Eilen yhteensä 88810 latausta

20223 artikkelia

Kirjaudu

Etusivu > #Unkari’n kirje ja vieraillut maat

09.07.2024 10:55

# Kirje ja vieraillut maat
Lukuaika: 3 minuuttia

# Kirje ja vieraillut maat

Pääministeri Viktor Orbánin Kirje Eurooppa-neuvoston Puheenjohtajalle ja EU:n Jäsenvaltioiden Päämiehille

Unkarin pääministeri Viktor Orbán lähetti ei-julkisen kirjeen Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Charles Michelille sekä EU:n jäsenvaltioiden päämiehille vierailtuaan Kiovassa ja Moskovassa. Kirjeessä Orbán välitti Venäjän presidentin Vladimir Putinin lausunnon, jonka mukaan “aika ei ole Ukrainan puolella, vaan Venäjän joukkojen puolella.” Orbán korosti myös, että Venäjä on muka valmis harkitsemaan mitä tahansa tulitaukoehdotusta.

Kirje on päivätty 5. heinäkuuta ja lähetetty Azerbaidžanista, minne Orbán matkusti tapaamisensa jälkeen Putinin kanssa. Dokumentti ei ole tarkoitettu laajalle yleisölle. Projektin “Systema” mukaan kirjeen on saanut haltuunsa eurooppalainen virkamies, joka halusi pysyä nimettömänä, koska hän ei ole valtuutettu kommentoimaan aihetta mediassa. Kirjeen aitouden ovat vahvistaneet myös kaksi muuta EU:n virkamiestä.

Orbán kirjoittaa, että matkoillaan Ukrainaan ja Venäjälle hän ei toiminut koko EU:n nimissä vaan halusi vain selvittää osapuolten kannat. Hän mainitsee lyhyesti Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kannan, mutta kuvailee tarkasti Putinin näkemyksiä.

Orbánin mukaan Venäjän hallinto on vakuuttunut, että “aika ei ole Ukrainan puolella, vaan Venäjän joukkojen puolella.” Keskustelussa Unkarin pääministerin kanssa Putin ei maininnut Venäjän tappioita rintamalla, mutta puhui laajasti omista laskelmistaan Ukrainan tappioista. Orbán viittaa Putinin antamaan lukuun, jonka mukaan Ukrainan tappiot ovat 40-50 tuhatta kuukaudessa. Vastaavia arvioita Putin esitti hiljattain tapaamisessaan ulkomaisten medioiden päätoimittajien kanssa. Vertailun vuoksi: Zelenskyi totesi helmikuussa 2024, että Ukraina on menettänyt 31 tuhatta sotilasta kaatuneina, kun taas vuoden 2023 amerikkalaiset lähteet raportoivat 70 tuhannesta kuolleesta ja 120 tuhannesta haavoittuneesta ukrainalaissotilaasta.

“Venäjän presidentti oli yllättynyt siitä, että Ukrainan presidentti hylkäsi väliaikaisen tulitauon,” Orbán kirjoittaa.

Orbán puhui väliaikaisen tulitauon tarpeesta yhteisessä lehdistötilaisuudessa Zelenskyin kanssa Kiovassa. Myöhemmin Bloombergin haastattelussa Zelenskyi sanoi, että Ukraina ei ole valmis väliaikaiseen tulitaukoon, koska Venäjä voisi käyttää tämän ajan joukkojensa keskittämiseen miehitetyillä alueilla. Orbánin kirjeen perusteella Putin pelkää samanlaisia toimia Ukrainan taholta.

“Venäjän presidentin mukaan he ovat valmiita harkitsemaan mitä tahansa tulitaukoehdotusta, joka ei toimisi peiteltynä ukrainalaisten joukkojen siirtona ja uudelleenjärjestelynä,” Orbán kirjoittaa.

Orbán totesi, että sekä Moskova että Kiova ovat valmiita rauhanneuvotteluihin vain molempien osapuolten osallistuessa. Sveitsin rauhahuippukokouksen jälkeen Ukraina ilmoitti kutsuvansa Venäjän seuraavaan huippukokoukseen. Tämä on ainoa kohta kirjeessä, jossa Orbán yksityiskohtaisesti kuvaa Ukrainan neuvottelukantaa.

Orbán myös välittää Putinin näkemyksen kahdesta asiakirjasta, jotka eri aikoina yrittivät määritellä mahdollisen rauhan tai aselevon parametreja. Ensimmäinen on niin sanottu Istanbulin sopimus vuodelta 2022, jonka täydellinen nimi on “Ukrainan pysyvän puolueettomuuden ja turvallisuuden sopimus.” Putin viittaa usein tähän asiakirjaan vakuuttaen, että kaikki seuraavat sopimukset tulisi tehdä sen pohjalta. Ukrainan valtuuskunnan jäsen Myhailo Podolyak on todennut, että asiakirjaa ei ole allekirjoitettu tai vahvistettu, sillä se kuuluu ulkoministeriön toimivaltaan.

