Eilen yhteensä 78764 latausta

Kirjaudu

Etusivu > Analyysi Syistä Ja Seurauksista: Syöpätapausten Mahdollinen Nousu Ukrainassa

#Ukraina #Syöpä #Sota #Terveysvaikutukset #Ympäristösaasteet #SyövänEhkäisy #Terveys #Ympäristö #Ennaltaehkäisy #TerveellisetElämäntavat #Asiantuntijanäkemykset #Terveystieto #SairauksienEnnaltaehkäisy

10.07.2024 17:24

Analyysi Syistä Ja Seurauksista: Syöpätapausten Mahdollinen Nousu Ukrainassa

#Ukraina #Syöpä #Sota #Terveysvaikutukset #Ympäristösaasteet #SyövänEhkäisy #Terveys #Ympäristö #Ennaltaehkäisy #TerveellisetElämäntavat #Asiantuntijanäkemykset #Terveystieto #SairauksienEnnaltaehkäisy
Lukuaika: 2 minuuttia

# Analyysi Syistä Ja Seurauksista: Syöpätapausten Mahdollinen Nousu Ukrainassa

## #Ukraina #Syöpä #Sota #Terveysvaikutukset #Ympäristösaasteet

Jokapäiväiset räjähdykset Ukrainassa vapauttavat ilmaan vaarallisia karsinogeeneja. Sotatoimet myös edistävät haitallisten aineiden pääsyä maaperään ja vesiin, mikä vaikuttaa negatiivisesti väestön terveyteen. Onkologit korostavat, että stressi voi laukaista haitallisia tapoja, kuten tupakointia, ylensyöntiä ja alkoholin käyttöä, jotka ovat tunnettuja syöpäriskitekijöitä.

Onkologi Oleksiy Kovalov kertoi RBK-Ukrainalle haastattelussa todennäköisestä syöpätapausten lisääntymisestä Ukrainassa sodan seurauksena. Hänen mukaansa aiempien sotien kokemus muissa maissa osoittaa, että seuraavina vuosina Ukrainassa voi merkittävästi lisääntyä keuhko-, nenänielu-, kurkunpää-, vatsa-, kivest-, maksa-, haima-, kohdunkaula-, rintarauhas- ja eturauhassyöpä.

Kovalov muistutti, että Irakin sodan jälkeen syöpäkuolleisuus intensiivisten pommitusten kohteeksi joutuneiden keskuudessa kasvoi 50 %. Kolmen ensimmäisen sodanjälkeisen vuoden aikana rekisteröitiin eniten rintarauhas-, kohdunkaula-, keuhko-, keuhkoputki-, virtsarakko-, iho-, vatsa-, kives- ja leukemia-tapauksia. Jugoslaviassa rintasyövän esiintyvyys kasvoi sodan jälkeisenä 13 vuotena 68:sta 80:een tapaukseen 100 000 asukasta kohden.

Onkologi korostaa tarvetta informoida väestöä sodan terveysvaikutuksista ja ryhtyä toimenpiteisiin niiden torjumiseksi, jotta voidaan ehkäistä syöpäaaltoa Ukrainassa. Tutkijat ovat jo havainneet yhteyden traumaattisten kokemusten ja mielenterveys- sekä sydän- ja verisuonitautien, kuten myös syövän, välillä. Näihin kokemuksiin kuuluvat elämä saarroksissa ja miehityksessä, päivittäiset pommitukset, pakotettu erottaminen perheenjäsenistä ja läheisten väkivaltaiset kuolemat.

“Syöpä voi johtua paitsi karsinogeenien vaikutuksesta myös stressistä. Krooninen stressi johtaa unettomuuteen, ruoansulatushäiriöihin, ahdistukseen, masennukseen sekä lisääntyneeseen riskiin sydän- ja verisuonitautien, mielenterveysongelmien ja syövän osalta,” lääkäri sanoo.

WHO:n mukaan on vähintään 12 suositusta syövän ehkäisemiseksi, jotka sisältyvät Euroopan syöväntorjunnan koodiin. Tärkeimpiä suosituksia syövän välttämiseksi ovat: säännölliset lääkärintarkastukset, tupakoimattomuus, terveellisen ruoan syöminen, terveellisen painon ylläpitäminen ja fyysisesti aktiivisena pysyminen. Lisäksi tulee välttää passiivista tupakansavua, välttää liiallista auringonottoa, ottaa rokotuksia, tehdä itsetarkastuksia ja osallistua seulontoihin.

## 12 Suositusta Syövän Ehkäisemiseksi

Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos, joka on osa WHO:ta, on julkaissut synkän ennusteen seuraavalle vuosineljännekselle. Tutkijat ennustavat, että vuoteen 2050 mennessä maailmassa tulee olemaan 35 miljoonaa uutta syöpätapausta, mikä on 77 % enemmän kuin vuonna 2022. Uusien sairauksien ja virusten, unohtuneiden tautien paluun ja olemassa olevien mutaatioiden taustalla tämä on surullinen uutinen, jota toteuttavat väestön ikääntyminen ja kasvu sekä muutokset ihmisten alttiudessa riskitekijöille, raportoi ScienceAlert.

Kommentoi artikkelia ja jaa se ystäviesi kanssa! Voit myös kirjautua Patreonin avulla lukeaksesi blogiani ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/13 15:35:24