Eilen yhteensä 77753 latausta

Kirjaudu

Etusivu > # Ranskan parlamenttivaalit: Äänestysaktiivisuus ennätyskorkealla

07.07.2024 19:19

Ei audiota saatavissa.

# Ranskan parlamenttivaalit: Äänestysaktiivisuus ennätyskorkealla
Lukuaika: < 1 minuutti

# Ranskan parlamenttivaalit: Äänestysaktiivisuus ennätyskorkealla

Sunnuntaina 7. heinäkuuta Ranskassa järjestetään toiset parlamenttivaalit. Tapahtuma sijoittuu ennätyksellisen äänestysaktiivisuuden keskelle. Kello 13:00 mennessä (Kievin aikaa) jo 26,63% äänioikeutetuista oli antanut äänensä. Tämä on korkein osallistumisprosentti Ranskan vaaleissa sitten vuoden 1981.

Le Figaron mukaan myös ulkomailla, missä äänestys alkoi jo 6. heinäkuuta ja missä yleensä äänestysaktiivisuus on alhaisempi kuin itse Ranskassa, ihmiset osoittavat parempaa aktiivisuutta kuin vuonna 2022.

On tiedossa, että väliaikainen äänestysprosentti on jo ylittänyt ensimmäisen kierroksen tason 0,73%. Ensimmäinen kierros pidettiin viikko sitten. Lisäksi äänestysprosentti on 7,64% korkeampi kuin toisen kierroksen äänestysprosentti vuonna 2022.

Tänään erityisen korkea äänestysaktiivisuus on kirjattu Bouches-du-Rhônen (34,59%), Corrèzen (33,88%) ja Cantalin (33,48%) piireissä. Alhaisin äänestysaktiivisuus on piireissä Seine-Saint-Denis (12,77%), Val-de-Marne (17,07%) ja Hauts-de-Seine (18,72%).

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ilmoitti 9. kesäkuuta kansalliskokouksen (Ranskan parlamentin) hajottamisesta ja ennenaikaisten parlamenttivaalien järjestämisestä. Ensimmäinen kierros pidettiin 30. kesäkuuta. Ainakin 214 toisen kierroksen ehdokasta on vetäytynyt kisasta, mukaan lukien presidentti Emmanuel Macronin keskustalaisen “Yhdessä tasavallan puolesta” -blokkiin kuuluvat ehdokkaat sekä vasemmistokoalition “Uusi kansanrintama” edustajat.

Financial Timesin mukaan toisen kierroksen jälkeen on suuri todennäköisyys “roikkuvan parlamentin” muodostumiselle, mikä saattaa antaa presidentti Emmanuel Macronille syyn aloittaa uudet vaalit vuoden kuluttua. Toisen kierroksen keskeinen kysymys on, yhdistyvätkö keskustalaiset (joita Macron tukee) ja vasemmistolaiset ehdokkaat oikeistolaisia vastaan 130 piirissä, joissa kolme poliittista blokkia kilpailee keskenään.

Muistutetaan, että Marine Le Pen on äskettäin ilmoittanut, että jos hänen puolueensa voittaa vaalit ja hänestä tulee pääministeri, hän aikoo peruuttaa luvan Ukrainan käyttää Ranskan pitkän kantaman aseita hyökkäyksiin Venäjän alueelle. Lisäksi hän aikoo estää ranskalaisten joukkojen lähettämisen Ukrainaan. Le Penin voitto voisi merkittävästi muuttaa Ranskan kantaa Ukrainan ja Venäjän välisessä konfliktissa.

Kommentoi ja jaa artikkeli ystäviesi kanssa sekä kirjaudu Patreon-palveluun lukeaksesi blogiani ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/15 13:55:07