Eilen yhteensä 78764 latausta

Kirjaudu

Etusivu > ### #Analyysi #KremlinInformaatiovaikutus #Disinformaatio #Venäjä #Ukraina #Eurooppa

05.07.2024 16:50

### #Analyysi #KremlinInformaatiovaikutus #Disinformaatio #Venäjä #Ukraina #Eurooppa
Lukuaika: 3 minuuttia

### #Analyysi #KremlinInformaatiovaikutus #Disinformaatio #Venäjä #Ukraina #Eurooppa

**Venäjän tiedustelupalvelun disinformaatiostrategiat paljastettu: Analyysi Kremlinin informaatiovaikutuksesta**

Christo Grozev, tunnettu tutkiva toimittaja, on julkaissut The Insider -sivustolla tutkimuksen, joka perustuu Venäjän ulkomaantiedustelupalvelun (SVR) työntekijöiden hakkeroitujen sähköpostien analyysiin. Nämä työntekijät vastaavat “informaatiotaistelusta” länttä vastaan. Asiakirjoista, jotka on valmisteltu eri viranomaisille, voidaan löytää Kremlin strategia informaatiotahdossa: disinformaation levittäminen länsimaiselle yhteiskunnalle kipeistä aiheista, informaation levittäminen radikaalien ukrainalaisten ja eurooppalaisten ryhmittymien nimissä (olemassa olevien tai erityisesti tätä tarkoitusta varten luotujen), tunteisiin (erityisesti pelkoon) vetoaminen järjen sijaan ja uusien internet-alustojen käyttäminen vanhentuneiden RT- ja Sputnik-kanavien sijaan.

**Pelko ja absurdi**

26. toukokuuta 2022 pidettiin Venäjän liittoneuvostossa pyöreän pöydän keskustelu aiheesta “Informaation rooli suuressa vastakkainasettelussa lännen kanssa; internet-alustojen tulevaisuus uudessa todellisuudessa”. Tämä oli SVR:n työntekijöiden tähtihetki, kun he esittivät siellä raporttinsa. Raportissa todetaan perinteisten venäläisten propagandamedioiden alhainen tehokkuus. Toimimista informaatiotahdossa ehdotettiin aggressiivisesti, mutta samalla näennäisesti länsimielisten ja ukrainamielisten toimijoiden nimissä.

“Vetoaminen tunteisiin järjen sijaan edistää propagandakoneiston tavoitteiden nopeinta saavuttamista”, kirjoittavat tutkimuksen tekijät.

**Valheellisten kansalaisjärjestöjen luominen ukrainalaisille Euroopassa**

Erityistä huomiota venäläiset tiedustelupalvelut kiinnittävät ukrainalaispakolaisiin Euroopassa. Paikallisen väestön ärsyttämiseksi suunniteltiin ns. negatiivisen asialistan levittämistä kaikkien kanavien kautta, ensisijaisesti sosiaalisen median ja eurooppalaisten medioiden kautta. Tunnevalikoimasta odotetusti suositeltiin erityisesti pelkoon vetoamista.

“Yhtenäisen suunnitelman mukainen kognitiivinen isku kohdeyleisöön muodostaa ensisijaisesti kestävän torjunnan hallitusten ja EU:n ylikansallisten instituutioiden poliittiselle linjalle, mikä pitkällä aikavälillä johtaa protestien lisääntymiseen ja muihin negatiivisiin seurauksiin”, todetaan asiakirjassa.

SVR:n työntekijät suunnittelevat näiden ideoiden levittämistä joko olemassa olevien tai virtuaalimaailmassa luotujen radikaalien avulla, jotta toiminta ei tapahtuisi Venäjän nimissä. Erityisesti korostetaan, että “moraalisia ja eettisiä näkökohtia tulee jättää huomioimatta”.

“Katsoisimme onnistuneeksi ja nopeasti perustelluksi mahdollisuuden naamioida toimemme ukrainalaismielisen radikaalin kansalaisjärjestön intresseillä. Tällainen alusta mahdollistaa käytännössä minkä tahansa teeman levittämisen, äärivasemmistolaisten ideoiden propagoinnin ja poliittisten ja taloudellisten vaatimusten esittämisen, jopa täyteen absurdiuteen asti. Absurdi tässä yhteydessä toimii juuri propagandan kognitiivisena elementtinä”, todetaan asiakirjassa.

Tiedustelupalvelun näkemyksen mukaan tällaisen asialistan edistäminen voi saavuttaa kaksitahoisen tavoitteen: Ukrainan mustamaalaamisen kollektiivisen lännen silmissä ja jännitteiden lisäämisen eri voimaryhmien välillä Ukrainan sisällä ja sen ulkopuolella. Tällaisen toiminnan sivutuotteena pidetään informaatiokynnyksen luomista Venäjän mediakentällä kansan mielialojen manipuloimiseksi.

**Provokaattorien budjetti**

Tämän suunnitelman liitteenä on erityinen asiakirja, jossa esitetään yksityiskohtainen ja hintatiedoin varustettu suunnitelma tavoitteiden saavuttamiseksi. Esimerkiksi propagandamateriaalien levittäminen suunnitellaan lyhyiden videoiden julkaisemisen kautta, kahta videota päivässä. Katumielenosoituksia Euroopassa suunnitellaan hintaan 100 euroa per henkilö.

