Eilen yhteensä 78764 latausta

Kirjaudu

Etusivu > Nato-maat tukevat Ukrainaa ilmatorjuntajärjestelmillä ja ohjuksilla

#PatriotJärjestelmät #Ukraina #NatoTuki #Ilmatorjunta #Puolustus

10.07.2024 02:52

Nato-maat tukevat Ukrainaa ilmatorjuntajärjestelmillä ja ohjuksilla

#PatriotJärjestelmät #Ukraina #NatoTuki #Ilmatorjunta #Puolustus
Lukuaika: 2 minuuttia

# Nato-maat tukevat Ukrainaa ilmatorjuntajärjestelmillä ja ohjuksilla

Viisi Nato-maata ovat sitoutuneet antamaan Ukrainalle ylimääräisiä ilmatorjuntajärjestelmiä ja ohjuksia, joiden arvo on miljardi Yhdysvaltain dollaria (noin 0,95 miljardia euroa). Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmoitti, että Yhdysvallat, Saksa, Romania ja Alankomaat toimittavat Ukrainalle lisää Patriot-järjestelmiä. Lisäksi Ukraina saa kymmeniä muita ilmatorjuntajärjestelmiä.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin, Alankomaiden pääministerin Mark Rutten, Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin, Italian pääministerin Giorgia Melonin, Romanian presidentin Klaus Iohanniksen ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin yhteisessä lausunnossa, joka on julkaistu Valkoisen talon verkkosivuilla, kerrotaan, että Ukraina saa myös NASAMS-, HAWK-, IRIS-T- ja Gepard-järjestelmiä muilta mailta.

“Ilmoitamme tänään, että annamme yhdessä Ukrainalle ylimääräisiä strategisia ilmatorjuntajärjestelmiä, mukaan lukien lisää Patriot-pattereita, jotka toimittavat Yhdysvallat, Saksa ja Romania; Patriot-komponentteja, jotka toimittavat Alankomaat ja muut kumppanit; sekä ylimääräisen SAMP-T-järjestelmän, jonka toimittaa Italia. Nämä viisi strategista ilmatorjuntajärjestelmää auttavat suojelemaan Ukrainan kaupunkeja, siviiliväestöä ja sotilaita, ja teemme tiivistä yhteistyötä Ukrainan hallituksen kanssa, jotta nämä järjestelmät voidaan ottaa käyttöön mahdollisimman nopeasti. Tänä vuonna työskentelemme lisästrategisten ilmatorjuntajärjestelmien toimittamiseksi Ukrainalle,” lausunnossa todetaan.

Kanada, Norja, Espanja ja Iso-Britannia tulevat näyttelemään suurta roolia ilmatorjuntajärjestelmien toimittamisessa. Muut liittokunnan maat tarjoavat torjuntaohjuksia. Yhdysvallat on myös luvannut, että suunniteltuja ilmatorjuntajärjestelmien ammustoimituksia uudelleenohjataan Ukrainan hyväksi, mikä mahdollistaa satojen ylimääräisten torjuntaohjusten toimittamisen vuoden aikana.

“Vahvistaessamme Ukrainan ilmatorjuntaa olemme kiitollisia yli 50 maan koalitiolle, joka jatkaa turvallisuusavun antamista Ukrainalle, sekä Ilmatorjunnan välittömien toimien aloitteelle, jonka puitteissa kumppanit ovat luvanneet yli miljardi dollaria (noin 0,95 miljardia euroa) Ukrainan ilmatorjunnan tukemiseen, ja Integroituun ilmatorjunta- ja ohjuspuolustuskykyjen koalitioon, jota Saksa ja Ranska johtavat yhdessä,” lausunnossa todetaan.

### Patriot-järjestelmät Ukrainalle

Toukokuussa kerrottiin, että Alankomaat haluaa koota Patriot-ilmatorjuntajärjestelmän ja lahjoittaa sen Ukrainalle. Amsterdam aikoo toimittaa järjestelmän keskeiset komponentit omista varastoistaan ja pyysi myös muita Euroopan maita tekemään samoin. Tämä idea oli tarkoitus toteuttaa lyhyellä aikavälillä, koska Venäjä oli lisännyt pommituksia ja tappanut ennätysmäärän ukrainalaisia toukokuussa drooneilla, ohjuksilla ja kranaateilla.

Heinäkuun 5. päivänä Ukraina sai vielä yhden Patriot-ilmatorjuntajärjestelmän Saksalta. Tämä on jo kolmas järjestelmä Saksalta. Se vahvistaa merkittävästi maan ilmatorjuntaa suojaten siviilejä ja infrastruktuuria vihollisen lentokoneilta, drooneilta ja ohjuksilta.

Tällä hetkellä Saksan hallitus tutkii mahdollisuutta lahjoittaa Ukrainalle vielä yksi Patriot-ilmatorjuntajärjestelmä. Tämä olisi jo neljäs järjestelmä. Näin Saksa vastaa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin pyyntöön vahvistaa Ukrainan ilmatorjuntaa.

Kommentoi artikkelia ja jaa se ystävillesi. Rekisteröidy Patreoniin lukeaksesi blogia ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/14 10:21:56