Eilen yhteensä 77753 latausta

Kirjaudu

Etusivu > #F16ToUkraine Ukrainan F-16-hävittäjät voivat muuttaa voimasuhteita Mustanmeren ilmatilassa

05.07.2024 12:28

Ei audiota saatavissa.

#F16ToUkraine Ukrainan F-16-hävittäjät voivat muuttaa voimasuhteita Mustanmeren ilmatilassa
Lukuaika: 2 minuuttia

#F16ToUkraine Ukrainan F-16-hävittäjät voivat muuttaa voimasuhteita Mustanmeren ilmatilassa

Ukrainan laivaston komentaja, vara-amiraali Oleksi Neizhpapa, on todennut, että F-16-hävittäjien toimittaminen Ukrainalle voi merkittävästi vähentää Venäjän ilmaherruutta Mustanmeren alueella. Nämä hävittäjät, varustettuina tarvittavilla aseilla, voivat karkottaa venäläiset sotilaskoneet alueelta. Tämä takaisi lähes 100-prosenttisen turvallisuuden Mustanmeren luoteisosassa, mukaan lukien tärkeän siviililaivojen reitin.

Kommenttinsa Neizhpapa antoi Reutersin haastattelussa. Hänen mukaansa venäläiset sota-alukset välttelevät tällä hetkellä 25 000 neliökilometrin aluetta Mustanmeren luoteisosassa, koska ne pelkäävät hyökkäyksiä ja meridronejen iskuja. Ukraina, jolla ei ole suuria sotalaivoja, on käyttänyt miehittämättömiä sotaveneitä, jotka on lastattu räjähteillä, hyökätäkseen venäläisiä aluksia vastaan. Lisäksi se on tehnyt hyökkäyksiä laivaston kohteisiin ja muihin sotilaskohteisiin Krimillä käyttäen Storm Shadow- ja ATACMS-ohjuksia.

“Kaikki merkittävät taistelukelpoiset alukset on siirretty pääasiallisesta Mustanmeren laivaston tukikohdasta Novorossiiskiin, ja osa niistä on Azovinmerellä,” hän lisäsi.

Oleksi Neizhpapa korosti, että amerikkalaisvalmisteisten F-16-hävittäjien toimitus, jonka odotetaan tapahtuvan lähiaikoina, on ratkaiseva tekijä Venäjän “täydellisen ilmaherruuden” haastamiseksi Mustanmeren yläpuolella.

“F-16-hävittäjät asianmukaisilla aseilla voivat karkottaa venäläiset sotilaskoneet. Mustanmeren luoteisosa, erityisesti siviililaivojen reitti, on käytännössä täysin suojattu,” vara-amiraali totesi.

Hän lisäsi, että Ukraina haluaisi laajentaa nykyistä kuljetusreittiään, joka kattaa vain kolme pääasiallista Odessan satamaa, sisällyttämään myös Mykolajivin ja Hersonin satamat. Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, koska Venäjä hallitsee Kinburnin niemimaata, joka sijaitsee reitin varrella. Joillakin alueilla siviililaivoja saattavat partioalukset miinauhkan vuoksi, ja ilmatorjuntajärjestelmät tarjoavat suojaa sekä satamille että merireiteille.

F-16-hävittäjät Ukrainalle

Vaikka toimitukset ja pilotin koulutus ovat viivästyneet, Alankomaat on ilmoittanut, että Ukraina saa ensimmäiset F-16-koneet jo kesällä. Belgia, Tanska, Alankomaat ja Norja ovat sitoutuneet toimittamaan Ukrainalle noin 80 amerikkalaisvalmisteista F-16-hävittäjää.

On tiedossa, että Ukraina voi käyttää Alankomaiden toimittamia hävittäjiä hyökkäyksiin Venäjän sisällä puolustustarkoituksessa ja kansainvälisten lakien mukaisesti. Tanska on myös ilmoittanut sallivansa Ukrainan käyttää F-16-hävittäjiään Venäjän kohteisiin hyökkäämiseen.

Ilmavoimat ovat ilmoittaneet, että osa Ukrainan F-16-hävittäjistä sijoitetaan lentotukikohtiin Ukrainan ulkopuolella. Tämä päätös on tehty, jotta vältettäisiin koneiden muuttuminen kohteiksi vihollisen hyökkäyksille Ukrainan tukikohdissa. Lisäksi on raportoitu, että länsimaat eivät halua kouluttaa liian monta ukrainalaista F-16-pilottia – Pentagonin kantaa on selitetty Politico-lehdessä.

Kommentoikaa artikkelia ja jakakaa se ystävillenne. Voitte myös kirjautua Patreoniin lukeaksenne blogia ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/15 14:18:28