Eilen yhteensä 78764 latausta

Kirjaudu

Etusivu > ja sähköntuotannon kriisi talvella #sähkö #kriisi #Venäjä #EU Ennen sotaa Venäjän hyökkäykset energialaitoksiin Ukrainalaiset viranomaiset etsivät ratkaisuja Moldovan apu

07.07.2024 14:58

ja sähköntuotannon kriisi talvella #sähkö #kriisi #Venäjä #EU Ennen sotaa Venäjän hyökkäykset energialaitoksiin Ukrainalaiset viranomaiset etsivät ratkaisuja Moldovan apu
Lukuaika: 2 minuuttia

#Ukraina ja sähköntuotannon kriisi talvella #Ukraina #sähkö #kriisi #Venäjä #EU

Ukraina kohtaa vakavan kriisin sähköntuotannossa. Maa on menettänyt yli puolet aiemmista kapasiteeteistaan. Tämä voi johtaa riittämättömään sähkönsaantiin lämmityksen ja vedenjakelun osalta tulevana talvena, vaikka sähkökatkoksia on jo aikataulutettu.

Financial Timesin mukaan EU:n suurlähettiläs Ukrainassa, Katarína Mathernová, on todennut, että maa on menettänyt yli yhdeksän gigawattia sähköä maaliskuusta lähtien. Tämä on puolet siitä määrästä, jota tarvittiin Ukrainan energian tarpeisiin viime talvena.

### Ennen sotaa

Ennen Venäjän täysimittaista hyökkäystä vuonna 2022 Ukraina oli yksi Euroopan suurimmista sähköntuottajista, kapasiteetin ollessa noin 55 gigawattia. Kuitenkin pommitusten ja Venäjän miehityksen seurauksena tämä kapasiteetti on pudonnut alle 20 gigawattiin, ukrainalaisten viranomaisten mukaan.

### Venäjän hyökkäykset energialaitoksiin

Financial Times kirjoittaa, että Venäjän viimeaikaiset iskut ovat kohdistuneet myös EU:n kuluttajien käyttämien maakaasun varastointilaitosten pumppuasemiin. Vaikka nämä pumput voidaan helposti korvata, huolta herättää talven toimitusvarmuus sekä sisäisesti että Euroopan unionin viennin osalta.

Talvella 2022-23 Venäjä kohdisti iskuja Ukrainan sähköverkon jakelujärjestelmään. Viranomaisten ja asiantuntijoiden mukaan tämä verkko voitiin suhteellisen nopeasti korjata. Viimeaikaiset iskut ovat kuitenkin kohdistuneet lämpö- ja vesivoimaloihin, mikä vaikeuttaa niiden korjaamista, jälleenrakentamista tai korvaamista ja aiheuttaa merkittäviä kustannuksia.

Eräs ukrainalainen virkamies kuvaili tuoretta iskua “tuhoksi”, korostaen sen mahdollisia vaikutuksia väestöön. Talvella sähköä saattaa olla riittämättömästi lämmitykseen ja vedenjakeluun.

### Ukrainalaiset viranomaiset etsivät ratkaisuja

Ukrainan parlamentin, Verhovna Radan, kokouksessa esiteltiin optimistinen skenaario sähkön ja lämmityksen varmistamiseksi talvella. Ukraina tarvitsee lisää sähköntuontia Euroopasta energiatarpeidensa täyttämiseksi. Yksi apuun vastanneista maista on Moldova, jossa suunnitellaan sähköntuotantolaitosten sijoittamista, jotka käyttävät ukrainalaista maakaasua sähköntuotantoon, joka sitten toimitetaan Ukrainaan.

Kansanedustaja Volodymyr Moroz, joka on parlamentin energiakysymyksiä käsittelevän komitean jäsen, selitti Ukrainan suunnitelmia lisätä sähköntuontia 1,7 gigawatista 2,2 gigawattiin. Tämä lisäys antaa toivoa, että maa pystyy turvaamaan kansalaistensa sähköntarpeet talvella.

Hänen mukaansa ydinvoimalat pystyvät, jopa pahimmassa skenaariossa, kattamaan vain 20 % maan kokonaisenergiatarpeista, joten on välttämätöntä aktiivisesti etsiä muita tapoja varmistaa sähkönsaanti, mukaan lukien tuonti.

### Moldovan apu

Heinäkuun 6. päivänä tuli tiedoksi, että Moldova toimittaa sähköä Ukrainalle. Sähkö tuotetaan käyttämällä maakaasua.

Muistutettakoon, että kesäkuun 1. päivästä lähtien sähkön hinta on noussut ja on nyt 4,32 UAH/kWh (noin 0,11 EUR/kWh). Samaan aikaan ukrainalaiset vaativat sähkön hintojen alentamista talouksissa, joissa käytetään sähköliesiä.

Kommentoikaa ja jakakaa artikkelia ystävillenne. Voitte myös kirjautua Patreoniin lukeaksenne blogia ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/14 09:31:41