“Esimerkkikaavio informaatiovaikutuksesta näyttää tältä: perustamme sivuston, joka luodaan ‘uutistoimistoksi’ (vaihtoehtoisesti ‘itsenäiseksi tutkimustoimistoksi’). Tälle sivustolle kerätään kaikki inspiroitavat materiaalit. Lisäksi painettu muoto kopioidaan ääni- ja videomuodossa suosituilla videonjakosivustoilla (YouTube, RuTube jne.). Vaikutuksen tehostamiseksi pilkomme päävideon lyhyiksi pätkiksi ja julkaisemme niitä 1-2 kertaa päivässä. Sisällön linkit upotetaan sähköisiin viestintävälineisiin erityisen ohjelmiston avulla, joka perustuu uuden ‘Storm’ -alustan moduuliin. Lisäksi käynnistämme samanaikaisesti kampanjoita sosiaalisessa mediassa, täydentäen niitä kohdennetulla lähetyksellä viestisovelluksissa vastaanottajien geolokaation mukaisesti”, asiakirjassa todetaan.

Projektin budjetti näyttää tältä:

– Yleisölle, joka on alle 1 miljoonaa ihmistä, yksi vaikutuslaite maksaa 3 dollaria kuukaudessa (esimerkiksi 100 000 ihmisen tavoittaminen maksaa 300 000 dollaria kuukaudessa, noin 280 000 euroa).
– Yleisöä, joka ylittää 1 miljoonan ihmisen, tavoittaminen maksaa vähemmän johtuen “cross-device” -efektin ja aiheen viruksen leviämisen tehostamisesta.

Mielenosoittajien sopiva ja tehokas määrä on korkeintaan 100 henkilöä. Enemmän on turhaa ja poliittisesti riskialtista. Vähemmän on vähäistä ja tuloksetonta. Mielenosoittajan osallistumiskustannukset ovat 100 euroa. Mielenosoitus kestää tunnin. Tänä aikana otetaan valokuvia ja videoita, joita sitten levitetään medioissa. Mielenosoituksen järjestäminen maksaa noin neljä kertaa osallistumiskustannuksen (yksi kustannus menee paikallisille toimijoille, yksi meidän työllemme, yksi “Myrotvoretsille” ja yksi matka- ja operatiivisiin kustannuksiin, mukaan lukien kuvaaminen ja sisällön levittäminen). Näin ollen budjetin laskelma: yksi henkilö — 5 euroa.

Yksittäinen mielenosoitus lasketaan erikseen.

**”Myrotvorets” tiedustelupalvelun univormuissa**

The Insiderin tutkimien SVR:n työntekijöiden ryhmä toimii kansainvälisen turvallisuuskeskuksen “Myrotvorets” peitteen alla. Organisaation avainhenkilö on 45-vuotias Mihail Kolesov, joka valmistui puolustusministeriön sotilasyliopistosta kääntäjäksi ja liittyi sitten SVR:ään, toimien sotilasyksikössä 33949 (osasto S), joka huolehtii laittomien vakoojien tukemisesta. Kolesov toimi diplomaatin peitteen alla Kabulissa, suoritti lakitieteellisen tutkinnon RANEPA:ssa etänä ja vuonna 2020 hänestä tuli “Myrotvorets” -keskuksen “informaatioprojektien johtaja”. Hän väittää johtavansa 40 työntekijää, vaikka virallisesti “Myrotvoretsissa” on alle 10. Samanaikaisesti Kolesov on myös FSB:n upseeri, mikä on yleistä — SVR ja FSB ovat pitkään olleet tiiviisti yhteydessä toisiinsa.

**RF-propaganda keksi uuden valheen Olena Zelenskistä**

Venäjän propaganda ei väsy keksimään uusia valheita Ukrainan ylimmän poliittisen johdon perheestä sen mustamaalaamiseksi. Tällä kertaa propagandan kohteena oli Olena Zelenska. Venäjän propaganda valehteli, että Ukrainan presidentin vaimo olisi ostanut kalliin Bugatti Tourbillonin. Valheen tarkoituksena oli mustamaalata Ukrainan johtoa NATO-huippukokouksen edellä.

Disinformaation vastakeskuksessa paljastettiin uusi Venäjän propagandan valhe. Keskus totesi myös, että propagandistit pyrkivät maksimoimaan “todisteiden” vakuuttavuuden: he käyttivät videota automyymälän työntekijästä, joka kertoi Ukrainan delegaation vierailusta.

Disinformaation vastakeskus selvitti, että valheen alkuperäislähde oli ranskalainen sivusto Verite Cachee. Tämä sivusto luotiin 22. kesäkuuta 2024, eli vain muutama päivä sitten. Sivustolla on tämän valheen lisäksi vain neljä muuta artikkelia, jotka käsittelevät Venäjän ja Ukrainan välistä sotaa keskittyen venäläisiin puhujiin.

On tärkeää huomata, että automyymälän työntekijällä on Instagram-tili, jolla on vain neljä julkaisua. Viimeisin julkaisu on tehty muutama päivä sitten. Disinformaation vastakeskus epäilee, että venäläiset ovat voineet käyttää deepfake-teknologiaa tämän valheen luomiseen.

Kommentoi artikkelia ja jaa se ystäviesi kanssa. Voit myös kirjautua Patreoniin lukeaksesi blogiani ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/13 17:23:13