Eilen yhteensä 78764 latausta

Kirjaudu

Etusivu > #Orbanin vierailu Venäjällä: EU:n yhtenäisyyden koetinkivi

06.07.2024 16:25

#Orbanin vierailu Venäjällä: EU:n yhtenäisyyden koetinkivi
Lukuaika: 2 minuuttia

#Orbanin vierailu Venäjällä: EU:n yhtenäisyyden koetinkivi

Unkarin pääministerin Viktor Orbanin vierailu Venäjän diktaattorin Vladimir Putinin luona on herättänyt laajaa huomiota ja jyrkkää kritiikkiä Euroopan unionissa. Venäjän propagandakoneisto on käyttänyt hyväkseen tätä vierailua luodakseen virheellisen käsityksen, että EU kävisi vuoropuhelua miehittäjävaltion kanssa. Ukrainassa on esitetty, että EU:n tulisi reagoida ja rangaista Orbania tästä toiminnasta.

Ukrainan presidentin kanslian neuvonantaja Myhailo Podoljak kuvaili televiestinnässä Orbanin ja Putinin tapaamista “teknologisesti harkituksi operaatioksi”, jonka tarkoituksena oli vahvistaa Putinin omia ehdotuksia sodan lopettamiseksi.

“Tässä odotettiin, että Orban ottaisi EU:n puheenjohtajuuden, minkä jälkeen hän matkusti Ukrainaan keskustelemaan kahdenvälisistä suhteista. Tämä ei ole sinänsä huono asia. Mutta sitten hän kiirehtii Moskovaan ilman mandaattia, mikä on erittäin tärkeää. Näin luodaan vaikutelma, että EU:n puheenjohtajamaa on Venäjän kanssa neuvotteluyhteydessä, mikä on Venäjälle edullista”, Podoljak totesi.

Podoljakin mukaan eurooppalaisten johtajien tulisi tehdä poliittisia ja oikeudellisia päätöksiä sekä käydä sisäistä keskustelua. Hän korosti, että Orban esiintyi EU:n puheenjohtajana eikä Unkarin pääministerinä.

“Putin korosti heti, ettei paikalle saapunut Unkarin pääministeri, vaan EU:n puheenjohtaja. Venäjän propaganda esitti Orbanin EU:n puheenjohtajana. Tämä on suora isku EU:n maineelle. Jos maanne, joka on EU:n jäsen, toimii ilman asianmukaisia elinten suostumusta, tämä vaatii asianmukaista reaktiota. Heidän tulisi selkeästi määritellä Orbanin asema EU:ssa”, Podoljak painotti.

Podoljak myös huomautti, että Orbanin toiminta heikentää EU:n yhtenäisyyttä ja lähettää väärän signaalin maailmalle. Hän kuitenkin myönsi, että Ukraina ei ole EU:n jäsen ja ei voi vaatia EU:lta toimia.

Orban tapasi Putinin Moskovassa 5. heinäkuuta ja kertoi haluavansa tietää, mikä olisi “lyhin tie sodan päättämiseen Ukrainassa”. Hän myös kysyi Putinilta, mitä mieltä tämä on nykyisistä rauhanaloitteista. Orban totesi, että Moskovan ja Kiovan näkemykset ovat hyvin kaukana toisistaan.

EU:ssa varoitettiin, että Orban edustaa Moskovassa vain itseään ja Unkaria, ei EU:ta tai Natoa. Orban piti matkan Putinin luo salassa, ja siitä ilmoitettiin virallisesti vasta Unkarin pääministerin saavuttua Moskovaan. Euroopan lehdistö raportoi matkasta etukäteen, ja EU reagoi nopeasti. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel huomautti, että Orban ei edusta EU:ta Moskovassa.

“EU:n puheenjohtajamaalla ei ole mandaattia toimia Venäjän kanssa EU:n nimissä. Eurooppa-neuvoston kanta on selvä: Venäjä on hyökkääjä, Ukraina on uhri. Mitään neuvotteluja Ukrainasta ei voida käydä ilman Ukrainaa”, Michel kirjoitti.

Orban informoi Naton johtoa käynnistään Putinin luo, mutta Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg korosti, että Orban ei edusta Natoa Moskovassa, vaan ainoastaan Unkaria.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kommentoi vierailua toteamalla, että Putinin aggressiivisen sodan pysäyttäminen on mahdollista vain yhteisillä ponnisteluilla ja kaikkien maiden yhtenäisyydellä.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson totesi Orbanin Moskovan-vierailun olevan loukkaus Ukrainan kansalle ja kutsui sitä “vastuuttomaksi ja epälojaaliksi” teoksi.

Orban matkusti Moskovaan tavattuaan ensin Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin. Zelenskyi korosti, että tulitauon aikaansaaminen vaatii “hyvin selkeän suunnitelman”, jotta Venäjä ei voisi käyttää tätä aikaa uuteen hyökkäykseen.

Ukrainan ulkoministeriö reagoi Orbanin vierailuun Moskovassa korostaen, että Unkarin hallitus ei koordinoinut matkaa Kiovan kanssa ja että mitään sopimuksia Ukrainasta ei voida tehdä ilman sen osallistumista.

Kommentoi artikkelia ja jaa se ystäviesi kanssa. Voit myös liittyä Patreoniin lukeaksesi blogia ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/14 03:28:26