Eilen yhteensä 78764 latausta

Kirjaudu

Etusivu > # Viikon uutiskatsaus: Venäjän iskut, Orbanin vierailu ja Maguchihin maailmanennätys #Venäjä #Orban #Maguchih #Ukraina #Dnepr

07.07.2024 21:15

# Viikon uutiskatsaus: Venäjän iskut, Orbanin vierailu ja Maguchihin maailmanennätys #Venäjä #Orban #Maguchih #Ukraina #Dnepr
Lukuaika: 2 minuuttia

# Viikon uutiskatsaus: Venäjän iskut, Orbanin vierailu ja Maguchihin maailmanennätys #Venäjä #Orban #Maguchih #Ukraina #Dnepr

Toinen kesäkuukausi alkoi traagisesti, kun Venäjän miehittäjät hyökkäsivät Mirgorodin lentokentälle ja myöhemmin Dnipro kaupunkiin, jossa he järjestivät kuolettavan terrori-iskun. Sodan lisäksi ihmishenkiä vaativat myös muut tapahtumat; Rivne-alueella tapahtui vakava liikenneonnettomuus, jossa kuoli 14 ihmistä. Lisäksi Unkarin pääministeri Viktor Orban vieraili ensimmäistä kertaa täysimittaisen sodan aikana Ukrainassa ja lähti tämän jälkeen Moskovaan. Samaan aikaan Ukrainan puolustajien oli vetäydyttävä osasta Chasiv Yarin kaupunkia, ja TCC:hen liittyvät skandaalit saivat uutta vauhtia.

**Maanantai 1. heinäkuuta: Isku Mirgorodin lentokentälle**

Venäläiset hyökkäsivät maanantaina Mirgorodin lentokentän läheisyyteen iskander-ohjuksilla. Iskussa käytettiin myös Orlan-tyyppistä tiedusteludronia, joka leijui Mirgorodin yllä useita tunteja. Terroristien väitteet neljän Su-27-hävittäjän tuhoutumisesta ja kahden vaurioitumisesta olivat liioiteltuja, mutta silti tilanne on huolestuttava.

**Tiistai 2. heinäkuuta: Orbanin vierailu Kiovassa**

Unkarin pääministeri Viktor Orban vieraili tiistaina ensimmäistä kertaa Kiovassa sodan aikana. Hän tapasi Volodymyr Zelenskyin, ja keskusteluihin osallistui myös Ukrainan jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Serhiy Rebrov. Osapuolet päättivät tehdä yhteistyötä ja pyrkiä solmimaan turvallisuussopimuksen. Unkariin avataan myös ensimmäinen ukrainalainen koulu Euroopassa.

Asiantuntijat totesivat, että Orbanin vierailun todellinen tarkoitus oli keskustella sodan jäädyttämisestä. Hän pyrkii luomaan itsestään rauhantekijän kuvan Venäjän, Yhdysvaltojen ja Kiinan silmissä. Orban pyysi tulitaukoa, mutta Zelenskyi korosti, että tarvitaan selkeä suunnitelma, jotta Venäjä ei voisi hyödyntää tilannetta uusiin hyökkäyksiin.

**Keskiviikko 3. heinäkuuta: Venäjän terrori-isku Dniprossa**

Venäläiset miehittäjät hyökkäsivät keskiviikkona Dnipron kaupunkiin drooneilla ja ohjuksilla. Useat hyökkäysaallot vaurioittivat asuinalueita, sairaaloita, kouluja, päiväkoteja ja ostoskeskuksia. Hyökkäyksessä kuoli kahdeksan ihmistä ja 55 loukkaantui. Zelenskyi vaati lisää ilmapuolustusjärjestelmiä ja kaukokantaman iskuja Venäjän terroristien tukikohtiin.

**Torstai 4. heinäkuuta: Ukrainan armeijan vetäytyminen ja TCC-protestit**

Torstaina Ukrainan armeijan edustaja Nazar Voloshin vahvisti, että sotilaat vetäytyivät Chasiv Yarin eteläosasta, koska alueen puolustaminen oli mahdotonta vihollisen tuhottua puolustusasemat. Samaan aikaan Ivano-Frankivskissa Vorochtan kylän asukkaat protestoivat mobilisaatiota vastaan, sulkivat tien ja estivät paikallisen TCC:n toimintaa. He vaativat kutsuntojen lopettamista väestökadon estämiseksi ja syyttivät sotilasviranomaisia turistien karkottamisesta, mikä aiheutti suuria taloudellisia tappioita.

**Perjantai 5. heinäkuuta: Orban Moskovaan, Sunak eroaa**

Unkarin pääministeri Viktor Orban matkusti Moskovaan ja tapasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin. Orbanin mukaan vierailu oli tarpeen “rauhanomaisen mission” jatkamiseksi. Hän halusi myös kuulla Putinin näkemyksen sodan nopeimmasta lopettamistavasta. Orban myönsi, että Moskovan ja Kiovan näkemykset ovat hyvin kaukana toisistaan.

Isossa-Britanniassa pidettyjen vaalien jälkeen pääministeri Rishi Sunak myönsi tappionsa ja ilmoitti eroavansa. Tämä päätti konservatiivien 14 vuotta kestäneen hallituskauden. Työväenpuolueen johtaja Keir Starmer nimitettiin uudeksi pääministeriksi ja julkisti hallituksensa kokoonpanon.

**Lauantai 6. heinäkuuta: Törkeä käytös ja kuolettava onnettomuus**

Lauantaina sosiaalisessa mediassa levisi video, jossa Odesan valmentaja solvasi sotilasta ja toivoi tämän kuolemaa. Valmentaja, Sebastian Gogovich, sai vieraakseen paikallisia aktivisteja, jotka todennäköisesti murjoivat hänen nenänsä.

Samaan aikaan Rivnen alueella tapahtui vakava liikenneonnettomuus, jossa kuoli 14 ihmistä, mukaan lukien lapsi. Onnettomuus tapahtui, kun säiliöauton kuljettaja ajautui vastaantulevien kaistalle ja törmäsi minibussiin. Yksi mahdollisista syistä oli renkaan vaurio.

**Sunnuntai 7. heinäkuuta: Ukrainan voitto ja maailmanennätys**

Viikko päättyi positiivisiin uutisiin rintamalta. Ukrainan ilmatorjuntajoukot ampuivat alas venäläisen Su-25-hävittäjän Donetskin alueella. Lisäksi urheilija Yaroslava Maguchih teki uuden maailmanennätyksen naisten korkeushypyssä, ylittäen 2,10 metriä ensimmäisellä yrityksellä.

Tämä 37 vuotta vanha ennätys oli aiemmin bulgarialaisen Stefka Kostadinovan hallussa, joka hyppäsi 2,09 metriä vuonna 1987.

Kommentoi ja jaa artikkeli ystäviesi kanssa. Kirjaudu Patreonin avulla lukeaksesi blogia ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/13 16:29:46