Eilen yhteensä 77753 latausta

Kirjaudu

Etusivu > # Putin ja “Sammit ystävien kanssa” #Ukraina #Venäjä #Rauhanneuvottelut #StambulinSopimukset Istanbulin sopimusten ydin Mitä Venäjän johtaja nyt ehdottaa

04.07.2024 16:57

Ei audiota saatavissa.

# Putin ja "Sammit ystävien kanssa" #Ukraina #Venäjä #Rauhanneuvottelut #StambulinSopimukset Istanbulin sopimusten ydin Mitä Venäjän johtaja nyt ehdottaa
Lukuaika: 2 minuuttia

# Putin ja “Sammit ystävien kanssa”

#Ukraina #Venäjä #Rauhanneuvottelut #StambulinSopimukset

Venäjän diktaattori Vladimir Putin puhui Shanghain yhteistyöjärjestön kokouksessa, jota kutsutaan myös “Putinin ystävien huippukokoukseksi”. Puheensa aikana Putin yritti jälleen tuoda esiin omaa näkemystään rauhanprosessista, viitaten Istanbulin sopimuksiin. Venäjän johtajan mukaan nämä sopimukset “tyydyttivät aiemmin Ukrainaa ja voivat nyt toimia neuvotteluprosessin perustana”.

Putin korosti, että nämä sopimukset ovat edelleen ajankohtaisia ja voivat auttaa saavuttamaan rauhan. Hän myös jatkoi Venäjän aggression oikeuttamista Ukrainaa kohtaan, pyrkien vakuuttamaan kansainvälisen yhteisön tekojensa oikeutuksesta. Putinin puheet “Putinin ystävien huippukokouksessa” osoittivat jälleen kerran, että Venäjä ei aio luopua aggressiivisesta politiikastaan. Lisäksi hän yrittää edelleen sanella mahdottomia ehtoja rauhanneuvotteluille.

Putin väittää, että Ukraina kieltäytyi neuvotteluista Lontoon ja Washingtonin ohjeistuksesta, ja valehtelee Venäjän aina olleen valmis rauhanneuvotteluihin. “Venäjä, kuten tiedetään, ei ole koskaan kieltäytynyt ja on nyt valmis jatkamaan rauhanneuvotteluja”, venäläinen diktaattori tiivisti.

### Istanbulin sopimusten ydin

Vuoden 2022 Istanbulin neuvottelujen aikana Venäjä vaati Ukrainalta luopumista liittymisestä Natoon ja hyväksymään osan alueidensa miehityksen. Käytännössä kyse oli 12 kohdan kapitulaatioehdoista, jotka Ukraina hylkäsi. Venäjän vaatimuksiin kuului muun muassa “denatsifiointi”, “demilitarisointi”, Ukrainan puolueettomuus ja liittoutumattomuus, Krimin miehityksen ja “L/DRN:n” itsenäisyyden tunnustaminen, venäjän kielen valtiollisen aseman hyväksyminen, “kanonisen ortodoksian suojeleminen”, venäläisten koulujen toiminnan salliminen, venäläisten tiedotusvälineiden vapauttaminen ja vesihuollon takaaminen miehitetylle Krimin niemimaalle.

Miehittäjät halusivat myös kieltää soihtukulkueet Ukrainassa, purkaa kaikki Stepan Banderan ja muiden Ukrainan vapautusliikkeen johtajien patsaat ja nimetä uudelleen Banderan kadut. “Demilitarisoinnilla” tarkoitettiin Ukrainan armeijan ja aseiden määrän vähentämistä sekä sotilaskaluston vetämistä pysyviin sijainteihin. Venäläiset eivät kuitenkaan halunneet itse vetää joukkojaan ja kalustoaan takaisin, mikä käytännössä olisi tarkoittanut ukrainalaisten kaupunkien luovuttamista.

Neuvottelut osoittivat myös valtavan kuilun Ukrainan ja Venäjän kulttuurien välillä. Samaan aikaan venäläiset miehittäjät tekivät hirvittäviä rikoksia Buchassa. Tämä teki neuvotteluprosessista käytännössä mahdottoman, erityisesti Ukrainan yhteiskunnan mielialojen vuoksi. Länsimaat alkoivat vihdoin ymmärtää, kenen kanssa he olivat tekemisissä. Sotilaallinen apu Ukrainalle alkoi kasvaa, ja rauhasta puhuttiin yhä vähemmän, samalla kun Ukrainan voitosta puhuttiin enemmän.

Istanbulin jälkeen käytiin useita neuvottelukierroksia videoyhteyden kautta, mutta jokaisen kierroksen myötä kävi yhä selvemmäksi, ettei neuvotteluista tule positiivisia tuloksia. Lopulta Ukraina lopetti osallistumisensa neuvotteluihin.

### Mitä Venäjän johtaja nyt ehdottaa

Lukuisien väitteiden jälkeen Venäjän “valmiudesta rauhanneuvotteluihin” diktaattori julisti 14. kesäkuuta ehtoja, joiden täyttämistä monet analyytikot pitävät epärealistisina. Hän vaatii muun muassa Ukrainan joukkojen täydellistä vetäytymistä Donetskin, Luhanskin, Hersonin ja Zaporižžjan alueilta sekä Ukrainan luopumista Natosta. Tämä viittaa siihen, että Putin ei todellisuudessa halua mitään rauhanneuvotteluja, vaan hänen todellinen suunnitelmansa on pitkittää sotaa.

Muistutuksena, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi totesi Bloombergin haastattelussa, että Venäjän presidentti Vladimir Putin voi saada kutsun seuraavaan rauhankokoukseen. On kuitenkin epätodennäköistä, että hän osallistuu siihen, sillä pelkonsa vuoksi hän ei ole valmis istumaan neuvottelupöytään. Näin ollen rauhanneuvottelut Venäjän kanssa eivät ala lähitulevaisuudessa.

Äskettäin Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ehdotti Putinille oikeudenmukaista rauhaa, joka tyydyttäisi molempia osapuolia. Tämä sisältäisi tulitaukotilanteen. Venäläisten lähteiden mukaan Turkin johtaja ehdotti myös, että miehitetty Krim siirrettäisiin väliaikaisesti Ankaran hallintaan. Tämä ei miellyttänyt lainkaan Kremlin isäntää.

Kommentoi artikkelia ja jaa se ystäviesi kanssa. Voit myös kirjautua Patreonin kautta lukeaksesi blogia ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/15 15:32:24