Eilen yhteensä 78764 latausta

Kirjaudu

Etusivu > ### #HersoninTeatteri #Ocupaatio Kertomus Hersonin Teatterinjohtajasta: Selviytyminen Toivo “Vaimoni ei itkenyt kuulustelujen aikana, se tuki minua” Venäläiset halusivat minun avaavan teatterin rauhoittavan hersonilaisia

05.07.2024 16:33

### #HersoninTeatteri #Ocupaatio Kertomus Hersonin Teatterinjohtajasta: Selviytyminen Toivo "Vaimoni ei itkenyt kuulustelujen aikana, se tuki minua" Venäläiset halusivat minun avaavan teatterin rauhoittavan hersonilaisia
Lukuaika: 4 minuuttia

### #HersoninTeatteri #Ocupaatio Kertomus Hersonin Teatterinjohtajasta: Selviytyminen ja Toivo

Hersonin draamateatterin johtaja Aleksandr Knyha on kokenut miehityksen ja Venäjän FSB:n kuulustelut. Hän kertoi avoimesti projektissa “Govorite Suhanov” siitä, kuinka venäläiset pidättivät hänet, miten ukrainalaiset elävät nyt miehitetyssä Hersonin alueella, mitä hänen talolleen ja omaisuudelleen tapahtui Oleshkyssä ja kuinka teatteri selviytyy tällä hetkellä.

“Yritämme tänään työskennellä ja laajentaa teatterin toimintaa. Suuria esityksiä järjestämme Mykolajivissa, koska emme voi käyttää suurta näyttämöämme ja toimimme vain taidehubina suojassa. Itse teatterissa on nyt kolmestasadasta ikkunasta viisitoista ehjää. Mutta hyvin pian Hersonin vapauttamisen jälkeen annoimme ensimmäisen esityksen. Ensimmäiselle riville istutimme ohjaajamme Serhi Pavliukin, joka on Hersonin vastarinnan symboli, koska FSB pidätti hänet viisi kertaa.

Itse ja perheeni olemme nyt kodittomia, koska kaikki omaisuutemme on vasemmalla rannalla, talo Oleshkyssä. Talo on tulvinut ja ryöstetty, enkä tiedä, jääkö se lainkaan, koska muutama päivä sitten sinne iski drone, johon venäläiset piilottivat autonsa. Minulle lähetettiin video, jossa näkyy, ettei autotallia enää ole, mutta venäläinen auto on siellä palaneena. Tämä ilahduttaa minua.

Oleshkyssä ei ole ollut vettä eikä sähköä yli puoleen vuoteen. Tyttäreni ja hänen miehensä perustivat rahaston auttaakseen vasenta rantaa – he keräävät rahaa ja toimittavat sinne ruokaa ja lääkkeitä. Siellä on jäljellä vain vanhuksia, ja tilanne on nyt sellainen, että jos talossa on joku, venäläiset voivat tulla ja tutkia, mutta eivät häiritse. Mutta kun ketään ei ole, he murtavat ovet ja vievät kaiken mitä voivat.

Esimerkiksi meidän kadullamme on jäljellä yksi perhepariskunta. He ovat vanhempia kuin minä (Aleksandr Knyha on 65-vuotias). Koko nämä kaksi ja puoli vuotta he ovat säilyttäneet omaisuutensa, mutta kaksi viikkoa sitten räjähti ammus, joka osui heidän taloonsa. Se palaa heidän silmiensä edessä, eikä he voi tehdä mitään. Ei ole sähköä, joten moottoria ei voi käynnistää sammuttaakseen tulipalon. Ketään ei voi myöskään kutsua apuun. Siksi he tarvitsevat apua”, sanoo Aleksandr Knyha.

#### “Vaimoni ei itkenyt kuulustelujen aikana, ja se tuki minua”

Okkupaation aikana Aleksandr pidätettiin, ja hänen mukaansa se tapahtui kuin hän olisi maailman suurin terroristi tai hänen pihallaan kuvattaisiin toimintakohtausta.

“Kun FSB pidätti minut, he löysivät valokuvan ja kuulustelivat: ‘Mitä teet armeijan värväystoimistossa?’ Vastasin kuten asia oli: ‘Kävin, eivät ottaneet.’ Kuulusteluissa he yrittivät saada minut yhteistyöhön, mutta en suostunut. Pelkoa ei sinänsä ollut, mutta olin huolissani, että he voisivat vahingoittaa perhettäni. Mutta yleensä se oli kuin joku trash-elokuva. Pidättämään minua tuli neljäkymmentä hampaisiin asti aseistettua miestä, joukko “zetkoja”, tarkka-ampuja katolla ja kolme panssariajoneuvoa – yksi iso ja kaksi pienempää. Tunsin itseni Osama bin Ladeniksi, ei vähempää. Taloon tuli kilvellinen mies ja kaksi automaattiaseen kanssa.

