Eilen yhteensä 77753 latausta

Kirjaudu

Etusivu > #Putinin “rauhanehdotukset” ja propagandan voima

06.07.2024 14:35

Ei audiota saatavissa.

#Putinin "rauhanehdotukset" ja propagandan voima
Lukuaika: 3 minuuttia

#Putinin “rauhanehdotukset” ja propagandan voima

Venäjän diktaattori Vladimir Putin yrittää “rauhanehdotuksillaan”, jotka tosiasiassa ovat ultimaatumeja Ukrainalle, ottaa aloitteen haltuunsa ja hämärtää Ukrainan rauhanformulan. Venäläiset näyttävät kuitenkin kiinnittävän vähän huomiota hänen viimeisimpiin puheisiinsa. Kreml päätti siksi ottaa propagandan käyttöön.

“Meduza”-lehti sai haltuunsa ohjeistuksen, jonka Venäjän presidentin hallinto valmisti Putinin puheen jälkeen Šanghain yhteistyöjärjestön huippukokouksessa Astanassa. Ohjeistuksessa kerrotaan, kuinka propagandistien tulisi käsitellä Putinin “rauhanaloitteita”.

Dokumentin laatijat kutsuvat sotaa “Ukrainan konfliktiksi”. He suosittelevat hallituksen tiedotusvälineiden työntekijöitä korostamaan, että “Venäjä ei kieltäydy dialogista”, vaikka “Ukraina ja länsi puhuvat ultimaatumien kielellä”. On muistettava, että kesäkuun puolivälissä Putin itse esitti uuden ultimaatumin. Hän ilmoitti, että Venäjä on valmis lopettamaan sotatoimet, jos Ukraina luovuttaa koko Donetskin, Luhanskin, Hersonin ja Zaporižžjan alueet (mukaan lukien miehittämättömät osat) ja luopuu NATO-jäsenyyssuunnitelmistaan, ja jos länsi poistaa kaikki pakotteet.

Samalla Šanghain huippukokouksessa Putin totesi, että neuvottelujen perustana voisivat olla Istanbulin sopimukset, jotka edellyttivät täysin erilaisia tulitauon ehtoja kuin mitä diktaattori tällä hetkellä esittää. Putin ei kuitenkaan selittänyt, miten kesäkuussa 2024 esitetty “rauhanehdotus” liittyy Istanbulin sopimuksiin perustuvaan uuteen sopimukseen. Kremlissä propagandisteja kehotettiin kuvaamaan Putinin sanat “selkeänä kantana”, joka “riistää Kiovalta ja lännestä mahdollisuudet juonitteluun ja petokseen”.

“Venäjän rauhanaloite voi lyhyessä ajassa lopettaa konfliktin Ukrainassa. Venäjän ehdottama suunnitelma, jos Kiova ja länsi ovat valmiita, mahdollistaa välittömän taistelutoimien lopettamisen ja neuvottelujen aloittamisen”, ohjeistuksessa todetaan.

Propagandan tavoitteena on myös vapauttaa Venäjä vastuusta, vaikka se on toistuvasti rikkonut kansainvälistä oikeutta, valtioiden välisiä sopimuksia ja epävirallisia sopimuksia. Venäjälle tyypillinen sopimusten halveksunta pyritään siirtämään Ukrainan syyksi. Ohjeistuksen mukaan propagandan tulee valehdella venäläisille, että Kiova on “täysin diskreditoinut itsensä ja voi helposti pettää kaikki sopimukset”. Venäjä väittää tekopyhästi, ettei Ukraina vaan Venäjä voisi käyttää tulitaukoa militaristisiin tarkoituksiin, ja “tätä ei voida hyväksyä”.

Propagandisteille ehdotetaan myös ilmoittamaan, että Kreml-johtajan jatkuvasti esittämä “moninapainen maailmanjärjestys” on “jo todellisuutta” ja että Putin on tehnyt “henkilökohtaisen ja ratkaisevan panoksen” sen luomiseksi. Šanghain yhteistyöjärjestö ja BRICS tulee kuvailla “vaikutusvaltaisimmiksi organisaatioiksi, jotka ovat varjostaneet länsimaiset rakenteet”, ja Venäjä “Euraasian moninapaisen maailmanjärjestyksen tärkeimmäksi arkkitehdiksi”.

Putin puhui jälleen rauhanneuvottelujen ehdoista 4. heinäkuuta Šanghain yhteistyöjärjestön kokouksessa, jota kutsutaan myös “Putinin ystävien huippukokoukseksi”. Puheessaan hän yritti jälleen tuoda esiin oman näkemyksensä rauhanprosessista ja mainitsi Istanbulin sopimukset. Venäjän diktaattorin mukaan nämä sopimukset “sopivat aiemmin Ukrainalle ja voivat nyt olla neuvotteluprosessin perusta”. Hän väittää myös, että Ukraina luopui neuvotteluista Lontoon ja Washingtonin käskystä ja valehtelee, että Venäjä on aina ollut valmis rauhanneuvotteluihin.

Lukuisista väitteistä Venäjän “valmiudesta rauhanneuvotteluihin” huolimatta 14. kesäkuuta Putin esitti ehtoja, joiden täyttäminen monien analyytikoiden mukaan on epärealistista. Hän vaatii muun muassa Ukrainan joukkojen täydellistä vetäytymistä Donetskin, Luhanskin, Hersonin ja Zaporižžjan alueilta sekä Ukrainan luopumista NATO-jäsenyydestä. Tämä viittaa siihen, että todellisuudessa Putin ei halua rauhanneuvotteluja, vaan hänen todellinen suunnitelmansa on jatkaa sotaa pitkällä aikavälillä.

