Eilen yhteensä 78764 latausta

Kirjaudu

Etusivu > Venäjän Suurhyökkäys ja Propagandan Leviäminen Ukrainan Blogeissa

#Ukraina #Venäjä #Kyiv #KriivyiRih #Dnipropetrovsk #Odesa

09.07.2024 15:32

Venäjän Suurhyökkäys ja Propagandan Leviäminen Ukrainan Blogeissa

#Ukraina #Venäjä #Kyiv #KriivyiRih #Dnipropetrovsk #Odesa
Lukuaika: 3 minuuttia

# Venäjän massiivinen hyökkäys ja sen jälkeinen propaganda Ukrainan blogosfäärissä #Ukraina #Venäjä #Kyiv #KriivyiRih #Dnipropetrovsk #Odesa

Venäjän suorittama terrori-isku Ukrainaan 8. heinäkuuta johti “kummallisesti sattumaan” siihen, että verkossa alkoi levitä laajamittaisesti Venäjää tukevia narratiiveja. Käytännössä samaan aikaan ukrainalaiset miljoonien seuraajien bloggaajat julkaisivat sosiaalisessa mediassaan Venäjän propagandaa tukevia viestejä. Identtisiä viestejä kuultiin myös prorussia-mielisiltä kansanedustajilta. Kaikissa näissä julkaisuissa edistettiin ajatusta, että Ukrainan tulisi tehdä sopimus Venäjän kanssa, sota on muka salajuoni, ja ylipäätään olisi mietittävä, ovatko vuoden 1991 rajat Ukrainalle tarpeellisia.

Tällainen ilmiö Ukrainan blogosfäärissä ei ole uusi. “Poliittisten storiesien” lisääntyminen seuraa perinteisesti laajamittaisia hyökkäyksiä, kuten 8. heinäkuuta tapahtunutta iskua. Kymmeniä tai jopa satoja tuhansia seuraajia omaavat bloggaajat alkoivat toimia Venäjän propagandan sääntöjen mukaan. Esitystapa vaihtelee, mutta viesti on aina sama.

Esimerkiksi skandaalibloggaaja Julia Verba, jolla on 1,6 miljoonaa seuraajaa Instagramissa, syytti Ukrainan hallitusta iskusta “Oshmatdyt”:iin. Hän on sittemmin poistanut tarinan, mutta on aiemminkin postannut vastaavia viestejä hyökkäysten jälkeen. Lisäksi hän mainostaa säännöllisesti kasinoita blogissaan.

Toinen “poliittinen asiantuntija” on Vladislava Rogovenko, joka suoraan kehotti Zelenskyiä neuvottelemaan rauhasta Venäjän kanssa. Hän lisäsi vihaavansa sekä Ukrainan että Venäjän hallitusta.

Suosittu parodiabloggaaja Zoya Svekruha väittää, että Ukrainan sota on muka maksettu salajuoni. Tämä tarina on myös poistettu.

Skandaalibloggaaja Ksyusha Maneken ei myöskään pysytellyt hiljaa. Hän kutsui sotaa “vakavaksi politiikaksi” ja puolusti venäjänkielistä väestöä, väittäen, että Ukrainassa on käynnissä “kielinatsismi.”

Bloggaaja Taya (72 tuhatta seuraajaa), joka osallistui “Supermama”-projektiin, vaatii rauhanneuvotteluja Venäjän kanssa. Hän uskoo, että se on ainoa tie rauhaan ja hiljaisuuteen. Taya totesi, että vuoden 1991 rajat eivät ole kenellekään tarpeellisia, jos kaikki ukrainalaiset tuhotaan. Ukrainan itsenäisyyden ja olemassaolon taistelua erillisenä kansakuntana Taya kutsui “kostonhaluksi.”

Bloggaaja Kateryna Martynko puhui myös vuoden 1991 rajoista. Hänen mukaansa hallituksen tulisi keskittyä ukrainalaisiin lapsiin, ei alueisiin.

