Eilen yhteensä 78764 latausta

Kirjaudu

Etusivu > # Venäjä tehostaa sotilaallista painostusta Ukrainaan, hyökkää lentotukikohtiin #Ukraina #Venäjä #F16 #NATO

07.07.2024 10:48

# Venäjä tehostaa sotilaallista painostusta Ukrainaan, hyökkää lentotukikohtiin #Ukraina #Venäjä #F16 #NATO
Lukuaika: 2 minuuttia

# Venäjä tehostaa sotilaallista painostusta Ukrainaan, hyökkää lentotukikohtiin #Ukraina #Venäjä #F16 #NATO

Venäjä on lisännyt sotilaallista painostusta Ukrainaan, kohdistamalla iskuja lentotukikohtiin. Analyytikot uskovat, että tämä liittyy siihen, että Ukraina on pian saamassa ensimmäiset F-16-hävittäjänsä, joita länsimaat ovat luvanneet jo kuukausien ajan. Nämä lentokoneet voisivat rajoittaa Venäjän hyökkäyksiä.

Le Monde -lehden mukaan viime päivinä Ukrainan lentotukikohtiin on kohdistettu useita merkittäviä iskuja. Ensin iskettiin Myrhorodiin (Poltavan alue), ja sitten Dovhyntsevoon, joka sijaitsee Dnipropetrovskin alueella, 80 kilometrin päässä rintamalinjasta. Venäläiset lähteet väittävät, että iskuissa on tuhottu ainakin kuusi hävittäjää, mutta ukrainalaiset kiistävät nämä tappiot.

Eräs länsimainen sotilaslähde arvioi, että viimeaikaiset iskut osoittavat Venäjän halua “näyttää voimaa ja saada ukrainalaiset ja heidän tukijansa harkitsemaan kahdesti ratkaisevalla hetkellä.” Le Monde korostaa, että Venäjän paine on lisääntynyt samaan aikaan, kun useat maat ovat viime viikkojen aikana vahvistaneet ensimmäisten F-16-hävittäjien saapumisen Romaniaan, jossa on avattu koulutuskeskus ukrainalaisille lentäjille.

Venäjä on myös lisännyt hyökkäyksiä käyttämällä “liitopommeja”. Näitä on vaikea havaita, ja ne laukaistaan lentokoneista, jotka ovat Ukrainan ilmatorjunnan ulottumattomissa.

“Niitä vastaan on lähes mahdotonta puolustautua, ellei tuhota lentokoneita, jotka ne laukaisevat,” totesi Lyonin strategisten ja puolustustutkimusten instituutin tutkija Johann Michel.

Samalla Strategisten tutkimusten säätiön (FRS) tutkija Vincent Tourre uskoo, että F-16-hävittäjät voisivat rajoittaa näitä hyökkäyksiä, mutta “lentokoneet, jotka annetaan ukrainalaisille, eivät ole kaikkein nykyaikaisimpia.” Lisäksi hävittäjien tehokkuus riippuu asejärjestelmistä, jotka niihin asennetaan.

“Tämä riippuu toimitettavien ohjusten tyypistä. F-16 voidaan varustaa kymmenillä eri malleilla,” selitti Eurocrisen strategisten tutkimusten johtaja Isabelle Dufour.

Johann Michel lisäsi, että kunnes Kiova saavuttaa paremman ilmatorjunnan, se ei pysty laajentamaan puolustusteollisuuttaan. Hän muistutti tulevasta NATO-huippukokouksesta, joka pidetään Washingtonissa 9.–11. heinäkuuta.

“NATO-huippukokouksessa ukrainalaiset odottavat ratkaisevia lausuntoja, jotka edistävät F-16-koalition vahvistamista. Ilman ilmasuojaa mikään ei onnistu,” korosti hän.

F-16 Ukrainalle

Ukraina voi odottaa hyviä uutisia liittyen amerikkalaisten F-16-hävittäjien saantiin. Uusia positiivisia lausuntoja tästä asiasta odotetaan NATO-huippukokouksessa, joka pidetään Washingtonissa 9.–11. heinäkuuta. Asiasta ilmoitti korkea virkailija Yhdysvaltain presidentin hallinnosta.

Viivästysten jälkeen Alankomaat on ilmoittanut, että Ukraina saa ensimmäiset hävittäjät jo kesällä. Belgia, Tanska, Alankomaat ja Norja ovat sitoutuneet toimittamaan Ukrainalle noin 80 amerikkalaisvalmisteista F-16-hävittäjää.

Kaksi entistä NATO-johtajaa ovat selittäneet, miksi hävittäjien toimitukset Ukrainalle viivästyvät. Heidän mukaansa ukrainalaisille lentäjille tarvitaan intensiivistä koulutusta tehokasta toimintaa varten. Lisäksi ympäristön Ukrainassa, erityisesti korjaus- ja huoltotoiminnan osalta, on oltava sopiva näille hävittäjille.

“Kaikki riippuu siitä, minkä tyyppinen F-16 toimitetaan. Esimerkiksi kuinka kauaskantava tutkamoduuli on ja millainen aseistus on… Tämä riippuu aina siitä, kuinka asejärjestelmä on integroitu kokonaisjärjestelmään. Konfliktin aikana ei taistele yksittäiset asejärjestelmät toisiaan vastaan, vaan sotilaallinen järjestelmä sotilaallista järjestelmää vastaan,” sanoi hän.

On tiedossa, että Ukraina voi käyttää Alankomaiden toimittamia hävittäjiä hyökkäyksiin Venäjän sisällä, kunhan se tapahtuu puolustustarkoituksessa ja kansainvälisen oikeuden mukaisesti. Tanska on myös ilmoittanut, että Ukrainalle sallitaan käyttää F-16-hävittäjiään Venäjän kohteita vastaan.

Ilmavoimien mukaan osa Ukrainan F-16-hävittäjistä sijoitetaan lentotukikohtiin Ukrainan ulkopuolella. Tämä päätös on tehty, jotta vältetään lentokoneiden muuttuminen kohteiksi vihollisen hyökkäyksille Ukrainan tukikohdissa. Lisäksi on raportoitu, että länsimaat eivät halua kouluttaa liian monta ukrainalaista F-16-lentäjää – Politico selitti Pentagonin kannan syyt.

Kommentoi artikkelia ja jaa se ystäviesi kanssa. Kirjaudu myös Patreonin avulla lukeaksesi blogia ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/14 11:23:29