Eilen yhteensä 77753 latausta

Kirjaudu

Etusivu > Georgian EU-jäsenyys: Prosessi pysähtynyt ja taloudellinen tuki jäädytetty#GruzianEUJäsenyys #EUIntegration #GeorgianFuture #TaloudellinenTuki #PoliittinenTilanne #Eurooppa

09.07.2024 11:02

Ei audiota saatavissa.

### Gruzian EU-jäsenyys: Prosessi pysähtynyt ja taloudellinen tuki jäädytetty

#GruzianEUJäsenyys #EUIntegration #GeorgianFuture #TaloudellinenTuki #PoliittinenTilanne #Eurooppa
Lukuaika: < 1 minuutti

#GruzianEUJäsenyys Prosessi pysähtynyt ja taloudellinen tuki jäädytetty

Euroopan unionin jäsenyysprosessin keskeyttäminen ja taloudellisen tuen jäädyttäminen ovat merkittäviä käännekohtia Georgian ja EU:n suhteissa. EU:n Georgian suurlähettiläs Pawel Herczynski ilmoitti, että Georgian jäsenyysneuvottelut on toistaiseksi jäädytetty, ja samalla on päätetty jäädyttää 30 miljoonan euron tuki Georgian puolustussektorille.

Herczynski kertoi tästä Tbilisissä järjestetyssä kaksipäiväisessä kansainvälisessä konferenssissa “EU:n laajentuminen – geopoliittinen välttämättömyys ja tulevat askeleet EU:n ehdokasmaille”. Hänen mukaansa kyseessä on vasta ensimmäinen askel, ja EU:n suora tuki Georgian hallitukselle tullaan vähentämään. Tukea pyritään siirtämään kansalaisyhteiskunnalle ja tiedotusvälineille. Tämä päätös tehtiin Luxemburgissa pidetyn ulkoministerikokouksen jälkeen.

Herczynski korosti, että Georgian jäsenyysprosessi on tällä hetkellä keskeytetty. Euroopan unionin johtajat ilmoittivat asiasta Eurooppa-neuvoston huippukokouksen jälkeen. Hän totesi myös, että on epätodennäköistä, että Georgia edistyy jäsenyysprosessissa tänä vuonna, sillä EU:n johtajat odottavat selkeämpää linjaa Georgian hallitukselta.

### Georgian EU-integraatio

Toukokuussa yli 30 Euroopan parlamentin jäsentä vaati, että Georgian EU-ehdokasstatus peruutetaan. Heidän mielestään Georgian hallituksen yritykset vaientaa rauhanomaisia mielenosoittajia ja voimankäyttö niin sanottujen “ulkomaanagenttien” lain hyväksymisen yhteydessä ovat ristiriidassa demokraattisten periaatteiden kanssa ja Euroopan komission esittämien yhdeksän vaatimuksen kanssa.

Georgian pääministeri Irakli Kobakhidze on kuitenkin ilmoittanut, että Georgia aikoo palauttaa Abhasian ja Etelä-Ossetian valtion hallintaan sekä tulla Euroopan unionin jäseneksi vuoteen 2030 mennessä. Tämä on hänen mukaansa Georgian unelma.

Georgia jätti jäsenhakemuksen EU:hun samana päivänä kuin Moldova, 3. maaliskuuta 2022, ja kaksi päivää Ukrainan jälkeen. Georgian presidentti Salome Zurabishvili ja pääministeri Irakli Garibashvili tukivat hakemusta lehdistötilaisuudessa 2. maaliskuuta 2022. Kuitenkin 17. kesäkuuta 2022 Euroopan komissio kieltäytyi antamasta suositusta Georgian ehdokasstatuksesta ja ilmoitti, että status myönnetään vasta tiettyjen ehtojen täytyttyä. Myöhemmin, 23. kesäkuuta 2022, Euroopan parlamentti hyväksyi päätöslauselman, jossa kehotettiin myöntämään ehdokasstatus Ukrainalle ja Moldovalle sekä tukemaan Georgian eurooppalaista perspektiiviä.

Kommentoi artikkelia ja jaa se ystäviesi kanssa. Voit myös kirjautua Patreoniin lukeaksesi blogiani ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/15 14:07:52