Eilen yhteensä 77753 latausta

Kirjaudu

Etusivu > # Korkein antikorruptiotuomioistuin hyväksyi kuuden syytetyn syyllisyyssopimuksen miljoonien hryvniajen kavalluksesta Syytökset Kasivia VAKS:n toimet entisiä ministereitä

05.07.2024 20:10

Ei audiota saatavissa.

# Korkein antikorruptiotuomioistuin hyväksyi kuuden syytetyn syyllisyyssopimuksen miljoonien hryvniajen kavalluksesta Syytökset Kasivia VAKS:n toimet entisiä ministereitä
Lukuaika: 2 minuuttia

# Korkein antikorruptiotuomioistuin hyväksyi kuuden syytetyn syyllisyyssopimuksen miljoonien hryvniajen kavalluksesta

Korkein antikorruptiotuomioistuin (VAKS) on hyväksynyt syyllisyyssopimuksen kuuden henkilön kanssa, jotka ovat osallisina 259,2 miljoonan hryvnian (noin 8,5 miljoonaa euroa) kavalluksessa Derginvestprojektin varoista. Yksi syytetyistä on Aleksandr Kasiv, joka on entisen presidentin Viktor Janukovitšin kaudella toimineen Derginvestprojektin johtajan veli. Kasiv oleskelee Slovakiassa ja hänet on tuomittu poissaolevana.

Kasiv ja entinen Derginvestprojektin apulaisjohtaja Sergij Sut saivat kumpikin 850 000 hryvnian (noin 28 000 euroa) sakot. Lisäksi Kasivin serkku Aleksandr Matkovski sai 400 010 hryvnian (noin 13 300 euroa) sakot. Tiedon tästä ilmoitti toimittaja Oleg Novikov, joka myös mainitsi, että Vladislav Kasiv ei saanut epäilyksiä tässä tapauksessa.

Entinen Derginvestkompanijan johtaja Jurij Lutak ja entinen luotto- ja investointiosaston johtaja Andrij Lemis saivat kumpikin 200 600 hryvnian (noin 6 700 euroa) sakot. “Torgovyj dim Borisfen” -yhtiön johtaja Andrij Stelmakh tuomittiin viiden vuoden ehdolliseen vankeuteen. Kaikkien on korvattava 259,2 miljoonan hryvnian vahingot puolen vuoden kuluessa.

Lisäksi sopimukseen kuuluu 507 maa-alueen ja yhden kiinteistön luovuttaminen kansalliselle omaisuuden hallinta- ja etsintävirastolle (ARMA) myytäväksi, ja saadut varat ohjataan Ukrainan asevoimien tukemiseen. Erityiskonfiskaatiota varten on luovutettu 202 maa-aluetta, jotka sijaitsevat Volynin ja Zakarpattyan alueilla, missä oli tarkoitus rakentaa “Borzhava” hiihtokeskus Karpaateille.

### Syytökset Kasivia vastaan

Aleksandr Kasivia epäillään siitä, että vuosina 2012-2014 “Derginvestkompanija” myönsi 259,2 miljoonan hryvnian lainat kahdelle yksityiselle yritykselle kansallisten projektien “Laadukas vesi” ja “Olympiatoivo 2022” toteuttamiseen. Tutkinnan mukaan nämä yritykset olivat näennäisiä ja Derginvestprojektin johdon kontrolloimia.

Kansallinen antikorruptiovirasto (NAKU) ja erikoistunut antikorruptiosyyttäjänvirasto (SAP) lähettivät syytteen oikeuteen Aleksandr Kasivia vastaan. Saadut varat siirrettiin ulkomaisille yrityksille, ja lopulta ne päätyivät kyproslaisten yritysten tileille, joiden edunsaaja oli Kasiv. Nämä kyproslaiset yritykset ostivat osuuksia ukrainalaisista osakeyhtiöistä, jotka vuosina 2013-2015 ostivat yli 700 maa-aluetta yhteensä noin 1000 hehtaaria Zakarpattyan ja Volynin alueilla. Heinäkuussa 2020 NAKU ja SAP takavarikoivat nämä alueet.

### VAKS:n toimet entisiä ministereitä vastaan

VAKS on takavarikoinut entisen koulutusministerin Dmitro Tabachnikin omaisuutta, johon kuuluu osuus asunnosta, viisi maa-aluetta, asuintalo ja rahallisia varoja. Tabachnikia epäillään maanpetoksesta ja avunannosta aggressori-valtiolle, ja hänet on tuomittu poissaolevana 15 vuodeksi vankeuteen.

Lisäksi VAKS on tuominnut entisen ympäristöministerin Mykola Zlotševskyn poissaolevana ja hänet on julistettu etsintäkuulutetuksi. NAKU on myös epäillyt häntä ennätyksellisestä 6 miljoonan dollarin lahjuksesta.

Ukrainan oikeusjärjestelmä on tunnetusti hyvin lempeä talousrikoksista suurilla summilla syytetyille. Kuten VAKS:n päätöksessä Petr Vovčukin tapauksessa, joka johti 60 miljoonan dollarin vahinkoihin valtiolle, näkyy. Vovčuk, joka johti Dergprodovolčozernovaja korporatsija Ukrainy -yhtiötä vuonna 2014, on äskettäin luovutettu Ukrainaan ja tehnyt yhteistyötä tutkinnan kanssa.

Kommentoi artikkelia ja jaa se ystäviesi kanssa. Voit myös kirjautua Patreoniin lukeaksesi blogini ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/15 15:44:34