Eilen yhteensä 88810 latausta

20290 artikkelia

Kirjaudu

Etusivu > Zelenskyi Washingtonissa: Lisää Panssarintorjunta-aseita ja F-16 Koneita

#Ukraina #Zelenskyi #NATO #Washington #USA

09.07.2024 22:38

Zelenskyi Washingtonissa: Lisää Panssarintorjunta-aseita ja F-16 Koneita

#Ukraina #Zelenskyi #NATO #Washington #USA
Lukuaika: 2 minuuttia

# Zelenskyin Ilmoitus Washingtonissa: Lisää Panssarintorjuntaa ja F-16 Koneita #Ukraina #Zelenskyi #NATO #Washington #USA

Presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmoitti, että Washingtonissa Ukrainan tiimi työskentelee saadakseen asevoimilleen lisää ilmatorjuntaohjuksia ja F-16-hävittäjiä. Presidentin mukaan lisäturvatakuut ovat myös erittäin tärkeitä Ukrainalle. Nämä kysymykset ja kumppaneiden tuen vahvistaminen kokonaisuudessaan ovat Ukrainalle avainasemassa NATO-huippukokouksessa 9.–11. heinäkuuta, mutta työ on jo käynnissä.

Zelenskyi vakuutti 9. kesäkuuta iltapuheessaan, että Ukraina tekee ja tulee aina tekemään kaikkensa, jotta Venäjän terrori häviää. Hänen mielestään on myös tärkeää, että kumppaneilta saadaan “juuri ne päätökset, jotka palauttavat turvallisuuden”, erityisesti päätökset NATO-huippukokouksessa.

“Taistellaan suuremman määrän ilmatorjuntaa Ukrainalle. Olen varma, että se toteutuu. Taistellaan suuremman määrän lentokoneita. F-16. Me taistelemme, jotta ne saadaan. Taistellaan lisäturvatakuiden puolesta Ukrainalle – tämä tarkoittaa aseita ja rahoitusta, poliittista tukea. Taistellaan tarvittavien päättäväisten toimien puolesta Amerikassa ja Euroopassa – se, mikä vahvistaa sotilaitamme”, presidentti painotti.

Zelenskyi vahvisti, että Ukraina aikoo kunnostaa lastensairaala Okhmatdytin Venäjän rikollisen iskun jälkeen. Hän lupasi myös “muita ratkaisuja” jälleenrakennukseen niille alueille, jotka kärsivät Venäjän hyökkäyksestä 8. heinäkuuta – Kiovalle, Dnipron ja Donetskin kaupungeille.

“Kaikkia tuemme ehdottomasti. Kaikille lapsille, kaikille perheille – kaikille, jotka kärsivät, autamme”, valtion päämies summasi.

Muistutettakoon, että Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin hallinto työskentelee tapaamisen järjestämiseksi Zelenskyin kanssa. Sen on määrä tapahtua NATO-huippukokouksen yhteydessä Washingtonissa. Huippukokouksen viimeisenä päivänä Biden järjestää tapahtumia, joihin osallistuu lähes 20 liittolaista ja kumppania, jotka ovat jo allekirjoittaneet turvallisuussopimuksia Ukrainan kanssa. Zelenskyi on listalla.

NATO-huippukokouksen ja sen pääkohdat

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ilmoitti, että huippukokouksen pääpaino on Ukrainan tukemisessa pitkällä aikavälillä. Hän muistutti myös äskettäin solmitusta kahdenvälisestä turvallisuussopimuksesta Ukrainan ja Yhdysvaltojen välillä, johon on liittynyt 16 muuta kumppanimaata, ja ilmaisi toivonsa, että tämä lista kasvaa ennen huippukokousta.

Ukrainan jäsenyydestä NATO:ssa ei kuitenkaan keskustella huippukokouksessa. Keskitytään kolmeen keskeiseen näkökohtaan, joilla on suora yhteys Ukrainaan. Puhutaan Ukrainan lähentymisestä jäsenyyteen liittoumassa, sotilaallisen avun rahoittamisesta Ukrainalle sekä yhteisen analyysi- ja koulutuskeskuksen luomisesta Ukrainalle ja NATO:lle Puolassa.

Muistutettakoon, että ennen NATO-huippukokousta, joka on suunniteltu 9.–11. heinäkuuta Washingtonissa, liittolaiset ilmoittavat uusista avustuspaketeista, kertoi pääsihteeri Jens Stoltenberg. Ne sisältävät ilmatorjunnan ja ammuksia. Kaikki liittouman jäsenet ovat sopineet lisäävänsä tukea Ukrainalle uusien sotilaskoulutusten ja pitkäaikaisten sitoumusten kautta.

Sosiaalisen median mukaan ilmatorjuntaa on tulossa enemmän kuin luvattiin

Presidentin toimistolle läheinen Telegram-kanava “Vertikaali” kiinnitti huomiota 9. heinäkuuta kahdella viestillä sotilaallisesta avusta. Kanava vakuutti, että tällä hetkellä käydään tärkeitä neuvotteluja avun viimeistelystä, jota Ukraina saa NATO-huippukokouksen tuloksena, ja “siitä tulee vakuuttavaa”.

“Kolmen jo luvatun Patriot-ilmatorjuntapatterin ja yhden SAMP/T-patterin lisäksi Ukraina saa tänä vuonna vielä viisi Patriot-patteria: kaksi niistä tulevat Espanjalta ja Alankomailta + Ruotsilta”, “Vertikaali” väittää.

Ukrainan odotukset NATO-huippukokoukselta

NATO-huippukokouksen aikana, joka pidetään Washingtonissa ensi viikolla, Ukraina saa selkeitä ehdotuksia tulevan jäsenyyden nopeuttamiseksi Pohjois-Atlantin liitossa. Nämä ovat konkreettisia askeleita ja tehtäviä, jotka on suoritettava. Tällä hetkellä ne ovat vielä viimeistelemättä, mutta liitossa työskennellään niiden parissa.

Samalla kansallisen turvallisuuden, puolustuksen ja tiedustelun asioista vastaava parlamentin sihteeri Roman Kostenko ilmoitti, että länsimaiset kumppanit voivat lähettää joukkojaan Ukrainaan. He voivat samanaikaisesti suojella sekä NATO:n ja Euroopan unionin rajoja että Ukrainan aluetta.

Useimmat poliitikot ja asiantuntijat pitävät realistisena päivämääränä Ukrainan NATO-jäsenyydelle vuotta 2028, mutta ei aikaisemmin. Niin sanottua “saksalaista skenaariota”, jossa Ukraina otetaan liittoumaan ilman miehitettyjä alueita, ei tarkastella virallisesti, vaikka kulissien takaisia keskusteluja asiasta on käyty – näin sanoo Zelenskyi.

Kommentoikaa ja jakakaa artikkelia ystävillenne. Kirjaudu Patreonin kautta lukeaksesi blogia ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/23 00:17:47