Eilen yhteensä 78764 latausta

Kirjaudu

Etusivu > Norja lahjoittaa Ukrainalle kuusi F-16-hävittäjää

#Ukraina #Norja #F16 #hävittäjät

10.07.2024 15:31

Norja lahjoittaa Ukrainalle kuusi F-16-hävittäjää

#Ukraina #Norja #F16 #hävittäjät
Lukuaika: < 1 minuutti

# Norja lahjoittaa Ukrainalle kuusi F-16-hävittäjää #Ukraina #Norja #F16 #hävittäjät

Norja on päättänyt lahjoittaa Ukrainalle kuusi F-16-hävittäjää, ja toimitukset alkavat tänä vuonna. Ukraina ei joudu maksamaan hävittäjistä.

Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre ilmoitti päätöksestä 9. heinäkuuta, kertoo VG. Hän teki ilmoituksen NATO-huippukokouksessa Washingtonissa. Støren mukaan Ukrainan kyky puolustautua ilmahyökkäyksiltä on ratkaisevan tärkeää sen puolustuskyvylle Venäjää vastaan.

“Norja on päättänyt lahjoittaa Ukrainalle kuusi F-16-hävittäjää. Aiomme aloittaa toimitukset vuonna 2024”, pääministeri totesi.

Elokuussa 2023 Støre ilmoitti Kiovan vierailunsa aikana, että Ukraina tulee saamaan F-16-hävittäjiä Norjalta. Tuolloin pääministeri ei kuitenkaan paljastanut niiden määrää tai aikataulua.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi totesi 9. heinäkuuta Washingtoniin saapumisensa jälkeen, että Ukraina “taistelee” saadakseen mahdollisimman monta F-16-hävittäjää ja ilmatorjuntajärjestelmää. Aiemmin korkea-arvoinen Yhdysvaltain hallinnon virkamies oli sanonut, että Ukraina voi odottaa hyviä uutisia liittyen amerikkalaisten F-16-hävittäjien saamiseen. Uusia positiivisia ilmoituksia asiasta tehdään NATO-huippukokouksessa.

F-16-hävittäjät Ukrainalle

Viivästysten jälkeen toimituksissa ja lentäjien koulutuksessa Alankomaat ilmoitti, että Ukraina saa ensimmäiset hävittäjät jo kesällä. Belgia, Tanska, Alankomaat ja Norja ovat sitoutuneet toimittamaan Ukrainalle noin 80 amerikkalaisvalmisteista F-16-hävittäjää.

On tiedossa, että Ukraina voi käyttää Alankomaiden toimittamia hävittäjiä hyökkäyksiin Venäjän sisällä, mikäli se tapahtuu puolustustarkoituksessa ja kansainvälisen oikeuden mukaisesti. Tanska on myös ilmoittanut, että Ukrainalle sallitaan käyttää F-16-hävittäjiään Venäjän kohteiden hyökkäämiseen.

Ilmavoimat ilmoitti äskettäin, että osa Ukrainan F-16-hävittäjistä sijoitetaan lentotukikohtiin Ukrainan ulkopuolelle. Tämä päätös on tehty, jotta vältetään hävittäjien muuttuminen kohteiksi vihollisen hyökkäyksille Ukrainan tukikohdissa. Lisäksi kerrotaan, että Länsi ei halua kouluttaa liikaa Ukrainan F-16-lentäjiä, ja Politico selitti Pentagonin näkemyksiä asiasta.

Kommentoi artikkelia ja jaa se ystäviesi kanssa. Rekisteröidy myös Patreoniin lukeaksesi blogia ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/13 17:38:20