Eilen yhteensä 77753 latausta

Kirjaudu

Etusivu > # Massiivinen raketti-isku Ukrainaan: kansainvälisen yhteisön reaktiot

08.07.2024 23:30

Ei audiota saatavissa.

# Massiivinen raketti-isku Ukrainaan: kansainvälisen yhteisön reaktiot
Lukuaika: 4 minuuttia

# Massiivinen raketti-isku Ukrainaan: kansainvälisen yhteisön reaktiot

Maailmanlaajuinen yhteisö ei jäänyt hiljaiseksi Venäjän armeijan 8. heinäkuuta suorittaman massiivisen raketti-iskun jälkeen Ukrainaan. Hyökkäyksen aikana miehittäjät osuivat maan suurimpaan sairaalaan “Ohmatdyt”, jossa hoidetaan satoja vakavasti sairaita lapsia. Kumppanimaiden johtajat antoivat voimakkaita lausuntoja ja vaativat lisää tukea Ukrainalle.

Useat johtajat julkaisivat asiaankuuluvia viestejä sosiaalisen median tileillään, kun taas toiset nauhoittivat viestejä, jotka esitettiin johtavilla kanavilla. Ääneen nousivat muun muassa Britannian, Tšekin, Puolan, Viron, Moldovan johtajat sekä Latvian, Liettuan, Yhdysvaltojen, Italian, Saksan ja Itävallan edustajat.

Britannian pääministeri Keir Starmer kutsui iskua yhdeksi “häpeällisimmistä teoista” venäläisten taholta ja lisäsi, että hänen maansa jatkaa Ukrainan tukemista.

“Mieletön hyökkäys viattomia lapsia vastaan. Häpeällisin teoin. Olemme yhdessä Ukrainan kanssa venäläistä aggressiota vastaan – tukemme ei heikkene”, Starmer totesi.

Moldovan presidentti Maia Sandu korosti, että “Ohmatdyt” on pelastanut tuhansien lasten hengen, mutta nyt se makaa raunioina Venäjän ihmishenkien halveksunnan takia.

“Venäjän hyökkäys Kiovan lastensairaalaan järkyttää. Tämä sairaala, joka on pelastanut tuhansia lapsia, on nyt raunioina. Kreml on muuttanut tämän sodan sodaksi lapsia vastaan. Tällainen inhimillisyyden puute ja halveksunta ihmishenkeä kohtaan on kaikki, mitä vastaan olemme”, Sandu sanoi.

Latvian johtaja Edgars Rinkēvičs kommentoi myös tätä kauheaa iskua Ukrainaan. Hän kehotti Yhdysvaltoja ja muita maita poistamaan kaikki mahdolliset aseistusta koskevat rajoitukset, jotta Ukrainan asevoimat voisivat käyttää niitä “laillisia sotilaskohteita vastaan”.

“Venäjän kauhea ja pelkurimainen hyökkäys Kiovan lastensairaalaan ‘Ohmatdyt’. Tulevassa NATOn huippukokouksessa Washingtonissa meidän on annettava Ukrainalle lisää sotilaallista tukea. Kaikki Ukrainaan kohdistetut aseiden käyttöä koskevat rajoitukset on poistettava”, Rinkēvičs totesi.

Tšekin presidentti Petr Pavel korosti, että tätä hyökkäystä ei voida antaa anteeksi Venäjälle. Hänen mielestään se osoittaa, että Putin ei aio pysähtyä, ja siksi Ukrainan sota on otettava pääaiheeksi NATOn huippukokouksessa.

“Hyökkäys lastensairaalaan Kiovassa ja monissa muissa Ukrainan kaupungeissa todistaa, että Putinin Venäjä ei pysähdy mihinkään. Hyökkäystä haavoittuvimpia kohtaan ei voida antaa anteeksi. Aion mennä NATOn huippukokoukseen, jossa odotan yksimielisyyttä, että näemme kaikki Venäjän suurimpana uhkana, johon meidän on oltava täysin valmiita”, Pavel korosti.

Myös Viron pääministeri Kaja Kallas tuomitsi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja kehotti antamaan maallemme mahdollisimman paljon tukea.

“Shokeeraavat kuvat Venäjän ohjusiskusta ‘Ohmatdyt’ sairaalaan – Ukrainan suurimpaan lastensairaalaan. Tämä muistuttaa meitä siitä, miksi meidän on tuettava Ukrainaa ja miksi Venäjän sotarikollisten on vastattava teoistaan”, Kallas sanoi.

Yhdysvallat myös vaati tutkimaan iskun “Ohmatdyt” sairaalaan, kutsuen sitä Venäjän sotarikokseksi Ukrainaa ja siviiliväestöä vastaan. Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden Eurooppa-neuvoston johtaja Michael Carpenter antoi asiasta lausunnon.

“Tämä on kauheaa, sitä ei voi perustella, ja tietenkin se on tutkittava. Hyökkäys synnytyssairaalaan ja lastensairaalaan – valitettavasti tämä ei ole ensimmäinen kerta sodan aikana. Odotan, että tämä isku vaatii syvällisempää tutkimusta ja tutkimista”, Carpenter sanoi.

NATOn pääsihteeri Jens Stoltenberg ilmaisi kantansa yleisesti 8. heinäkuuta tapahtuneesta raketti-iskusta Ukrainaan. Hän vakuutti, että tulevassa NATOn huippukokouksessa päätetään Ukrainan tuen lisäämisestä.

“Venäjä jatkaa julmaa sotaansa Ukrainassa. Vain tänään olemme todistaneet kauhistuttavaa ohjusiskua Ukrainan kaupunkeihin, jossa viattomia siviilejä, mukaan lukien lapsia, kuoli. Tuomitsen nämä törkeät hyökkäykset”, hän sanoi.

