Eilen yhteensä 78764 latausta

Kirjaudu

Etusivu > # Analyysi: Venäjän ehdottama rauhansopimus ja sen seuraukset Ukrainalle #Ukraina #Venäjä #Rauha #Politiikka

05.07.2024 06:17

# Analyysi: Venäjän ehdottama rauhansopimus ja sen seuraukset Ukrainalle #Ukraina #Venäjä #Rauha #Politiikka
Lukuaika: 2 minuuttia

# Analyysi: Venäjän ehdottama rauhansopimus ja sen seuraukset Ukrainalle #Ukraina #Venäjä #Rauha #Politiikka

Journalisti Dmitro Gordon on julkistanut keskeiset kohdat rauhansopimusehdotuksesta, jonka Venäjä väitetysti on toimittanut Yhdysvalloille. Ehdotus sisältää merkittäviä myönnytyksiä Ukrainalta, kuten alueelliset luovutukset, armeijan huomattava vähentäminen ja sitoutumattomuus Natoon. Vastineena Moskova tarjoaa yhteistä hallintoa Krimillä, tulitaukoa ja miehitettyjen Hersonin ja Zaporižžjan alueiden osien vapauttamista. Lisäksi Ukraina saisi takaisin Zaporižžjan ydinvoimalan.

Asiantuntijat ovat todenneet, että tällaisen ehdotuksen julkistaminen saattaa olla Ukrainan hallituksen tapa testata kansalaisten reaktiota vaikeisiin päätöksiin, jotka sota on pakottanut esiin. Toisaalta Venäjä voi yrittää pakottaa Ukrainan antautumaan ja heikentämään sitä, jotta se voisi myöhemmin iskeä uudelleen. Venäjän suunnitelmat pyrkivät myös vähentämään Yhdysvaltojen aseapua Ukrainalle.

Entinen turvallisuusneuvoston varasihteeri Stepan Havrysh korostaa, että Vladimir Putin ei aio kantaa vastuuta Ukrainalle, mikä näkyy ehdotuksen naiivina ja hyväksymättömänä luonteena. Tämä on ansa, joka hyödyttää vain Venäjää.

Venäjä pyrkii näyttämään valmiuttaan myönnytyksiin lähettämällä ehdotuksiaan Yhdysvalloille, toivoen Yhdysvaltojen vähentävän aseapua Ukrainalle. Tämä voisi auttaa Venäjää pysäyttämään hyökkäyksen ja voittamaan sen. Putin yrittää heikentää Ukrainaa ja sen liittolaisia, mutta säilyttää vaikutusvaltansa ja hallinnan miehitetyillä alueilla.

Poliittinen analyytikko Oleksandr Kochetkov uskoo, että Ukrainan hallitus on mahdollisesti itse päättänyt julkaista suunnitelman testatakseen kansalaisten reaktiota. Politiikan asiantuntija Oleksiy Golobutsky kuitenkin väittää, että kyseessä on Dmitro Gordonin keksintö, joka yrittää hyödyntää tilannetta taloudellisesti.

Havrysh toteaa, että Venäjän ehdotus on käytännössä Ukrainan antautumissuunnitelma, joka estäisi maan tulevaisuuden länsimaissa. Ehdotuksen mukaan Ukrainasta tulisi Venäjän siirtomaa ilman selkeää tulevaisuutta.

Venäjän ehdotus sisältää vakavia turvallisuuspuutteita, kuten demilitarisoidun vyöhykkeen Dneprin varrella, mikä mahdollistaisi Venäjän uuden hyökkäyksen idästä. Tämä tarkoittaisi Dneprin ja Zaporižžjan kaupunkien mahdollista miehittämistä.

Venäjän rauhansopimusehdotuksen keskeiset kohdat sisältävät muun muassa Ukrainan vetäytymisen Donetskin ja Luhanskin alueilta, Zaporižžjan ydinvoimalan palauttamisen Ukrainalle, Krimin yhteishallinnon ja Ukrainan sitoutumattomuuden Natoon. Venäjä ehdottaa myös Yhdysvaltojen ja liittolaisten pakotteiden poistamista.

Dmitro Gordon väittää saaneensa tiedot sisäpiirilähteiltä ja vastustaa tällaisia sopimuksia. Vaikka väitteitä ei voida vahvistaa, suunnitelma vaikuttaa uskottavalta.

Zaporižžjan ydinvoimalan palauttaminen Ukrainalle voisi mahdollistaa sähkön viennin Eurooppaan, mutta tämä voisi olla houkutin, joka johtaisi Venäjän uuteen hyökkäykseen ja Ukrainan heikentymiseen.

Kommentoi ja jaa artikkeli ystävillesi, ja kirjaudu Patreonin avulla lukeaksesi blogia ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/13 17:33:58