Eilen yhteensä 77753 latausta

Kirjaudu

Etusivu > Saudi-Arabia varoittaa G7-maita euro-obligaatioiden myynnistä

#Talousvaroitus #Sijoitukset #KansainvälinenTalous #G7 #SaudiArabia

09.07.2024 22:24

Ei audiota saatavissa.

Saudi-Arabia varoittaa G7-maita euro-obligaatioiden myynnistä

#Talousvaroitus #Sijoitukset #KansainvälinenTalous #G7 #SaudiArabia
Lukuaika: 2 minuuttia

# Saudi-Arabia varoittaa G7-maita: mahdollinen euro-obligaatioiden myynti

Saudi-Arabia on varoittanut G7-maita, että se saattaa myydä osan eurooppalaisista obligaatioistaan, jos nämä päättävät konfiskoida Venäjän jäädytettyjä varoja. Kuningaskunnan viranomaiset ilmoittivat tästä Euroopan unionille alkuvuodesta 2024 yksityisesti. Saudi-Arabian sijoitukset euroon ja ranskalaisiin obligaatioihin voivat nousta kymmeniin miljardeihin euroihin.

Bloomberg raportoi asiasta omiin lähteisiinsä viitaten. Yksi uutistoimiston haastateltavista kuvaili varoituksia “verhotuksi uhkaukseksi”. Kaksi muuta lähdettä mainitsi, että saudi-viranomaiset viittasivat erityisesti Ranskan liikkeelle laskemiin velkakirjoihin.

Saudi-Arabia voi myydä euro-obligaatioita ja Ranskan valtion velkakirjoja kymmenillä miljardeilla euroilla. Vaikka tällainen toimenpide tuskin vaikuttaisi merkittävästi markkinoihin, se voisi luoda ennakkotapauksen muille maille ja johtaa laajempiin varojen myynteihin.

Saudi-Arabian kanta muuttui sen jälkeen, kun G7-maat ehdottivat vaihtoehtoista tapaa käyttää Venäjän varoja ilman niiden konfiskaatiota.

Bloombergin lähteet eivät pystyneet tarkasti määrittämään Saudi-Arabian uhkauksen syitä. Oliko kyseessä pelko ennakkotapauksen luomisesta, joka voisi tulevaisuudessa kohdistua muihin maihin, vai osoittiko Saudi-Arabia solidaarisuutta Venäjälle? On myös mahdollista, että Saudi-Arabia bluffasi – Persianlahden maille ei ole paljon luotettavia vaihtoehtoja, joilla korvata dollari ja euro.

Bloomberg muistuttaa, että touko-kesäkuussa G7-maat tarkastelivat erilaisia keinoja käyttää jäädytettyjä varoja. Lopulta ne päättivät ohjata näiden varojen tuotot valittuun kohteeseen, vaikka Yhdysvallat ja Iso-Britannia vaativat rohkeampia vaihtoehtoja. Joidenkin eurooppalaisten maiden vastustus konfiskaatiolle saattoi johtua Saudi-Arabian varoituksesta.

Venäjän jäädytetyt varat

Ennen täysimittaista sotaa Venäjä piti osan keskuspankin varoista lännessä. Näiden varojen arvo on noin 280 miljardia dollaria (260 miljardia euroa). Suurin osa varoista sijaitsee Euroopan unionin alueella, sen lainsäädännön ja pankkijärjestelmän suojassa.

Hyökkäyksen jälkeen 24. helmikuuta 2022 länsimaat jäädyttivät nämä varat. Näistä jäädytetyistä varoista saadaan vuosittain 4-5 miljardia dollaria (3,7-4,6 miljardia euroa) puhdasta tuottoa korkojen muodossa. Nämä rahat ollaan valmiita ohjaamaan valittuun kohteeseen.

G7-maat sopivat 50 miljardin dollarin (46 miljardin euron) tuottojen siirtämisestä valitulle kohteelle. Varat käytettäisiin puolustuksen, talouden ja jälleenrakennuksen tukemiseen. Sopimuksen lopulliset yksityiskohdat sovitaan G7-huippukokouksen jälkeen 15. kesäkuuta.

Kommentoi tätä artikkelia ja jaa se ystäviesi kanssa. Voit myös liittyä Patreoniin lukeaksesi blogiani ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/15 15:40:35