Eilen yhteensä 78764 latausta

Kirjaudu

Etusivu > Ukrainan sähköjärjestelmän haasteet kesällä ja talvella

#Ukraina #sähkökatkot #energiakriisi

09.07.2024 11:48

Ukrainan sähköjärjestelmän haasteet kesällä ja talvella

#Ukraina #sähkökatkot #energiakriisi
Lukuaika: 2 minuuttia

#Ukrainan sähköjärjestelmän haasteet kesällä ja talvella #Ukraina #sähkökatkot #energiakriisi

Ukrainan sähköjärjestelmän menetykset Venäjän iskujen seurauksena ylittävät 9 gigawattia (GW). Tämä tilanne pahenee lämpötilan noustessa, jolloin sähkönkulutus kasvaa ja rajoitusten määrä lisääntyy. Ukrenergo on selittänyt, miten tilanne sähkönjakelun suhteen vaihtelee eri alueilla riippuen siitä, onko käytössä yksi, kaksi vai neljä sähkökatkojen vuoroa samanaikaisesti.

Esimerkiksi sähkönjakelun katkorajoituksista:
– 1 vuoro: 4 tuntia rajoituksia päivässä
– 2 vuoroa: 8 tuntia rajoituksia päivässä
– 3 vuoroa: 12 tuntia rajoituksia päivässä
– 4 vuoroa: yli 12 tuntia rajoituksia päivässä

Tänään, 9. heinäkuuta, alueelliset sähköyhtiöt ovat ottaneet käyttöön kulutusrajoituksia koko päivän ajaksi. Aamusta klo 14:00 asti käytetään kaksi vuoroa tuntikohtaisia sähkökatkoja, minkä jälkeen lämpötilan noustessa suunnitellaan kolmen tai neljän vuoron käyttöönottoa.

Kuluttajat on jaettu kuuteen vuoroon:
Ukrenergon mukaan kunkin alueen kuluttajat on jaettu kuuteen vuoroon. Vuoro tarkoittaa tiettyä ryhmää kotitalous- ja liiketoimintakuluttajia, jotka kuluttavat tietyn määrän megawatteja. Kulutus vaihtelee alueittain riippuen kriittisen infrastruktuurin ja teollisuuslaitosten määrästä, jotka tuovat maahan yli 80 % kulutuksestaan.

Jos alueella on käytössä yksi vuoro, se tarkoittaa neljän tunnin sähkökatkoa päivässä. Kahdessa vuorossa sähkökatko kestää kahdeksan tuntia, ja neljässä vuorossa kuluttajat ovat ilman sähköä 12 tuntia päivässä.

Pääsyynä Venäjän iskut:
Pääsyy tuntikohtaisten sähkökatkojen käyttöönottoon on Venäjän kahdeksan raketti- ja drone-iskun seuraukset Ukrainan voimalaitoksiin tämän vuoden alusta lähtien. Ukrainan sähköjärjestelmän menetykset 9 GW:n kapasiteetista vastaavat kesähuippukulutusta Alankomaissa tai Suomessa. Tällä hetkellä Ukrainassa ei tapahdu eikä ole suunnitteilla sähkön vientiä. Aamulla ilman sähköä oli 504 asuinaluetta.

Tilannetta vaikeuttaa lämpöaalto. Lisäksi myrskyjen vuoksi kuluttajat ovat ilman sähköä Donetskin alueella, ja taistelujen vuoksi uusia sähkökatkoja on Dnipropetrovskin, Donetskin, Zaporižžjan, Mykolajivin, Sumin, Harkovan, Hersonin ja Tšernihivin alueilla.

Kesän lämpötilojen nousu vaikuttaa myös sähkönkulutuksen kasvuun. Kun sähkö palautuu, älkää käyttäkää voimakkaita sähkölaitteita yhtäaikaisesti. Rajoittakaa ilmastointilaitteiden käyttöä mahdollisuuksien mukaan.

Sähkökatkosten ennusteet talveksi:
Aiemmin yhtiö Yasnon toimitusjohtaja Serhi Kovali on esittänyt perusennusteen sähkökatkoksista talvikaudelle 2024-2025. Ennusteen mukaan ukrainalaiset voivat olla ilman sähköä jopa 12 tuntia päivässä. Kovalin mukaan sähkönpuute vaihtelee 30-35 % välillä. Kriittisen infrastruktuurin sähköistämisen jälkeen yleisö saa vain 50 % koko sähkömäärästä.

EU:n Ukrainan-suurlähettiläs Katarina Maternovan mukaan 9 GW:n sähköhävikki vastaa puolta tarvittavasta sähkömäärästä talveksi 2023-2024. (Vuoteen 2022 mennessä sähköntuotantokapasiteetti oli 55 GW.) Iskujen ja laittoman alueiden miehityksen seurauksena kapasiteetti on pudonnut alle 20 GW:iin. Viranomaiset varoittavat, että talvella maa voi jäädä ilman lämpöä ja vettä.

Muistutettakoon, että 1. kesäkuuta tänä vuonna sähkön hinta nousi ja on nyt 4,32 UAH/kWh (noin 0,11 euroa/kWh). Samaan aikaan ukrainalaiset vaativat sähkötariffien alentamista sähköhelloja käyttävissä talouksissa.

Kommentoi ja jaa artikkeli ystävien kanssa! Voit myös kirjautua Patreonin avulla lukeaksesi blogia ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/13 10:06:27