Eilen yhteensä 78764 latausta

Kirjaudu

Etusivu > #TilanneKatsaus Ukrainan tilanne ja tulevaisuuden näkymät #Ukraina #Zelenskyi

05.07.2024 17:17

#TilanneKatsaus Ukrainan tilanne ja tulevaisuuden näkymät #Ukraina #Zelenskyi
Lukuaika: 2 minuuttia

#TilanneKatsaus Ukrainan tilanne ja tulevaisuuden näkymät #Ukraina #Zelenskyi

Venäjän täysimittaisen hyökkäyksen alkamisen jälkeen Ukrainan asevoimat ovat jatkaneet kiivaita taisteluja maan itsenäisyyden ja alueellisen koskemattomuuden puolesta. Tällä hetkellä yksi keskeisistä kysymyksistä on Ukrainan kyky toteuttaa tehokas vastahyökkäys, joka voisi muuttaa tilannetta rintamalla. Vastahyökkäyksen suunnittelu kohtaa kuitenkin lukuisia ongelmia, joista merkittävin on länsimaisen aseistuksen riittämätön toimitus ja tästä johtuen prikaatien aliresursointi.

Nykytilanne, ongelmat ja näkymät

Ukrainan nykytilanne on monimutkainen ja haastava. Uusia prikaateja on perustettu, mutta niiden varustaminen on osoittautunut ongelmalliseksi. Business Insiderin mukaan länsimaisen sotilaallisen avun viivästyminen ja riittämättömyys on kriittinen tekijä onnistuneiden vastahyökkäysoperaatioiden suorittamisessa. Presidentti Volodymyr Zelenskyi vahvisti 4. heinäkuuta Bloombergille, että puolustusvoimilla on reservissä 14 prikaatia, mutta niiltä puuttuu yhä tarvittava kalusto.

Zelenskyi kuvasi tilannetta seuraavasti: “Ongelma voidaan ratkaista, jos on halua ja välineitä. Meillä on tahtoa, mutta välineet eivät ole vielä saapuneet… Tämä on tämän sodan suurin tragedia, että päätöksen ja todellisuuden välillä on pitkä, pitkä, pitkä odotus…”.

Uusissa prikaateissa on paljon juuri mobilisoituja sotilaita, mikä herättää kysymyksiä heidän motivoitumisestaan ja moraalistaan, erityisesti aseistuksen puutteessa. Tämä pakotettu mobilisointi heijastaa tilannetta, jossa Ukrainan on voitettava elävän voiman ongelmat ja perustettava uusia prikaateja, mutta länsimaisen aseistuksen viivästyminen vaikeuttaa niiden varustamista.

Sotilaallinen apu ja sen merkitys

Sotilaallinen apu lännestä on ratkaiseva tekijä siinä, milloin ja missä määrin Ukrainan joukot voivat haastaa vihollisen ja toteuttaa merkittäviä vastahyökkäysoperaatioita. Ilman riittävää aseistusta prikaatit eivät pysty tehokkaasti puolustamaan kriittisiä kaupunkeja, kuten Chasiv Yar.

Sotilasasiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että länsimainen apu on välttämätöntä. Esimerkiksi 24. erillisen koneellistetun prikaatin komentaja korostaa lisääntyneen aseistuksen tarvetta kaupungin puolustamiseksi. “Tilanne on kriittisen vaikea, taistelut käydään Siverskyi Donets – Donbass -kanavan rajalla, ja sotilaat pitävät sankarillisesti asemiaan. Venäläiset jatkavat hyökkäyksiä rikollisjoukkojen, laskuvarjojääkäreiden ja erikoisjoukkojen voimin,” hän toteaa.

Vastahyökkäyksen realistisuus

Vastahyökkäyksen realistisuus nykyisissä olosuhteissa on kiistanalainen aihe. Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan huomautti, että USA:n 61 miljardin dollarin (57 miljardia euroa) apupaketti mahdollistaa rintaman pitämisen ja Venäjän aggression vastustamisen vuoteen 2024 asti, jolloin uusi vastahyökkäys voisi alkaa vuonna 2025.

Toisaalta sotilasasiantuntijat, kuten kenraali Mykola Malomuzh, uskovat, että vastahyökkäys on mahdollinen loppukesästä – alkusyksystä 2024 suotuisissa olosuhteissa. Toimittaja Yuriy Butusov korostaa kuitenkin johtamis- ja valmiusongelmia, jotka asettavat kyseenalaiseksi tulevan vastahyökkäyksen tehokkuuden.

On selvää, että aseistuksen lisäksi myös johtamisongelmat vaikuttavat taisteluvalmiuteen. Butusov viittaa kriittiseen tilanteeseen Krasnohorivkassa, jossa 59. moottorijalkaprikaatin komentaja ei selviä tehtävistään. Hän vaatii kokeneiden ja pätevien upseerien nimittämistä johtotehtäviin parantamaan johtamisen ja puolustusvoimien organisaatiota.

Yhteenveto

Ukrainan vastahyökkäys on realistinen, mutta vain, jos länsimainen sotilaallinen apu saapuu ajoissa ja sotilasosastojen johtaminen paranee. Ukrainan asevoimat osoittavat suurta taistelutahtoa, mutta kohtaavat merkittäviä haasteita aseistuksen ja pätevän komennon saamisessa. Vain kokonaisvaltainen lähestymistapa, joka sisältää ajantasaisen sotilaallisen avun ja tehokkaan johtamisen, voi taata onnistuneen vastahyökkäyksen ja muutokset taistelukentällä.

Kommentoi artikkelia ja jaa se ystäviesi kanssa. Tilaa blogimme Patreonin kautta lukeaksesi ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/14 04:19:58