Muistetaan, että Putin uhkaa muuttaa Venäjän ydindoktriinia, mikä on suora uhka ydinaseiden käytöstä, jos länsi sallii Ukrainan voittaa sodan. On kuitenkin epätodennäköistä, että tämä uhka johtaisi todelliseen ydinaseiden eskalaatioon. Putinin sanat ovat osa jatkuvaa Kremlin ydinsodan uhkakampanjaa.

Maailman reaktio Putinin rauhanvalheisiin

Putin esittää niin sanotut “rauhanehdotuksensa” vain yhdestä syystä – yrittäen oikeuttaa hyökkäyksen Ukrainaan ja sen alueiden valloituksen. Diktaattori ei halua vastata kansainvälisten normien rikkomisista ja hyökkäyksestä, totesivat Euroopan unionin edustajat. EU pitää Venäjän diktaattorin “rauhanehdotuksia” mahdottomina hyväksyä.

Mikään myöntyväisyys ei kykene pysäyttämään Putinin aggressiivista sotaa Ukrainaa vastaan. Aggressori voidaan pysäyttää vain kaikkien valtioiden yhtenäisin ponnistuksin, lisäsi Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ovat ilmaisseet myönteisiä näkemyksiä Putinin kannasta ja hänen väitetystä pyrkimyksestään tulitaukoon Ukrainassa.

Amerikkalaisen sotatutkimuslaitoksen (ISW) mukaan Putin käytännössä vaatii Ukrainalta yksipuolista taistelutoimien lopettamista, ja on varma, että pystyy saavuttamaan voiton jatkamalla “hiipivää etenemistään”. ISW:n analyytikot huomauttavat, että Putin on aiemmin nähnyt lännen mahdollisena neuvottelukumppanina rauhanratkaisussa ja kehottanut kompromissiin Ukrainan miehitettyjen alueiden suhteen, mutta nyt hän on sulkenut kaikki osapuolet rauhansopimuksen välittäjinä Ukrainan ja Venäjän välillä.

Mitä tiedetään Venäjän rauhansuunnitelmasta?

Ukrainalaisen toimittajan Dmytro Gordonin mukaan Venäjän sisäministeri Vladimir Kolokoltsev toi rauhansopimuksen Washingtoniin, osallistuttuaan pääpoliisien huippukokoukseen, joka pidettiin New Yorkissa 26.-27. kesäkuuta. Journalistin mukaan keskeisiä ehdotuksia ovat:

1. Ukraina vetäytyy kokonaan Donetskin ja Luhanskin alueilta. Venäjän mukaan Ukraina ei voi hallita näitä alueita, koska “se aiheuttaa näiden alueiden väestön kansanmurhan, kolmasosa osallistui taisteluihin Ukrainaa vastaan”.
2. Moskova luovuttaa Kiovalle Zaporižžjan ydinvoimalan ja Energodarin, sekä 100 kilometrin demilitarisoidun alueen hallinnan Dnepriltä Mustallemerelle.
3. Ukraina sitoutuu takaamaan kansainvälisesti, ettei se estä veden toimitusta Krimille.
4. Ukraina vahvistaa perustuslaissaan puolueettomuuden ja luopuu NATO-jäsenyydestä sekä muista uusista liittoumista.
5. Ukraina sitoutuu perustuslaissaan ylläpitämään 350 000 sotilaan “rauhanaikaisen armeijan” ja rajoitettua aseistuslistaa (Venäjän mukaan Ukrainalla ei saa olla yli 125 hävittäjää).
6. INF-sopimuksen (keskimatkan ydinaseet) elvyttäminen, johon Ukraina sitoutuu.
7. Krim määritellään “erityiseksi demilitarisoiduksi hallinnolliseksi alueeksi, joka on Ukrainan ja Venäjän yhteisessä hallinnassa”.
8. USA ja liittolaiset poistavat Venäjän korkeaa teknologiaa, öljy- ja kaasuteollisuutta sekä pankkijärjestelmää koskevat pakotteet.
9. Venäjä on valmis keskustelemaan koko Hersonin ja Zaporižžjan alueen siirtämisestä Ukrainan hallintaan.
10. Venäjä ei vastusta Ukrainan liittymistä EU:hun.
11. Tulitauko taistelukosketuslinjalla tulee voimaan heti, kun neuvottelut aloitetaan Venäjän, USA:n, Kiinan, EU:n ja Ukrainan välillä.

Gordon väittää saaneensa tiedot tiedustelulähteistä ja vastustaa tällaisia sopimuksia. Vaikka emme voi varmistaa hänen väitteidensä paikkansapitävyyttä, suunnitelma vaikuttaa realistiselta.

Jos Zaporižžjan ydinvoimala siirtyy Ukrainan hallintaan, se voisi muiden asemien kanssa tuottaa tarpeeksi sähköä, jotta sähkökatkot unohtuisivat ja ylijäämä myytäisiin Eurooppaan. Tämä vaikuttaa houkuttelevalta, mutta myös vaaralliselta, sillä koko suunnitelma on epäedullinen ja voi johtaa katastrofiin – uuteen Venäjän iskuun, jolloin Ukraina voi heikentyä.

Kommentoi ja jaa artikkeli ystäviesi kanssa. Tilaa blogi ilman mainoksia liittymällä Patreoniin.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/15 14:09:13