Eilen yhteensä 78764 latausta

Kirjaudu

Etusivu > #ShanghaiSummit Kiinan ja Venäjän suhteet syvenevät: mitä se tarkoittaa Ukrainalle?

04.07.2024 16:40

#ShanghaiSummit Kiinan ja Venäjän suhteet syvenevät: mitä se tarkoittaa Ukrainalle?
Lukuaika: 2 minuuttia

#ShanghaiSummit Kiinan ja Venäjän suhteet syvenevät: mitä se tarkoittaa Ukrainalle?

Kiinan presidentti Xi Jinping vahvisti Shanghain yhteistyöjärjestön (SCO) huippukokouksessa Astanassa Pekingin kannan Ukrainaan. Hän vakuutti, että Kiina aikoo jatkaa poliittisen ratkaisun edistämistä “Ukrainan kriisissä”. Xi Jinping korosti valmiuttaan aktiivisesti osallistua alueellisten ongelmien ratkaisemiseen.

Bloombergin mukaan Kiinan johtaja väittää, että Kiina on “historian oikealla puolella” Ukrainan kysymyksessä. “Kiina on aina ollut historian oikealla puolella, edistänyt rauhaa ja neuvotteluja ja on valmis jatkamaan aktiivisia ponnisteluja poliittisen ratkaisun edistämiseksi alueellisissa kysymyksissä, mukaan lukien ‘Ukrainan kriisi’”, Xi Jinping totesi.

Kiinan johtaja ilmoitti samalla, että Peking tukee Venäjää globaalin etelän yhdistämisessä, uuden “kylmän sodan” estämisessä ja “laittomien yksipuolisten pakotteiden ja hegemonian” vastustamisessa. “Kiinan ja Venäjän on jatkettava kattavan strategisen koordinoinnin vahvistamista, ulkoisen puuttumisen vastustamista ja yhdessä rauhan ja vakauden ylläpitämistä alueella”, Xi Jinping totesi.

Lehti huomauttaa, että siteiden syventämisen osoittaminen Venäjään todennäköisesti suututtaa entisestään länsimaita, jotka painostavat Kiinaa lopettamaan Venäjän sodan tukemisen Ukrainassa. Peking on pyrkinyt näyttämään itsensä neutraalina toimijana, mutta Ukrainan liittolaiset ovat syyttäneet sitä teknologian ja aseiden osien toimittamisesta Venäjälle sodan aikana.

Shanghain yhteistyöjärjestön huippukokouksen puitteissa Kiinan johtaja Xi Jinping saapui Kazakstaniin 2. heinäkuuta ja kävi keskusteluja maan presidentin Kassym-Jomart Tokajevin kanssa. Tämä on jo toinen Kiinan johtajan ulkomaanvierailu vuoden alusta lähtien. Toukokuussa hän teki Euroopan kiertueen, jossa hän vieraili Ranskassa, Serbiassa ja Unkarissa. Myöhemmin myös Putin saapui Kazakstaniin.

On mielenkiintoista, että tällä kertaa Kazakstanin media kiinnittää tuskin ollenkaan huomiota Venäjän presidenttiin. Hän on selvästi Kiinan kollegansa varjossa. Riittää, kun katsoo Kazakstanin johtavien tiedotusvälineiden raportteja, jotka seuraavat käytännössä jokaista Xi Jinpingin ja hänen tiiminsä jäsenen askelta – ilman yhtäkään kriittistä huomautusta. Huippukokouksen aikana Xi Jinping tapasi myös diktaattori Putinin.

Muistutuksena, SCO on hallitustenvälinen järjestö, jonka Kiina ja Venäjä perustivat vuonna 2001 Shanghaissa. Järjestöön kuuluu yhdeksän jäsenmaata: Intia, Iran, Kazakstan, Kirgisia, Kiina, Pakistan, Venäjä, Tadžikistan ja Uzbekistan. 4. heinäkuuta myös Valko-Venäjä liittyi virallisesti SCO:n jäseneksi.

Kommentoi ja jaa artikkeli ystävillesi! Voit myös kirjautua Patreoniin lukeaksesi blogiani ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/14 11:02:54