Prorussia-mielisiä ajatuksia levitti myös suosittu TikTok-bloggaaja (1,3 miljoonaa seuraajaa) Harkovasta, Julia Zolotarova. Hän totesi, että Ukrainan on mahdotonta palauttaa vuoden 1991 rajoja, joten rauhansopimus tulisi solmia mahdollisimman pian. Nyt kaikki muka “täyttävät taskujaan sodalla.”

Skandaalibloggaaja Oleksandr Voloshin jakoi myös “tärkeän” prorussia-mielisen mielipiteensä. Hän kehotti ukrainalaisia olemaan järkevämpiä ja pelaamaan Venäjän sääntöjen mukaan, koska muuten “emme pärjää.”

Bloggaaja Mila Baraieva pitää sotaa “poliittisena pelinä.” Hän vaati sodan lopettamista ja totesi, että hänelle on samantekevää, millä keinoin se tehdään.

Myös ukrainalainen näyttelijä Natalka Denysenko yllätti epämiellyttävästi, vaikka hänen miehensä, näyttelijä Andrii Fedinchyk, palvelee Ukrainan asevoimissa. Reagoidessaan 8. heinäkuuta hyökkäykseen hän kirjoitti postauksen “mustasta energiasta ja henkisesti terveistä ukrainalaisista.”

Prorussia-mielisiä viestejä levittivät myös ukrainalaiset prorussia-mieliset kansanedustajat. Esimerkiksi Artem Dmytruk (entinen “Kansan palvelija” -puolueen kansanedustaja, nyt sitoutumaton) ja Yevhen Shevchenko, joka myös erotettiin “Kansan palvelijoista.” Heidän postauksensa osuivat yksiin bloggaajien tarinoiden kanssa – Ukrainan on lopetettava sota, muuten se ei koskaan pääty.

Hyökkäys Ukrainaan 8. heinäkuuta
8. heinäkuuta päiväsaikaan Venäjän joukot suorittivat uuden massiivisen pommituksen Ukrainaan. Tämä oli erityisesti sodan voimakkain hyökkäys Kiovaan, ja Krivyi Rih sekä Dnipro kärsivät myös vahinkoja.

Yksi eniten kärsineistä paikoista oli Ukrainan terveysministeriön kansallinen lastensairaala “Oshmatdyt”. Terveysministeriön mukaan raketti-iskun aikana Oshmatdytissä oli yli 600 potilasta ja vähintään yhtä monta sairaalan työntekijää.

Etsintä- ja pelastustyöt lastensairaalassa jatkuivat koko yön 9. heinäkuuta asti ja aamulla. Venäjän iskun seurauksena Oshmatdytiin menehtyi kaksi ihmistä, ja lääketieteellistä apua tarvitsi 32 loukkaantunutta. Sairaalahoitoa vaativia vammoja sai kahdeksan lasta. Viimeisimmän tiedon mukaan Kiovassa 8. heinäkuuta Venäjän iskujen seurauksena kuoli vähintään 31 ihmistä, joista neljä oli lapsia, ja 117 ihmistä loukkaantui, joista kymmenen oli lapsia.

Krivyi Rihissä 9. heinäkuuta aamulla sairaaloissa oli 28 ihmistä, jotka loukkaantuivat Venäjän pommituksessa 8. heinäkuuta. Loukkaantuneista yksi on erittäin vakavassa tilassa. Seitsemän ihmistä on vakavassa tilassa, 18:lla on keskivaikeita vammoja, ja kahden tila on tyydyttävä. Krivyi Rihin vihollisen pommituksessa kuoli kymmenen ihmistä.

Muistutamme, että YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu hätäkokoukseen Ukrainan massiivisen pommituksen jälkeen 8. heinäkuuta. Useat maat, kuten Britannia, Ranska, Ecuador, Slovenia ja Yhdysvallat, vaativat kokousta. Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaati kokousta. Venäjä yrittää irtisanoutua vastuusta iskusta “Oshmatdytiin.” Kremlin mukaan “Oshmatdytiin” osui torjuntaohjus.

Kommentoi ja jaa artikkeli ystäviesi kanssa. Voit myös kirjautua Patreonin avulla lukeaksesi blogia ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/14 10:25:44