Eilen yhteensä 77753 latausta

Kirjaudu

Etusivu > # Optmistinen talviskenaario Ukrainalle #Ukraina #Moldova #Rumania #VladimirMoroz

06.07.2024 15:41

Ei audiota saatavissa.

# Optmistinen talviskenaario Ukrainalle #Ukraina #Moldova #Rumania #VladimirMoroz
Lukuaika: 2 minuuttia

# Optmistinen talviskenaario Ukrainalle #Ukraina #Moldova #Rumania #VladimirMoroz

Ukrainan parlamentissa on esitetty optimistinen skenaario, jonka mukaan talvella ukrainalaisilla on sähköä ja he eivät jäädy. Koska oma energia ei riitä, sähkön tuontia Euroopasta on lisättävä. Yksi avunantajista on Moldova, joka sijoittaa generaattoriasemia, jotka käyttävät ukrainalaista kaasua sähköntuotantoon. Lisäksi toivotaan, että ydinvoima pystyy ainakin osittain vastaamaan sotilaallisiin haasteisiin ja tuottamaan lämpöä.

Kansanedustaja Vladimir Moroz, joka on Ukrainan parlamentin energia-asioiden komitean jäsen, kertoi, että Ukraina aikoo lisätä sähkön tuontia 1,7 GW:sta 2,2 GW:iin. Tämä tuo toivoa, että talvella voimme olla sähkössä.

“Meillä on tarpeeksi sitä, mitä ydinvoimalat tuottavat. Mutta pahimmassa tapauksessa ne pystyvät antamaan vain 20 % energiasta tarpeisiin nähden. Siksi on etsittävä muita keinoja, ja tuontia on lisättävä”, sanoi Moroz, joka käsittelee komiteassa sähkönsiirron kysymyksiä.

Valo Moldovasta ja Romaniasta

Samanaikaisesti Ukrainan ulkoministeriö ilmoitti, että Moldova ja Romania suostuivat auttamaan ongelman ratkaisemisessa. Kolmen maan ministerien yhteisessä lausunnossa, yhdessä Ukrainan kanssa, puhutaan alueellisten sähköyhteyksien kehittämisestä energian tuomiseksi Ukrainaan.

“Korostamme alueellisten sähköyhteyksien kehittämisen ensisijaista merkitystä, erityisesti 330 kV:n ilmajohdon ‘Bălți-Dniesterin vesivoimala’, 330 kV:n ilmajohdon ‘Vulcănești-Arțiz’, 400 kV:n ilmajohdon ‘Bălți-Suceava’, 400 kV:n ilmajohdon ‘Isaccea-Vulcănești-Chișinău’, 400 kV:n ilmajohdon ‘Strășeni-Gutinaș’, 400 kV:n ‘Suceava-Cernăut’ ja 400 kV:n ‘Etelä-Ukrainan ydinvoimala-Primorsk-Vulcănești-Isaccea’ toteuttamista”, ministerit totesivat.

Moldovan tasavalta on valmis takaamaan sähkön toimituksen Ukrainaan “Kaasu sähköksi” -hankkeen puitteissa, sijoittamalla generaattoriasemia, jotka käyttävät tähän vaihtoon Ukrainasta toimitettavaa maakaasua. Osapuolet etsivät ratkaisuja kaasuinfrastruktuurin kaupallisen luotettavuuden takaamiseksi.

“Työskentelemme myös yhdessä Trans-Balkan kaasuputken kapasiteetin lisäämiseksi osana pystysuoraa kaasukäytävää, mukaan lukien kaasun laatuparametrien harmonisointi ja hankkeiden kehittäminen vihreän vedyn tuottamiseksi uusiutuvista energialähteistä”, lausunnossa todetaan.

Ukrainalaiset valmistautuvat talveen

Tilanne sähkön kanssa on jo nyt haastava: ukrainalaiset ovat joutuneet kohtaamaan, että kesäkuun lopussa ja heinäkuun alussa joillakin alueilla sähköä on katkaistu 8-14 tuntia päivässä. Jos tilanne ei muutu talvella, asiantuntijoiden mukaan kerrostaloista tulee elinkelvottomia sähkökatkojen aikana: asukkailla ei ole vettä eikä lämpöä. Viisikerroksisten talojen asukkailla on hieman helpompaa, koska nämä talot toimivat hydraulisesti.

Jotkut eivät halua odottaa talvea ja riskeerata, joten niin sanotut “energiapakolaiset” Ukrainasta suuntaavat jo nyt Eurooppaan. Virallisten tilastojen mukaan Ukrainan keskuspankki ilmoitti, että laajat ja pitkäaikaiset sähkökatkot Ukrainassa touko-kesäkuussa 2024 ovat kiihdyttäneet ukrainalaisten muuttoa ulkomaille. 13. kesäkuuta mennessä maasta on lähtenyt yli 6,6 miljoonaa ihmistä.

Muistutettakoon, että joissakin alueilla kouluvuosi alkaa 19. elokuuta eikä 1. syyskuuta. Tämä koskee Lvivin, Ivano-Frankivskin ja Tšernivtsin alueita. Paikallisviranomaiset perustelivat päätöstä sähköntoimituksen vaikealla tilanteella ja halusivat, että lapset istuvat kouluissa lämpimänä aikana, kun taas talvella heillä olisi lomaa, koska koulujen lämmittäminen voi olla mahdotonta.

Kommentoi artikkelia ja jaa se ystäviesi kanssa. Voit myös kirjautua Patreon-palvelun kautta lukeaksesi blogia ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/15 14:26:51