Eilen yhteensä 77753 latausta

Kirjaudu

Etusivu > #UkrainanTieNATOon ## Ukrainan Nato-jäsenyyden Mahdollisuudet ja Haasteet ### Tie Natoon

04.07.2024 14:07

Ei audiota saatavissa.

#UkrainanTieNATOon ## Ukrainan Nato-jäsenyyden Mahdollisuudet ja Haasteet ### Tie Natoon
Lukuaika: 2 minuuttia

#UkrainanTieNATOon

## Ukrainan Nato-jäsenyyden Mahdollisuudet ja Haasteet

Presidentti Volodymyr Zelenskyi käsitteli mahdollisuutta, että Ukraina voisi liittyä Natoon ilman miehitettyjä alueita – niin sanotun Saksan toisen maailmansodan jälkeisen skenaarion mukaisesti, jolloin liittoumaan otettiin vain Länsi-Saksa. Virallisesti hänelle ei ole tällaista skenaariota ehdotettu, mutta epävirallisia keskusteluja eri poliitikkojen kanssa on käyty.

Zelenskyi selitti, että kaikki muutokset Ukrainan alueella ovat ristiriidassa Ukrainan perustuslain kanssa. Siksi kaikkia malleja, jotka rikkovat valtion koskemattomuutta, on käsiteltävä erittäin varovaisesti.

“Minä olen presidentti ja perustuslain takaaja. Ja jos puhumme muutoksista alueillamme – se on perustuslain muutoksia, ja se on rikos. Siksi, jos meille ehdotetaan saksalaista mallia tai jotain muuta, on ymmärrettävä, mitä meille ehdotetaan, kuka ehdottaa ja miksi. Ja vasta sen jälkeen on ymmärrettävä meidän kaikkien mielipide”, hän sanoi.

Zelenskyi korosti, ettei hän voisi tehdä tällaista päätöstä yksin, sillä Ukrainan omistaja on sen kansa. Siksi tällainen päätös on tehtävä yhdessä. Hän myös mainitsi, että keskusteluja saksalaisesta vaihtoehdosta eri poliitikkojen kanssa on käyty, mutta nämä keskustelut ovat olleet epävirallisia, eikä kukaan ole tehnyt virallisia ehdotuksia. Presidentin mukaan tämä on erittäin herkkä aihe Ukrainalle.

### Tie Natoon

Muistutuksena, että vuosittainen Naton huippukokous järjestetään Washingtonissa 9. heinäkuuta. Ukraina, joka ei saanut kutsua liittyä vuonna 2023, toivoi saavansa kutsun tänä kesänä, mutta näin ei tapahtunut. Samaan aikaan Yhdysvaltojen ulkoministeriö vakuutti, että he valmistelevat selkeitä ja konkreettisia tehtäviä tulevan jäsenyyden nopeuttamiseksi Pohjois-Atlantin liitossa. Tällä hetkellä niitä ei ole vielä lopullisesti muotoiltu, mutta liitossa työskennellään niiden parissa ja ne julkistetaan huippukokouksen aikana.

Niin sanotun saksalaisen skenaarion osalta monet vaikutusvaltaiset poliittiset toimijat ja asiantuntijat ovat jakaneet näkemyksiään. Esimerkiksi entinen Yhdysvaltojen vaikutusvaltainen ulkopoliittinen strategi Henry Kissinger totesi, että tällainen skenaario voisi tarkoittaa välttämätöntä taistelujen uudelleenaloittamista Venäjän tai Ukrainan toimesta, mikä johtaisi sodan jatkumiseen Euroopassa. Siksi Nato ei hyväksyisi tällaista vaihtoehtoa. On myös tärkeää huomata, että kun Länsi-Saksasta tuli Pohjois-Atlantin liiton jäsen ilman Neuvostoliiton hallinnassa olleita Itä-Saksan alueita, toinen maailmansota oli jo päättynyt. Ukrainassa tilanne on edelleen akuutissa vaiheessa.

Tässä samassa haastattelussa Volodymyr Zelenskyi kertoi myös Andriy Yermakin roolista hänen tiimissään ja siitä, onko hän todella Ukrainan politiikan “harmaa kardinaali”, joka sanelee presidentille ehtoja, kuten jotkut tiedotusvälineet väittävät.

Kommentoi ja jaa tämä artikkeli ystävillesi. Voit myös kirjautua Patreonin kautta lukeaksesi blogia ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/15 14:05:45