Eilen yhteensä 77753 latausta

Kirjaudu

Etusivu > # Viktor Orbanin diplomatiakierros Kiinassa

07.07.2024 20:59

Ei audiota saatavissa.

# Viktor Orbanin diplomatiakierros Kiinassa
Lukuaika: < 1 minuutti

# Viktor Orbanin diplomatiakierros Kiinassa

Viktor Orban, Unkarin pääministeri, on viime aikoina ollut aktiivinen kansainvälisellä areenalla. Hän aloitti tapaamisensa Ukrainan presidentin, Volodymyr Zelenskyin, kanssa ja siirtyi siitä suoraan Moskovaan keskustelemaan Venäjän presidentin, Vladimir Putinin, kanssa. Nyt Orban suuntaa kohti Kiinaa, jossa hän tapaa maan johtajan, Xi Jinpingin. Keskustelujen odotetaan käsittelevän muun muassa Ukrainan tilannetta, sillä Pekingillä on oma näkemyksensä rauhansuunnitelmasta.

Unkarilainen 444-lehti raportoi, että Orban saapuu Kiinaan maanantaina 8. heinäkuuta aamunkoitteessa. Virallinen Budapest ei ole kommentoinut matkaa.

“Unkarin hallitus ei ole vielä antanut mitään tietoa matkasta. Kysyimme asiasta Orbanin tiedottajalta Bertalan Havasilta ja pääministerin kanslian lehdistöosastolta. Ilmoitamme teille heti, kun saamme vastauksen. Artikkelin julkaisuhetkellä sotilas-hallituskone Dassault Falcon 7X oli matkalla Budapestista Pekingiin, ilmatilaseurantasivustojen mukaan. On todennäköistä, että Orban on kyseisellä lennolla,” kirjoittavat unkarilaiset toimittajat.

Epävirallisten tietojen mukaan Orbanilla on maanantaiaamuna sovittu tapaaminen Kiinan johtajan Xi Jinpingin kanssa, mutta muita yksityiskohtia ei ole saatavilla.

Orban ehdotti Kiovassa Zelenskyille tulitaukoa ja vaati, että Ukraina ei vastustaisi Venäjää. Ukrainan presidentti hylkäsi ehdotuksen, ja Orban lensi heti Moskovaan tapaamaan Putinia. Nyt, keskusteltuaan Venäjän diktaattorin kanssa, hän matkustaa Kiinaan Bakuun kautta.

Orbanin tapaamiset ovat hänen omaa aloitteellisuuttaan, eivät Euroopan unionin. Unkarin pääministeri sai kritiikkiä vierailustaan Moskovaan ja tapaamisestaan Putinin kanssa. Hän ilmoitti myös toisesta “mielenkiintoisesta matkasta”, joka osoittautui olevan Kiinaan.

Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó ilmoitti, että ensi viikolla tehdään uusia rauhanaloitteita Ukrainan suhteen. Hän myös kehotti poliitikkoja kiinnittämään turvavyöt ja seuraamaan päivittyvää tietoa.

Euroopan unionissa Orbánin aloitteita ei hyväksytä. Hän piti matkansa Putiniin salassa, ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel varoitti, ettei Orbanilla ole oikeutta edustaa EU:ta Moskovan-vierailullaan. Kaikki, mitä hän sanoo, ei voi olla viesti EU:lta muille valtioiden johtajille.

Kommentoi ja jaa artikkeli ystäviesi kanssa. Voit myös liittyä Patreon-tiliimme lukeaksesi blogia ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/15 14:11:13