toimitusajasta.

Puolustuksen mukaan Totskyn osasto ei ollut vastuussa hankinnoista Ukrenergossa eikä voinut vaikuttaa hankintoja järjestäviin viranomaisiin. Totskyi itse väitti toimineensa parhaansa mukaan kiireellisissä olosuhteissa, joissa tarvittiin nopeasti laadukkaita luotiliivejä. Hän ei kuitenkaan osannut selittää, miksi toimittajan edustaja otti suoraan yhteyttä häneen virallisten kanavien sijaan.

Oikeudenkäynnissä nousi esille myös kysymys Totskyn mahdollisesta Venäjän passista. Totskyi kielsi koskaan omistaneensa Venäjän kansalaisuutta ja väitti, että FBI oli kertonut hänelle passin myöntämisestä tuntemattomalle henkilölle hänen nimissään.

Syyttäjä vaati 10,1 miljoonan grivnan takuusummaa, mutta tutkintatuomari määräsi 5 miljoonan grivnan takuusumman huomioiden Totskyn taloudellisen tilanteen. Totskylle määrättiin myös velvoitteita, kuten kielto olla yhteydessä todistajiin ja käydä tietyissä tiloissa.

Kesäkuun 26. päivänä Ukrainan kansallinen korruptiontorjuntavirasto (NAZK) ilmoitti Totskyn osallistumisesta korruptioskandaaliin. Totskya syytetään vallan väärinkäytöstä, mistä voi seurata 3–6 vuoden vankeusrangaistus ja oikeus toimia tietyissä tehtävissä voidaan evätä enintään kolmeksi vuodeksi. Lisäksi rangaistus voi sisältää sakkoja 757 tuhannesta 1 miljoonaan 514 tuhanteen grivnaan.

Kommentoi ja jaa artikkeli ystäviesi kanssa sekä rekisteröidy Patreoniin lukeaksesi blogia ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/13 17:30:36