Orbán kirjoittaa, että Putin pitää edelleen Istanbulin sopimusta ajankohtaisena ja viittaa erityisesti sen viidenteen kohtaan, jossa “tarkennetaan kansainväliset turvallisuustakuut, jotka annetaan Ukrainalle.” The New York Timesin mukaan viidennessä kohdassa todetaan, että neutraalissa asemassa olevaa Ukrainaa vastaan tehdyn hyökkäyksen tapauksessa takaajavaltiot tarjoaisivat apua. Venäjän osapuoli vaati, että jokaisella takaajavaltiolla (mukaan lukien Venäjä) olisi veto-oikeus tähän sotilaalliseen apuun. Ukraina ei hyväksynyt tätä. Lisäksi julkaistussa asiakirjassa on huomautus, että kaikki tämä hypoteettinen sotilaallinen apu koskisi vain “liitteessä kuusi mainittuja alueita.” Ei ole tiedossa, mitkä alueet on mainittu tässä liitteessä.

Foreign Affairs -lehti on kirjoittanut, että 15. huhtikuuta päivitetty versio Istanbulin sopimuksesta oli viimeinen asiakirja, jota Venäjä ja Ukraina keskustelivat. Osapuolet eivät päässeet sopimukseen keskeisistä yksityiskohdista. Tämän jälkeen kaikki neuvotteluprosessit Venäjän ja Ukrainan välillä keskittyivät sotavankien vaihtoon, kaatuneiden ruumiiden palauttamiseen ja lasten kotiuttamiseen.

Toinen asiakirja, josta Orbán puhui Putinin kanssa, on niin kutsuttu “kiinalais-brasilialainen rauhansuunnitelma” (virallisesti nimeltään “Kiinan ja Brasilian yleiset sopimukset Ukrainan kriisin poliittisesta ratkaisusta”). Orbánin mukaan suunnitelma on “Venäjän puolen tarkastelussa.”

Orbánin mukaan Putin ei vastannut suoraan kysymykseen Zelenskyin rauhansuunnitelmasta ja Sveitsin huippukokouksesta, joka pidettiin Ukrainan aloitteesta kesäkuussa. Venäjän johtaja puhui jälleen Istanbulin kommenteista. Yhteenvetona Orbán toteaa, että Euroopan on osoitettava itsenäistä aloitetta, koska Yhdysvalloissa kaikki ovat liian kiireisiä vaalikampanjalla.

“Jos emme pysty hillitsemään tai pysäyttämään tätä prosessia, tulevien kahden kuukauden aikana olemme todistamassa dramaattisempia tappioita ja sotilaallisia tapahtumia etulinjassa kuin koskaan aiemmin,” Orbán väittää.

Viktor Orbánin vierailut

Kun Unkari aloitti puolen vuoden puheenjohtajakautensa Euroopan unionin neuvostossa iskulauseella “Tehdään Euroopasta jälleen suuri”, maan pääministeri Viktor Orbán aloitti vierailukiertueen maiden välillä pyrkimyksenään lopettaa sota Ukrainassa. Hän laati oman “rauhansuunnitelmansa”, jonka hän ensin jakoi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa ja sitten Venäjän diktaattorin Vladimir Putinin kanssa. Tämän jälkeen hän lensi Azerbaidžaniin, jossa hän myös esitti aloitteensa. Unkari ei virallisesti kertonut matkojen tuloksista.

On tiedossa, että Orbán haluaa tulitauon neuvottelujen käymiseksi. Putin kieltäytyi tästä ehdotuksesta ja ilmoitti, että hänen kantansa on järkkymätön. Myös Volodymyr Zelenskyi ei tukenut Budapestin “rauhansuunnitelmaa” ja ilmaisi epäilyksensä sen logiikasta. Ukrainan johtaja korosti, että vastaavat aselevot eivät ole olleet hyödyllisiä Ukrainalle.

8. heinäkuuta Orbán esitti “suunnitelmansa” Xi Jinpingille. Kiinasta hän lensi Washingtoniin.

Muistutuksena, Ukrainan ulkoministeriö reagoi 5. heinäkuuta Unkarin pääministerin Viktor Orbánin vierailuun Venäjälle. Diplomaatit korostivat, että Unkarin osapuoli ei koordinoinut tätä matkaa Kiovan kanssa, ja mitkään sopimukset Ukrainasta ilman sen osallistumista eivät ole mahdollisia. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel varoitti, että Orbánilla ei ole oikeutta edustaa Euroopan unionia vierailunsa aikana Moskovassa.

Kommentoi artikkelia ja jaa se ystäviesi kanssa. Voit myös liittyä Patreoniin lukeaksesi blogia ilman mainoksia.

Satunnainen:

Viimeisimmät:


  Juho Saastamoinen, Turku

  www.juhosaastamoinen.fi
  www.juhosaastamoinen.com
  www.likainenpsykiatria.com
  www.traccar.fi

  Tietosuojaseloste:
  www.juhosaastamoinen.net

  Palautetta? Kysyttävää?
  Lähetä WhatsApp

  © 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/22 04:21:59