Eilen yhteensä 82433 latausta

Kirjaudu

Etusivu > Miten Pro-Venäjän Narratiivit Levittivät Siipensä Ukrainassa Heinäkuun 8. Päivänä

#Massiivinen #Ukraina #ProVenäjä #Narratiivit #Heinäkuu8

09.07.2024 20:19

Miten Pro-Venäjän Narratiivit Levittivät Siipensä Ukrainassa Heinäkuun 8. Päivänä

#Massiivinen #Ukraina #ProVenäjä #Narratiivit #Heinäkuu8
Lukuaika: 2 minuuttia

# Massiivinen hyökkäys #Ukraina

## Pro-Venäjän narratiivien leviäminen Ukrainassa

Venäjän 8. heinäkuuta suorittaman terrori-iskun jälkeen Ukrainaan alkoi levitä “outojen sattumien” seurauksena massiivisesti pro-venäläisiä narratiiveja. Samanaikaisesti useat ukrainalaiset bloggaajat ja prorussiaaniset poliitikot alkoivat julkaista identtisiä viestejä sosiaalisessa mediassa. Näiden viestien tarkoituksena oli edistää ajatusta, että Ukrainan tulisi neuvotella Venäjän kanssa ja että sota olisi vain salaliitto. Lisäksi kyseenalaistettiin, ovatko vuoden 1991 rajat enää tarpeellisia Ukrainalle.

Tämä ilmiö on havaittu aiemminkin, erityisesti massiivisten hyökkäysten jälkeen. Esimerkiksi 8. heinäkuuta tapahtuneen iskun jälkeen useat bloggaajat, joilla on satojatuhansia tai jopa miljoonia seuraajia, alkoivat noudattaa Venäjän propagandan sääntöjä. Heidän viestinsä saattoivat vaihdella, mutta merkitys oli sama.

Tunnettu bloggaaja Julia Verba, jolla on 1,6 miljoonaa seuraajaa Instagramissa, syytti Ukrainan hallitusta iskusta “Ohmatdyt” -sairaalaan. Vaikka hän myöhemmin poisti viestinsä, tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun hän julkaisi vastaavia viestejä hyökkäysten jälkeen. Verba myös säännöllisesti mainostaa kasinoita blogissaan.

Toinen “poliittinen asiantuntija”, Vladislava Rogovenko, kehotti suoraan presidentti Zelenskyiä neuvottelemaan rauhasta Venäjän kanssa. Hän ilmaisi vihaa sekä Ukrainan että Venäjän hallitusta kohtaan.

Suosittu parodibloggaaja Zoja Svjekrukha väitti, että sota Ukrainassa olisi maksettu salaliitto. Hänkin poisti myöhemmin viestinsä.

Skandaalinkäryinen bloggaaja Ksjuša Maneken puolestaan kutsui sotaa “vakavaksi politikoinniksi” ja puolusti venäjänkielistä väestöä väittäen, että Ukrainassa esiintyy “kielellistä natsismia”.

Bloggaaja Taja, jolla on 72 000 seuraajaa ja joka osallistui “Supermama”-projektiin, vaati rauhanneuvotteluita Venäjän kanssa. Hänen mielestään se on ainoa tapa saavuttaa rauha. Taja totesi, että vuoden 1991 rajat eivät ole tarpeellisia, jos kaikki ukrainalaiset tuhotaan. Hän kutsui ukrainalaisten taistelua itsenäisyyden puolesta “kostonhaluksi”.

Bloggaaja Kateryna Martynko puhui myös vuoden 1991 rajoista. Hänen mielestään hallituksen tulisi keskittyä ukrainalaisiin lapsiin eikä alueisiin.

Harvinaisempi näkökulma tuli TikTok-tähdeltä Julia Zolotarjovalta, jolla on 1,3 miljoonaa seuraajaa. Hän väitti, että Ukrainan ei onnistu palauttamaan vuoden 1991 rajoja, joten rauha pitäisi saavuttaa mahdollisimman pian. Hänen mukaansa sota on vain tilaisuus “täyttää taskuja”.

Skandaalibloggaaja Oleksandr Voloshin kehotti ukrainalaisia olemaan älykkäämpiä ja pelaamaan Venäjän sääntöjen mukaan, koska heidän ei hänen mukaansa onnistu voittaa.

Bloggeri Mila Barajeva kutsui sotaa “poliittiseksi peliksi” ja kehotti lopettamaan sen, vaikka hänelle oli yhdentekevää, miten se tehtäisiin.

Myös näyttelijä Natalka Denisenko, jonka aviomies Andrij Fedintsjik palvelee Ukrainan asevoimissa, julkaisi vastauksena 8. heinäkuuta tapahtuneeseen hyökkäykseen postauksen “mustasta energiasta ja henkisesti terveistä ukrainalaisista”.

Lisäksi pro-venäläiset viestit levisivät myös ukrainalaisten prorussiaanisten kansanedustajien keskuudessa. Artem Dmytruk ja Jevhen Ševchenko, jotka molemmat erotettiin “Kansan palvelija” -puolueesta, julkaisivat viestejä, joissa vaadittiin sodan lopettamista, koska muuten se ei koskaan päättyisi.

## Heinäkuun 8. päivän hyökkäys Ukrainassa

Heinäkuun 8. päivänä Venäjän joukot suorittivat uuden massiivisen iskun Ukrainaan. Tämä oli erityisesti voimakkain hyökkäys Kiovaan koko sodan aikana, ja myös Kryvyi Rih ja Dnipro kärsivät. Yksi eniten kärsineistä paikoista oli Ukrainan terveysministeriön kansallinen lasten erikoissairaala “Ohmatdyt”. Hyökkäyksen aikaan sairaalassa oli yli 600 potilasta ja ainakin yhtä paljon työntekijöitä.

Etsintä- ja pelastustyöt sairaalassa jatkuivat koko yön 9. heinäkuuta asti. Iskun seurauksena kaksi ihmistä kuoli ja 32 loukkaantunutta hakeutui lääkärin hoitoon. Kahdeksan lasta joutui sairaalaan. Viimeisten tietojen mukaan Kiovassa kuoli vähintään 31 ihmistä, joista neljä oli lapsia, ja 117 ihmistä loukkaantui, joista 10 oli lapsia.

Kryvyi Rihissä 28 ihmistä oli sairaaloissa 9. heinäkuuta aamuna. Yksi henkilö oli erittäin vakavassa tilassa, seitsemän vakavassa tilassa ja 18:lla oli keskivaikeita vammoja. Kaksi henkilöä oli tyydyttävässä tilassa. Kryvyi Rihin hyökkäyksessä kuoli kymmenen ihmistä.

Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto järjestää hätäkokouksen Ukrainan 8. heinäkuuta tapahtuneen massiivisen iskun jälkeen. Britania, Ranska, Ecuador, Slovenia ja Yhdysvallat ovat vaatineet kokousta. Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaati kokousta. Venäjä yrittää kuitenkin kiertää vastuuta iskun osalta väittämällä, että “Ohmatdyt” iskeytyi ohjuspuolustusjärjestelmän torjuntaohjus.

Kommentoi ja jaa artikkeli ystäviesi kanssa. Voit myös liittyä Patreoniin lukeaksesi blogia ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/13 03:12:07