Eilen yhteensä 78764 latausta

Kirjaudu

Etusivu > # Briteissä pidettiin ennenaikaiset vaalit

05.07.2024 05:35

# Briteissä pidettiin ennenaikaiset vaalit
Lukuaika: < 1 minuutti

# Briteissä pidettiin ennenaikaiset vaalit

Heinäkuun 4. päivänä Briteissä järjestettiin ennenaikaiset vaalit parlamentin alahuoneeseen. Exit pollien mukaan oppositiossa oleva työväenpuolue nousi vaalitaiston kärkeen. Samaan aikaan nykyisen pääministerin Rishi Sunakin johtama konservatiivipuolue jäi ensimmäistä kertaa 14 vuoteen vähemmistöön.

BBC uutisoi alustavista tuloksista viitaten Ipsos UK:n tekemään exit polliin, joka toteutettiin Sky Newsin, BBC:n ja ITV Newsin toimeksiannosta. Ennusteiden mukaan työväenpuolue saa 410 paikkaa parlamentissa, kun hallituksen muodostamiseen tarvitaan vähintään 326 paikkaa. Tämä tarkoittaa, että maan uudeksi pääministeriksi voi nousta sir Keir Starmer.

Konservatiivipuolue, joka on tällä hetkellä vallassa, saa 131 paikkaa parlamentissa. Tämä on ennätyksellisen alhainen tulos Britannian sodanjälkeisessä historiassa. Liberaalidemokraatit puolestaan saavat 61 paikkaa, mikä on kuusinkertainen määrä nykyiseen alahuoneeseen verrattuna, ja näin he sijoittuvat kolmannelle sijalle.

On kuitenkin hyvä muistaa, että exit pollien tuloksissa voi olla virhemarginaali, joten on tärkeää odottaa virallisia vaalituloksia, jotka julkistetaan jo tänään, 5. heinäkuuta.

Vaalit Britanniassa

Toukokuun lopussa pääministeri Rishi Sunak ilmoitti, että kuningas Charles III oli hyväksynyt hänen pyyntönsä parlamentin hajottamisesta. Pian tämän jälkeen varmistui, että vaalit pidettäisiin heinäkuussa. Jo etukäteen oli selvää, että pääkilpailu käytäisiin konservatiivien ja työväenpuolueen välillä.

Britannian kansalaisten mielipidemittaukset osoittivat, että istuvan pääministerin ja konservatiivipuolueen kannatus oli hyvin alhainen, toisin kuin työväenpuolueen kannatus. Tämän vuoksi opposition johtaja Keir Starmer teki jo ennen vaaleja suuria lupauksia pääministeriydestään. Hän myös lupasi jatkaa sotilaallista, taloudellista, diplomaattista ja poliittista tukea Ukrainalle.

Aiemmin puolustusministeriöstä ilmoitettiin, että Venäjän ja Kiinan kasvava liittouma muodostaa uhan länsimaille. Britit kehottivat eurooppalaisia valtioita lisäämään tappavan avun määrää Ukrainalle.

Kommentoi artikkelia ja jaa se ystäviesi kanssa. Voit myös liittyä Patreoniin lukeaksesi blogiamme ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/14 09:11:28