Italian ulkoministeri Antonio Tajani syytti myös Venäjää sotarikoksesta. Hän totesi, että maa jatkaa Ukrainan itsenäisyyden puolustamista.

“Nämä ovat sotarikoksia, jotka koko kansainvälisen yhteisön on tuomittava. Hallitus jatkaa Ukrainan suvereniteetin ja sen kansan puolustamista”, Tajani korosti.

EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell kehotti maailmaa antamaan Ukrainalle lisää ilmatorjuntajärjestelmiä, jotta maamme voisi sulkea ilmatilansa. Hän myös totesi, että syylliset saatetaan vastuuseen teoistaan.

“Venäjä jatkaa säälimättömiä hyökkäyksiä Ukrainan siviiliväestöä vastaan. Päivän ilmapommitukset tappoivat ja haavoittivat kymmeniä ihmisiä sekä tuhosivat Kiovan suurimman lastensairaalan ‘Ohmatdyt’. Ukrainalla on nyt oltava ilmatorjunta. Kaikki Venäjän sotarikolliset saatetaan vastuuseen”, Borrell korosti.

Liettuan ulkoministeri Gabrielius Landsbergis yhdisti iskun NATOn huippukokoukseen, joka alkaa 9. heinäkuuta Washingtonissa, ja totesi, että näin Venäjä “toivottaa tervetulleeksi” kokouksen.

“Putin toivottaa NATOn huippukokouksen tervetulleeksi pommittamalla lastensairaalaa, ikään kuin tarvittaisiin selityksiä, miksi Ukrainan on saatava kaikenlaista tukea nyt ja todelliset turvatakuut tulevaisuudessa”, Landsbergis totesi.

Saksan suurlähettiläs Ukrainassa Martin Jaeger korosti, että näin venäläiset osoittavat valmiutensa neuvotteluihin ja rauhaan. Hän korosti juuri tämän raketti-iskun uhreja, joita on jo kymmeniä.

“Tänä aamuna Venäjä suoritti massiivisen raketti-iskun Ukrainaan, mukaan lukien Kiovaan. Lastensairaala ‘Ohmatdyt’ kärsi tuhoja. Kiovassa on paljon uhreja, myös kuolleita ja haavoittuneita. Tämä on sota siviiliväestöä vastaan. Näin Venäjä osoittaa valmiutensa neuvotteluihin ja halunsa rauhaan”, diplomaatti sanoi.

Itävallan suurlähettiläs Arad Benkö julkaisi myös viestin, johon hän liitti videon “Ohmatdyt” sairaalan iskun paikasta. Hän korosti, että tämä on “puhtaasti terroria” pieniä ukrainalaisia vastaan.

“Tällä kertaa isku osui ‘Ohmatdyt’ lastensairaalaan. Itävalta on tukenut tätä keskusta monien vuosien ajan ja sen lukuisia osastoja. Tämä on laitos, joka huolehtii vauvoista ja lapsista. Tämä Venäjän hyökkäys on puhdasta terroria”, Benkö totesi.

Kuinka venäläiset puolustavat tekojaan
Venäjä, kuten aina, turvautui valheisiin ja tekopyhyyteen. Propagandistit väittävät, että hyökkääjämaa “hyökkää vain sotilaskohteisiin”. Esimerkiksi Solovjov kutsui presidentin kanslian päällikön Andrii Yermakin sanoja siitä, että Venäjä tarkoituksella laukaisi raketin lastensairaalaan, valheiksi. Hän väitti, että “todellinen kohde” oli rautatiedepo, joka sijaitsee 700 metrin päässä Ohmatdytista. Sairaalan, propagandistin mukaan, “vahingoitti Ukrainan ilmatorjunta”.

Muut Putinin kannattajat olivat eri mieltä Solovjovin kanssa ja iloitsevat kyynisesti tästä “korutarkasta” iskusta “Ohmatdytiin”, koska heidän mukaansa sairaalassa oli perustettu “sotilassairaala” ja siellä hoidettiin Ukrainan asevoimien sotilaita. Venäläiset myös väittivät, että raketti-iskua ei tapahtunut lainkaan, vaan sairaalan tiloissa räjähti pommi, jonka ukrainalaiset itse asettivat. Tätä provokaatiota valmisteltiin brittien ja amerikkalaisten erikoisjoukkojen kanssa, ja veriset kuvat seurauksista “kuvasivat ammattivalokuvaajat”.

Raketti-isku Kiovaan 8. heinäkuuta
Tiedetään, että massiivisen iskun aikana venäläiset hyökkäsivät Ukrainaan eri tyyppisillä raketeilla. Juuri “Ohmatdytiin” osui risteilyohjus X-101. Kello 17.15 mennessä sairaalassa oli kuollut kaksi henkilöä (molemmat aikuisia, mukaan lukien yksi lääkäri). Lisäksi 16 henkilöä oli saanut vammoja. Yhteensä hyökkäyksessä Kiovassa kuoli 22 henkilöä, ja 72 loukkaantui. Kiovan pormestari Vitali Klitshkon mukaan loukkaantuneiden määrä on jo 96.

Yhteensä venäläiset laukasivat 8. heinäkuuta Ukrainaan 38 rakettia, joista 30 tuhottiin ilmatorjunnalla. 13:sta laukaistusta X-101-raketista 11 ammuttiin alas.

Kommentoi ja jaa tämä artikkeli ystäviesi kanssa sekä kirjaudu Patreonin avulla lukeaksesi blogia ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/15 13:38:17