Eilen yhteensä 88810 latausta

20227 artikkelia

Kirjaudu

Etusivu > #Iranin presidentinvaalit: Masud Pazeškián voitti ultra-konservatiivi Said Jalilin #Iran #Teheran #MasudPazeškián #SaidJalili #vaalit

06.07.2024 09:58

#Iranin presidentinvaalit: Masud Pazeškián voitti ultra-konservatiivi Said Jalilin #Iran #Teheran #MasudPazeškián #SaidJalili #vaalit
Lukuaika: 2 minuuttia

#Iranin presidentinvaalit: Masud Pazeškián voitti ultra-konservatiivi Said Jalilin #Iran #Teheran #MasudPazeškián #SaidJalili #vaalit

Iranin presidentinvaaleissa voittajaksi nousi Masud Pazeškián, joka päihitti ultra-konservatiivisen Said Jalilin. Viranomaisten suorittama ääntenlaskenta osoitti, että Pazeškián sai 16,3 miljoonaa ääntä, kun taas Jalili sai 13,5 miljoonaa ääntä. Vaalit järjestettiin sen jälkeen, kun Iranin edellinen johtaja, Ebrahim Raisi, menehtyi helikopterionnettomuudessa toukokuussa.

BBC:n mukaan sydänkirurgi ja lainsäätäjä Masud Pazeškián, joka lupasi ojentaa auttavan käden lännelle, sai 53 % äänistä. Aiemmin hän toimi terveysministerinä. Pazeškián tunnetaan uudistusten kannattajana ja hän on luvannut työskennellä länsimaisten pakotteiden poistamiseksi sekä maan talouden parantamiseksi.

Vaalien tulosten julkistamisen jälkeen, joiden osallistumisprosentti oli erittäin alhainen – yli 60 % kansalaisista pidättäytyi äänestämästä – Pazeškiánin kannattajat kokoontuivat Teheranin ja muiden kaupunkien kaduille juhlimaan ehdokkaansa voittoa. Hän kiitti kannattajiaan, jotka tulivat äänestämään “rakkaudella ja auttaakseen maata”.

“Me ojennamme ystävyyden käden kaikille; olemme kaikki tämän maan kansalaisia; meidän tulee hyödyntää kaikkien panosta maan kehityksessä”, hän sanoi valtiollisessa televisiossa.

On syytä huomata, että Masud Pazeškián oli ainoa maltillinen ehdokas, joka lupasi avata Iranin maailmalle. Hänen pääkilpailijansa Jalili tunnetaan tiukasta lännenvastaisesta kannastaan, ja hän on entinen ydinohjelmaneuvottelija sekä innokas Venäjän ja Kiinan suhteiden syventämisen kannattaja.

Poliittisten asiantuntijoiden mukaan Pazeškiánin voitto voi edistää pragmaattista ulkopolitiikkaa, vähentää jännitteitä suurvaltojen kanssa käytävien neuvottelujen kautta, jotka ovat tällä hetkellä umpikujassa vuoden 2015 ydinsopimuksen uusimisessa, sekä parantaa sosiaalisen liberalisaation ja poliittisen moniarvoisuuden näkymiä Iranissa. Kuitenkin monet iranilaiset äänestäjät suhtautuvat skeptisesti Pazeškiánin kykyyn toteuttaa vaalilupauksiaan, sillä entinen terveysministeri on julkisesti ilmoittanut, ettei hän aio vastustaa Iranin voimakasta uskonnollista eliittiä ja turvallisuuspoliittisia haukkoja.

Presidentinvaalit Iranissa järjestettiin edellisen presidentin Ebrahim Raisin äkillisen kuoleman vuoksi toukokuussa tapahtuneessa helikopterionnettomuudessa. Raisi menehtyi yhdessä seitsemän muun henkilön kanssa. Toukokuun 19. päivän iltana helikopteri, jossa Raisi oli, katosi mäkisessä maastossa Itä-Azerbaidžanin maakunnassa Luoteis-Iranissa. Iranin delegaatio oli palaamassa Azerbaidžanista, missä Raisi oli tavannut kollegansa Ilham Alijevin. Kolmesta helikopterista kaksi laskeutui turvallisesti.

Toinen vaalikierros oli tarpeen, koska kukaan ehdokkaista ei saanut enemmistöä ensimmäisessä kierroksessa 28. kesäkuuta. Kaikista presidentinvaalien osallistujista Said Jalili ja parlamentin puhemies Mohammad Bagher Ghalibaf pidettiin vahvimpina ehdokkaina konservatiivisesta leiristä. Teheranin ISPA-instituutin 23. kesäkuuta julkaistun kyselyn mukaan 24,4 % äänestäjistä oli valmis äänestämään Pazeškiánia, 24 % Jalilia ja 14 % Ghalibafia. Muut konservatiiviset ehdokkaat saivat alle viisi prosenttia äänistä.

Yhdysvallat ja Euroopan unioni ilmoittivat 3. kesäkuuta uusista pakotteista Iranin fyysisiä ja oikeushenkilöitä vastaan. Rajoitukset koskivat neljää iranilaista yritystä ja yhtä fyysistä henkilöä, jotka kaikki ovat osallisia hyökkäysdroonien kehittämisessä ja niiden toimittamisessa venäläisille ja Lähi-idän terroristeille.

Kommentoi artikkelia ja jaa se ystäviesi kanssa, sekä liity Patreoniin lukeaksesi blogiani ilman mainoksia.

Satunnainen:

Viimeisimmät:


  Juho Saastamoinen, Turku

  www.juhosaastamoinen.fi
  www.juhosaastamoinen.com
  www.likainenpsykiatria.com
  www.traccar.fi

  Tietosuojaseloste:
  www.juhosaastamoinen.net

  Palautetta? Kysyttävää?
  Lähetä WhatsApp

  © 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/22 09:24:09