Eilen yhteensä 78764 latausta

Kirjaudu

Etusivu > # Positiivinen vaikutus: Ukrainan pakolaisten taloudellinen merkitys Tšekissä #Tšekki #Ukraina #talous #maahanmuutto

07.07.2024 10:06

# Positiivinen vaikutus: Ukrainan pakolaisten taloudellinen merkitys Tšekissä #Tšekki #Ukraina #talous #maahanmuutto
Lukuaika: 2 minuuttia

# Positiivinen vaikutus: Ukrainan pakolaisten taloudellinen merkitys Tšekissä #Tšekki #Ukraina #talous #maahanmuutto

Ukrainan pakolaisten saapuminen Tšekkiin on osoittautunut erittäin positiiviseksi taloudellisessa mielessä. Heidän läsnäolonsa vaikuttaa myönteisesti työmarkkinoihin ja valtion budjettiin. Ukrainan pakolaisten maksamat verot ovat jo pitkään ylittäneet heidän saamansa valtionavustukset. Tämä tekee heistä taloudellisen taakan sijaan Tšekin talouskasvun stimuloijia.

Radio Prague Internationalin mukaan Ukrainan pakolaiset täyttävät työpaikkoja, joihin tšekkiläisten on vaikea löytää työntekijöitä. Tämän seurauksena kaikki huolenaiheet työmarkkinoiden kilpailusta ja mahdollisesta sosiaalijärjestelmän kuormituksesta ovat kadonneet. Tämä koskee sekä matalasti että korkeasti koulutettuja työntekijöitä. Työmarkkinoiden realiteetit osoittavat, että Ukrainan pakolaiset auttavat vähentämään työvoimapulaa ja stimuloivat talouskasvua.

“Ukrainan pakolaiset ovat maksaneet veroina enemmän kuin mitä valtio on heille tarjonnut,” selitti Natland-investointiryhmän ekonomisti Petr Barton.

Tšekki saa jo merkittäviä hyötyjä Ukrainan pakolaisten työpanoksesta, mutta yhteistyön potentiaalia voitaisiin hyödyntää vielä paremmin. Ukrainan asiantuntijat kohtaavat usein byrokraattisia viivästyksiä ja vaikeuksia tutkintojen ja työkokemuksen tunnustamisessa Tšekissä. Tämä prosessi voi kestää kuukausia tai jopa vuosia, mikä rajoittaa heidän mahdollisuuksiaan työllistyä omalla alallaan. Lisäksi korkeakoulutettujen ukrainalaisten on usein hallittava tšekin kieli korkealla tasolla voidakseen työskennellä omalla alallaan. Tämä voi olla haastavaa ihmisille, jotka ovat vasta hiljattain saapuneet maahan eivätkä ole ehtineet oppia kieltä.

“Tavoitteenamme tulisi olla, että vaikka he aloittaisivat alimmalta tasolta, he voisivat nopeasti edetä ylöspäin,” lisäsi ekonomisti.

Tšekin budjetti saa huomattavia tuloja Ukrainan pakolaisilta. Vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä pakolaisten maksamat verot olivat lähes kaksinkertaiset heidän sosiaali- ja humanitaariseen apuun verrattuna. Tulojen ja menojen välinen ero oli 2,9 miljardia kruunua (noin 117 miljoonaa euroa). Näitä varoja voitaisiin käyttää esimerkiksi 10 kilometrin moottoritien rakentamiseen tai vuosittaisen 1200 kruunun (48 euroa) eläkkeen maksamiseen jokaiselle tšekkiläiselle eläkeläiselle.

Vuonna 2022 Ukrainan pakolaisten kustannukset olivat 25 miljardia kruunua, kun taas tulot olivat 12,6 miljardia kruunua. Vuonna 2023 nämä luvut tasoittuivat: 21,6 miljardia kruunua menoja ja 21 miljardia kruunua tuloja. 118 000:sta Tšekissä olevasta 350 000 Ukrainan pakolaisesta on työllistynyt. Heistä 90 % on virallisessa työssä, maksaa veroja ja sosiaalimaksuja budjettiin. Tšekin hallitus katsoo, että Ukrainan pakolaisten työllisyysaste on korkein Euroopassa.

Tšekki lisää apua Ukrainan pakolaisille. Elokuusta 2024 lähtien Tšekki kasvattaa humanitaarista apua Ukrainan pakolaisille. Tarjolla on kaksi vaihtoehtoa: kiinteä maksu tai korvaus todellisista asumiskustannuksista. Avun saamiseksi pakolaisten on esitettävä todisteet asuinpaikastaan ja siihen liittyvistä kuluista.

Kommentoi ja jaa artikkeli ystävillesi sekä kirjaudu Patreoniin lukeaksesi blogia ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/14 10:06:32