Eilen yhteensä 78764 latausta

Kirjaudu

Etusivu > # KorruptioskandaaliUkraina

04.07.2024 15:06

# KorruptioskandaaliUkraina
Lukuaika: < 1 minuutti

# KorruptioskandaaliUkraina

**Korruptioskandaali Ukrainassa: Serhi Toțkille määrättiin takuu ja yhteydenpitokielto**

Serhi Toțki, Ukrenergon entinen taloudellisen turvallisuuden osaston johtaja, on saanut korruptioskandaalin yhteydessä takuusumman ja yhteydenpitokiellon. Korkein korruptionvastainen tuomioistuin osittain hyväksyi SAP:n syyttäjän vaatimuksen ja määräsi Toțkille 5 miljoonan grivnan takuusumman sekä kiellon kommunikoida tapauksen todistajien kanssa.

Ukrainan Korruptionvastainen Keskus raportoi, että Toțki oli maaliskuussa 2022 edistänyt ylihintaisen, kotitekoisten luotiliivien hankintaa yritykseltä, joka ennen Venäjän täysimittaista hyökkäystä ei ollut koskaan valmistanut henkilökohtaisia suojavarusteita. Yritys toimitti aiemmin elintarvikkeita, ja sen valmistamat luotiliivit olivat autonsuojaukseen tarkoitetusta metallista. Lisäksi yrityksellä ei ollut lupia luotiliivien valmistukseen, ja suuri osa tuotteista oli huonolaatuisia tai jäi toimittamatta.

Syytteen mukaan Toțki hylkäsi muiden, halvempien toimittajien tarjouksia, ja luotiliivit toimittaneen yrityksen johtaja poistui Ukrainasta heti, kun tutkinta alkoi. Lisäksi väitetyt kuljetukset maan sisällä eivät todellisuudessa toteutuneet.

Tutkimukset osoittivat, että vaikka luotiliivit täyttivät 4. tason suojavaatimukset, niiden hinta 16 500 grivnaa oli huomattavasti ylihintainen. Toțkin puolustus väitti, että hinta perustui nopeaan toimitusaikaan, ja että Toțkin osastolla ei ollut valtuuksia tehdä hankintoja Ukrenergolle.

Toțki itse perusteli toimintaansa kiireellisellä tarpeella saada laadukkaita luotiliivejä nopeasti. Hän ei kuitenkaan osannut selittää, miksi toimittaja otti suoraan yhteyttä häneen virallisten kommunikaatiokanavien sijaan.

Oikeuden käsittelyssä nousi esiin myös väitetty Toțkin Venäjän passi, jota hän kiisti koskaan omistaneensa. FBI:n kerrottiin ilmoittaneen hänelle, että passi oli myönnetty tuntemattomalle henkilölle.

Syyttäjä vaati alun perin 10,1 miljoonan grivnan takuusummaa, mutta ottaen huomioon Toțkin taloudellisen tilanteen, tuomari määräsi summaksi 5 miljoonaa grivnaa. Toțkille asetettiin myös kielto kommunikoida todistajien kanssa ja vierailla tietyissä tiloissa.

Kesäkuun 26. päivä NAUB ilmoitti Toțkin korruptiotapauksesta, mutta ei tuolloin paljastanut epäillyn nimeä. Toțkia syytetään vallan väärinkäytöstä, mikä aiheutti valtiolle 10,3 miljoonan grivnan vahingot. Häntä voi odottaa 3-6 vuoden vankeustuomio sekä sakko.

Kommentoi artikkelia ja jaa se ystäviesi kanssa. Voit myös kirjautua Patreoniin lukeaksesi blogia ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/13 15:12:15