Eilen yhteensä 78764 latausta

Kirjaudu

Etusivu > # parlamenttivaalien tulokset: Ultraoikeisto ei saanut enemmistöä Puolueiden johtajien reaktiot vaalituloksiin parlamenttivaalit

07.07.2024 22:40

# parlamenttivaalien tulokset: Ultraoikeisto ei saanut enemmistöä Puolueiden johtajien reaktiot vaalituloksiin parlamenttivaalit
Lukuaika: 2 minuuttia

# Ranskan parlamenttivaalien tulokset: Ultraoikeisto ei saanut enemmistöä

Ranskassa ultraoikeistolainen “Kansallinen liittouma” -puolue, jonka muodollinen johtaja on Marine Le Pen, ei saavuttanut enemmistöä parlamenttivaalien toisella kierroksella. Ennakkotietojen mukaan ensimmäiselle sijalle nousee ultravasemmistolainen “Uusi kansanrintama”. Toisella sijalla on presidentti Emmanuel Macronin koalitio, ja Le Penin puolue on vasta kolmannella sijalla.

Ifopin exit poll -tulokset osoittavat, että “Uusi kansanrintama” voi saada 180-215 paikkaa parlamentissa, Macronin koalitio 150-180 paikkaa ja “Kansallinen liittouma” vain 120-150 paikkaa. Absoluuttiseen enemmistöön tarvitaan 289 paikkaa, eikä ennakkotietojen mukaan mikään poliittinen voima ole tähän yltänyt. Niinpä puolueiden on neuvoteltava koalitiosta.

### Puolueiden johtajien reaktiot vaalituloksiin

“Taipumaton Ranska” -puolueen johtaja Jean-Luc Mélenchon, joka kuuluu vasemmistoblokkiin “Uusi kansanrintama”, vaati, että Macronin on nimitettävä vasemmistoblokin edustaja pääministeriksi. Mélenchon totesi, että presidentin on tunnustettava tappionsa ja kutsuttava “Uusi kansanrintama” valtaan.

Macron puolestaan kehotti puolueiden edustajia olemaan varovaisempia lausunnoissaan, koska vaalitulokset eivät vastaa kysymykseen siitä, “kuka johtaa Ranskaa”. Macronin lähipiirin mukaan keskustablokki on edelleen elinvoimainen.

Ultrakansallismielisen “Kansallisen liittouman” johtaja Jordan Bardella myönsi tappion ja totesi, että Ranska on “heitetty ultravasemmiston käsiin”. Hänen mukaansa puolue jatkaa työtään oppositiossa. Vasemmistokeskustalaisen fraktion johtaja Raphaël Glucksmann puolestaan korosti, että parlamentti tulee olemaan jakautunut ja kehotti vasemmistokoalitiota toimimaan vastuullisesti ja johtamaan koalitiota.

“Vihreän puolueen” edustaja Marion-Émilie Alix ilmoitti, että he taistelivat kunniallisesti kolmen viikon ajan ja tekivät kaiken mahdollisen.

### Ranskan parlamenttivaalit

Sen jälkeen kun Ranskan presidentti Emmanuel Macronin poliittinen puolue epäonnistui Euroopan parlamentin vaaleissa, hän ilmoitti parlamentin alahuoneen hajottamisesta. Macron pyrki toistamaan vuoden 2017 skenaarion, jolloin keskustalaiset onnistuivat mobilisoimaan äänestäjiä, jotka pelkäsivät ultraoikeiston nousua valtaan.

Ensimmäinen vaalikierros pidettiin 30. kesäkuuta. Sillä kierroksella ultraoikeistolainen “Kansallinen liittouma”, jonka muodollinen johtaja on Venäjä-mielisenä tunnettu Marine Le Pen, sai 34,2 % äänistä. Macronin poliittinen voima sai 21,5 % äänistä.

On tiedossa, että Ranskan presidentti Emmanuel Macron saattaa erota ennenaikaisesti tappion vuoksi. Hän aloitti keskustelut tästä päätöksestä lähimpien neuvonantajiensa kanssa sen jälkeen, kun hän päätti hajottaa parlamentin alahuoneen. Tällainen askel voisi johtaa maan epävakauteen.

Aiemmin tiedotusvälineet kertoivat, että ainakin 214 ehdokasta, jotka pääsivät parlamenttivaalien toiselle kierrokselle, vetivät ehdokkuutensa pois estääkseen Marine Le Peniä saavuttamasta absoluuttista enemmistöä uudessa parlamentissa.

Kommentoi artikkelia ja jaa se ystäviesi kanssa. Tilaa blogi Patreonin kautta lukeaksesi ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/13 17:28:26