Eilen yhteensä 78764 latausta

Kirjaudu

Etusivu > Ukrainalaisten tietojen päivitys voi supistaa työvoimaa Puolassa #Ukraina #Puola #muuttoliike #työmarkkinat

09.07.2024 13:43

Ukrainalaisten tietojen päivitys voi supistaa työvoimaa Puolassa #Ukraina #Puola #muuttoliike #työmarkkinat
Lukuaika: 2 minuuttia

# Ukrainalaisten tietojen päivittäminen voi johtaa työvoiman vähenemiseen Puolassa #Ukraina #Puola #muuttoliike #työmarkkinat

Ukrainan sotilaspalvelukseen velvollisilla kansalaisilla, erityisesti niillä, jotka oleskelevat ulkomailla, on vähemmän kuin viikko aikaa päivittää tietonsa. Tämä vaatimus voi johtaa ukrainalaisten työntekijöiden asteittaiseen katoamiseen paikallisilta työmarkkinoilta, kirjoittaa 9. heinäkuuta Ekonomichna Pravda.

Ukrainalaiset miehet siirtyvät vähitellen Puolasta edelleen länteen Euroopan unionissa, ennustavat maan henkilöstötoimistot. Sotilaspalvelukseen velvollisilla ukrainalaisilla, erityisesti niillä, jotka oleskelevat ulkomailla, on vähemmän kuin viikko aikaa päivittää tietonsa. Kansalaisille, jotka eivät täytä tätä velvoitetta, ei jatketa eikä myönnetä asiakirjoja, jotka oikeuttavat oleskeluun ulkomailla.

“Seurauksena on, että ihmiset, joiden passit ovat voimassa vain lyhyen aikaa, voivat menettää mahdollisuuden matkustaa ja työskennellä asiakirjojen voimassaolon päättymisen jälkeen, mikä mahdollistaa laillisen työn ja oleskelun ulkomailla”, totesi Gi Group Polandin työllistämisviraston edustaja.

Viimeisimpien tietojen mukaan Puolassa oli vakuutuksellisessa rekisterissä 760 200 työntekijää Ukrainasta, joista noin 52 % on miehiä. Suurin osa heistä työskentelee rakennusalalla, teollisuudessa, logistiikassa, maataloudessa ja kaupankäynnissä.

Puolalaiset asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että äkillinen ukrainalaisten kansalaisten poistuminen on epätodennäköistä, mutta pitkällä aikavälillä se voi koskettaa tuhansia ihmisiä. Suurimmassa vaarassa ovat yritykset, joissa liiketoiminnan luonteen vuoksi tiimeissä on enimmäkseen miehiä. Kevyen ja elintarviketeollisuuden yritykset eivät koe tätä ongelmaa.

Puolalaiset yritykset ovat jo useiden kuukausien ajan systemaattisesti menettäneet työntekijöitä Ukrainasta. He muuttavat muihin EU-maihin, joissa palkat ovat korkeammat. Siksi mobilisaatiolaki tulee olemaan vielä yksi tekijä, joka voi lisätä muuttoliikkeen laajuutta.

Muutokset Ukrainan pakolaisten tilapäistä suojelua koskevassa laissa

Puola on pidentänyt ukrainalaisten pakolaisten tilapäistä suojelua 30. syyskuuta 2025 saakka. Lisäksi maa on antanut mahdollisuuden muuttaa tilapäinen suojeluasema kolmen vuoden tilapäiseksi oleskeluluvaksi. Tämä lakimuutos sisältää myös yli 800 zlotyn (noin 170 euroa) maksun ukrainalaisille lapsille sekä heidän sisällyttämisensä Puolan koulutusjärjestelmään, mutta ukrainankielen opiskelun luvataan säilyvän.

Myös 1. heinäkuuta alkaen taloudellinen tuki majoituksen ja ruokailun muodossa on mahdollista vain sopimuksen perusteella, joka on allekirjoitettu paikallisen voivodin tai paikallishallinnon elimen kanssa.

Uudet säännöt henkilöllisyyden vahvistamiseksi ja PESEL-numeron myöntämiseksi

1. heinäkuuta alkaen ukrainalaiset pakolaiset voivat saada PESEL UKR -numeron. Tätä varten ukrainalaisten on:

1. Esitettävä voimassa oleva henkilöllisyystodistus, kuten ulkomaanpassi tai henkilökortti.
2. Täytettävä hakemus PESEL UKR -numeron saamiseksi.
3. Annettava sormenjäljet.

PESEL UKR -numero myönnetään vain niille ukrainalaisille, jotka saapuivat Puolaan 24. helmikuuta 2022 jälkeen ja on voimassa yhden vuoden. PESEL UKR -numerolla ukrainalaiset pääsevät työmarkkinoille, saavat ilmaista terveydenhuoltoa ja muita sosiaalisia etuja.

Aikaisemmin Informator kirjoitti, että Puolassa työnantajan tarjoamaa asuntoa käyttävien ukrainalaisten määrä on kasvanut 2,5-kertaiseksi viime vuoden aikana. Lisäksi ilmoitettiin, että työttömät ukrainalaiset voivat saada jopa 48 000 zlotya (noin 10 200 euroa) omaan liiketoimintaan.

Kommentoi ja jaa artikkeli ystäviesi kanssa. Voit myös kirjautua Patreoniin lukeaksesi blogini ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/13 16:08:09