Eilen yhteensä 88810 latausta

20243 artikkelia

Kirjaudu

Etusivu > # Koalitio Vaalit Voitto #Ranska #Macron #LePen

08.07.2024 09:50

# Koalitio Vaalit Voitto #Ranska #Macron #LePen
Lukuaika: 2 minuuttia

# Koalitio Vaalit Voitto #Ranska #Macron #LePen

Koalitio “Uusi kansanrintama” (NPF) voitti 7. heinäkuuta Ranskan parlamenttivaalien toisessa kierroksessa ja sai 182 paikkaa kansalliskokouksessa (Ranskan parlamentissa). Toiselle sijalle sijoittui presidentti Emmanuel Macronin keskustaliittouma “Yhdessä” (168 paikkaa), ja kolmanneksi tuli äärioikeistolainen “Kansallinen liittouma” (RN), jota johtavat Marine Le Pen ja Jordan Bardella, saaden 143 paikkaa.

Vaalien äänestysprosentti oli 66,63 %, raportoi BBC. BFM TV:n mukaan mikään poliittinen voima ei onnistunut saavuttamaan enemmistöä parlamentissa. Kansalliskokoukseen kuuluu 577 edustajaa, ja enemmistö vaatii 289 paikkaa. “Kansallinen liittouma” sijoittui ensimmäiselle sijalle ensimmäisessä kierroksessa ja toivoi korkeaa tulosta sunnuntain äänestyksessä, mutta ennen toista kierrosta vasemmistolaiset ja Macronin kannattajat yhdistivät voimansa estääkseen äärioikeiston voiton.

Kuka saa paikkoja uudessa Ranskan parlamentissa?

Ranskan pääministeri Gabriel Attal aikoo tänään esittää eroanomuksensa Emmanuel Macronille. Sunnuntai-iltana hän ilmoitti olevansa valmis jatkamaan tehtävissään vaalien jälkeisen poliittisen epävarmuuden valossa. Macron ei ole vielä antanut virallisia kommentteja Attalin erosta (hän voi olla hyväksymättä sitä) eikä vaalien tuloksista.

Macron määräsi ennenaikaiset vaalit (kolme vuotta etukäteen) kesäkuun alussa ranskalaisten äärioikeistolaisten voitettua Euroopan parlamentin vaalit. Sunnuntaina 7. heinäkuuta Ranskassa pidettiin parlamenttivaalien toinen vaihe. Exitpoll-tulosten mukaan äärioikeistolainen “Kansallinen liittouma”, joka oli ensimmäisen kierroksen johtaja, ei saanut enemmistöäänestäjien tukea. Marine Le Penin johtama puolue voi odottaa saavansa vain 120-150 paikkaa. “Uusi kansanrintama” taas ennustetaan saavan 180-215 paikkaa parlamentissa, ja Macronin liittouma 150-180 paikkaa.

Vaalien jälkeen maassa alkoi laajoja protesteja. Poliisi käytti kyynelkaasua ja äänikranaatteja.

Mielenkiintoista on, että ainakin 214 ehdokasta, jotka pääsivät parlamenttivaalien toiseen kierrokseen, vetäytyivät ehdokkuudestaan. Tämä tehtiin estääkseen Marine Le Penin absoluuttisen enemmistön saannin uudessa parlamentissa.

Heti alustavien tulosten julkistamisen jälkeen Ranskan pääministeri Gabriel Attal ilmoitti eroavansa. Hän tekee virallisen ilmoituksen, kun vaalien lopulliset tulokset julkistetaan. Jatkossa hän toimii kansanedustajana, sillä hänet valittiin uuden parlamentin jäseneksi.

Mitä tulee Ranskan presidenttiin Emmanuel Macroniin, hän saattaa myös erota ennenaikaisesti. Hän keskusteli tästä päätöksestä lähimpien neuvonantajiensa kanssa sen jälkeen, kun hän päätti hajottaa parlamentin alahuoneen. Asiantuntijat varoittavat kuitenkin, että tällainen toimi voisi johtaa maan epävakauteen.

Kommentoi artikkelia ja jaa se ystäviesi kanssa. Voit myös kirjautua Patreoniin lukeaksesi blogiani ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/22 13:50:16