Tuolloin Hersonin vastarinta antoi meille toivoa. Minua syytettiin siitä, että olin Hersonin mielenosoitusten pääorganisaattori. Mutta en ollut juuri Hersonissa. Menin ensimmäisenä päivänä teatteriin avaamaan pommisuojan ja sulkemaan kaasun, mutta en päässyt takaisin, koska jouduin tulitukseen ja Antonivkan siltaa vallattiin. Mutta minut vietiin perheeni luo Oleshkyyn veneellä. Seuraavana päivänä miehet kokoontuivat kadulle ja päättivät partioida katuja, ja meille kuului, kuinka kolonnat kulkivat Mykolajivia kohti. Tiesimme, että he tulivat ensin Hersoniin, ja siellä alkoi pidätykset. He pidättivät varajohtajani, koska hänen poikansa oli kansalliskaartissa. Ihmisten joukossa oli myös pettureita.

Myöhemmin he tulivat meidänkin luo, ja odotimme heitä – irrotimme kaikki kadunnimet ja talonumerot. He menivät Tsyurupinskiin, mutta päätyivät jatkuvasti Oleshkyyn, koska kaupungin nimi oli muuttunut. Niin he ajelivat ympyrää”, muistelee Knyha.

#### Venäläiset halusivat minun avaavan teatterin ja rauhoittavan hersonilaisia

Pidätettyään Aleksandrin venäläiset halusivat hänen avaavan teatterin ja alkavan rauhoittaa yhteisöä. Mutta hänen paikalleen johtajaksi asetettiin entinen teatterin vartija, joka suostui yhteistyöhön miehittäjien kanssa.

“Kun talossa tehtiin kotietsintää, FSB:n agentti kuulusteli minua toimistossani. Vieressä seisoi kaksi automaattiaseen kanssa. Ja kun he sanoivat: ‘Viemme hänet ulos!’, perheemme ei itkenyt. Se oli myös tuki minulle.

Sitten minut laitettiin autoon ja trash jatkui. Auto oli omamme, kaapattu. Kolme sotilasta istui vieressäni, ja autossa soi “Bayraktar”-radio. Ei ollut mitään pelättävää. Sitten minut vietiin, päähäni vedettiin hattu, käteni sidottiin selän taakse, vyö ja kengännauhat otettiin pois. Mutta olin valmistautunut tähän, teimme sellaista esityksissä. Sitten taas kuulusteluun FSB:n agentin luo melkein koko päiväksi. Hän puhui lempeästi, ja se muistutti pingistä ja kävelemistä miinakentällä. Minua syytettiin siitä, ettemme juhlineet 9. toukokuuta ja että veimme SBU:lle tapauksia isoäideistä, jotka tulivat ulos Georgievskian nauhojen kanssa. Lopulta he päättivät vapauttaa minut. He kysyivät, missä aion yöpyä Hersonissa. Sanoin, että teatterissa. Sitten he taas vetivät hatun päähäni, jotta en näkisi mitään, ja laittoivat minut autoon. Kun minut tuotiin perille, käskettiin laskea kymmeneen ja sitten saisin ottaa hatun pois.

Kävi ilmi, että minut oli tuotu ei teatteriin, vaan tekstiilitehtaan kulttuuripalatsiin. Ymmärsin, että teatterille oli vielä 4 kilometriä. Ja kun sain tietää, mitä kello oli, ja ymmärsin, että komendanttitunnin alkuun oli 40 minuuttia, pelkäsin ensimmäistä kertaa, koska tajusin, etten ehtisi sinne ajoissa. Mutta muistin, että lähellä asuivat tuttavani, jotka kuljettivat minut veneellä. Menin heidän luokseen ja tasan kahdeksalta koputin heidän ovelleen. Kävin suihkussa, mutta tunne oli kuin olisi raiskattu. Ei tehnyt mieli syödä eikä juoda mitään, vaikka en ollut koko päivänä juonut tai syönyt.

Sitten palasin kotiin ja ajattelin, että he olivat jo vapauttaneet minut, mutta se ei ollutkaan niin. He olivat luoneet puhelimeeni Telegram-kanavan Bro. Ennen sitä minulla ei ollut sellaista, ja kun minulle soitettiin, pelästyin. En ottanut puhelua, mutta seuraavana päivänä he soittivat uudelleen ja sanoivat: ‘Miksi et vastaa puhelimeen? Haluamme puhua kanssasi lisää.’ Kahden päivän kuluttua tapasimme teatterissa, ja heidän edustajansa sanoi minulle: ‘Avaa teatteri ja rauhoita ihmisiä.’ Silloin ymmärsin, että he eivät jätä minua rauhaan ja jotain on tehtävä.

Kokoonnuimme perheneuvotteluun ja päätimme paeta Oleshkyistä ja piiloutua Hersoniin. Seuraavana päivänä aloitimme evakuoinnin ja piilouduimme eri ystävien luo. Mutta jatkoin edelleen työskentelyä ja tunsin selvästi, että minua seurattiin. Ja sitten ystäväni Kiovasta soittivat, antoivat poliisien numeron, jotka olivat lähdössä kaupungista, ja ehdottivat, että ottaisin heihin yhteyttä ja lähtisin heidän kanssaan”, muistelee Aleksandr.

Kommentoi ja jaa artikkeli ystäviesi kanssa. Voit myös kirjautua Patreoniin lukeaksesi blogia ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/14 10:19:23