Eilen yhteensä 88810 latausta

20224 artikkelia

Kirjaudu

Etusivu > #PuolanPäätökset UkrainalaisetPakolaiset #Ukraina #Venäjä #Pakolaiset

04.07.2024 23:05

#PuolanPäätökset UkrainalaisetPakolaiset #Ukraina #Venäjä #Pakolaiset
Lukuaika: 2 minuuttia

#PuolanPäätökset UkrainalaisetPakolaiset #Ukraina #Venäjä #Pakolaiset

Puola jatkaa tilapäistä suojelua ukrainalaisille pakolaisille, mutta lopettaa yhden avustuksen

Puola on päättänyt jatkaa tilapäistä suojelua ukrainalaisille pakolaisille, jotka ovat paenneet sotaa, mutta on samalla lopettanut yhden heille suunnatun avustuksen. Maan hallitus on lakkauttanut uuden ukrainalaisen pakolaisen kertaluontoisen tuen, joka oli suuruudeltaan 300 zlotya (noin 3028 grivnaa). Tämä sääntö astui voimaan 1. heinäkuuta.

Puolan radio viittasi sisäministeriön ja hallinnon apulaisministeri Maciej Duszykin kommentteihin, jonka mukaan muutokset on jo tehty Ukrainan kansalaisten avustamista koskevaan lakiin. Duszykin mukaan kertaluontoisen avustuksen lakkauttaminen johtuu siitä, että uusia pakolaisia on Puolassa vähän eikä tämä tuki ole enää perusteltua.

“Uusia pakolaisia on vähän, joten tämä järjestelmä ei mielestämme, eikä myöskään monien tarkkailijoiden mielestä, ole perusteltu”, Duszyk totesi.

Hän lisäsi, että jos tilanne Ukrainassa pahenee ja pakolaisten määrä kasvaa, tämä avustus palautetaan välittömästi ministeriön määräyksellä. Lisäksi on tiedossa, että kertaluontoisen avustuksen lisäksi on lakkautettu myös lisäkorvaus kotitalouksille, jotka majoittavat pakolaisia. He eivät enää saa 40 zlotya päivässä ukrainalaisten majoittamisesta.

“Mahdollisuutta saada 40 zlotya päivässä jokaisesta henkilöstä, joka asui yksityisasunnossa, ei enää ole. Valitettavasti tässä kohtaa kohtasimme erittäin suuria väärinkäytöksiä, joten päätimme lopettaa tämän järjestelmän kokonaan”, poliitikko selitti.

Muutokset ukrainalaisten tilapäistä suojelua koskevassa laissa

Puola on jatkanut ukrainalaisten pakolaisten tilapäistä suojelua 30. syyskuuta 2025 asti. Lisäksi maa on antanut mahdollisuuden vaihtaa tilapäinen suojelustatus kolmen vuoden tilapäiseksi oleskeluksi. Tämä lakimuutos sisältää myös yli 800 zlotyn avustuksen ukrainalaisille lapsille, ja heidät sisällytetään Puolan koulutusjärjestelmään. On kuitenkin luvattu säilyttää ukrainankielen opetus.

Lisäksi 1. heinäkuuta alkaen ukrainalaisten pakolaisten taloudellinen tuki majoituksen ja ruoan muodossa on mahdollista vain sopimuksen perusteella, joka on allekirjoitettu paikallisen voivodin tai paikallishallinnon kanssa.

Uudet säännöt henkilöllisyyden vahvistamiseksi ja PESEL-numeron saamiseksi

1. heinäkuuta alkaen ukrainalaiset pakolaiset voivat saada PESEL UKR -numeron. Tämän saavuttamiseksi ukrainalaisten on:

– Esitettävä voimassa oleva henkilöllisyystodistus, kuten ulkomaan passi tai henkilökortti.
– Täytettävä hakemus PESEL UKR -numeron saamiseksi.
– Annettava sormenjäljet.

PESEL UKR -numero myönnetään vain niille ukrainalaisille, jotka ovat saapuneet Puolaan 24. helmikuuta 2022 jälkeen, ja se on voimassa yhden vuoden. PESEL UKR -numeron saaneet ukrainalaiset pääsevät työmarkkinoille, voivat saada ilmaista terveydenhuoltoa ja muita sosiaalisia etuuksia.

Aiemmin on raportoitu, että ukrainalaisten, jotka käyttävät työnantajan tarjoamaa majoitusta Puolassa, määrä on kasvanut 2,5-kertaiseksi viimeisen vuoden aikana. Lisäksi on kerrottu, että työttömät ukrainalaiset voivat saada jopa 48 000 zlotya oman yrityksen perustamiseen Puolassa.

Kommentoi ja jaa tämä artikkeli ystäviesi kanssa. Voit myös kirjautua Patreoniin lukeaksesi blogiamme ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/22 07:54:13