Eilen yhteensä 78764 latausta

Kirjaudu

Etusivu > Orbán ja Erdoğan tapaavat: Rauhanneuvottelut ja kansainväliset suhteet keskiössä

#OrbanErdogan #Rauhanneuvottelut #KansainvälinenPolitiikka #NATO #Diplomatia

10.07.2024 13:56

Orbán ja Erdoğan tapaavat: Rauhanneuvottelut ja kansainväliset suhteet keskiössä

#OrbanErdogan #Rauhanneuvottelut #KansainvälinenPolitiikka #NATO #Diplomatia
Lukuaika: 2 minuuttia

#OrbanErdogan Tärkeä tapaaminen, rauhanneuvottelut, kansainvälinen politiikka, NATO

Washingtonissa NATO-huippukokouksen yhteydessä Unkarin pääministeri Viktor Orbán tapasi 10. heinäkuuta Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin. Näin hän jatkoi neuvotteluketjua, jonka hän oli aloittanut vierailuilla Kiovaan, Moskovaan ja Pekingiin. Unkarin pääministeri kuvaili Turkkia tärkeäksi kumppaniksi “rauhanturvaamisessa”.

Orbán kertoi tapaamisesta Erdoğanin kanssa sosiaalisessa mediassa. Unkarilainen poliitikko korosti neuvottelujen merkitystä sillä, että Turkki on ainoa maa, joka on onnistuneesti toiminut välittäjänä Venäjän ja Ukrainan välisessä sodassa ja osoittanut olevansa “korvaamaton peluri rauhanturvaamisessa”. Todennäköisesti hän viittasi siihen, kuinka Turkki onnistui välittämään Venäjän ja Ukrainan välisen sopimuksen Mustanmeren viljakuljetuksista.

“Washington. Juuri päättynyt tapaamiseni Turkin presidentin kanssa. Tärkein aihe oli tietenkin Venäjän ja Ukrainan välinen sota, joka on odotetusti siirtynyt uuteen, entistä ankarempaan vaiheeseen,” hän sanoi videopuheessaan.

Orbán pyysi neuvotteluissa Turkin presidenttiä tukemaan rauhan saavuttamisen ponnisteluja. Hän totesi, että sodan osapuolten kannat ovat edelleen hyvin kaukana toisistaan, mutta “jos rauhan kannattajat liittyvät ponnisteluihin, voimme yhdessä ottaa seuraavan askeleen kohti rauhaa”.

Viktor Orbánin vierailut
Sen jälkeen kun Unkari aloitti puolen vuoden puheenjohtajakautensa Euroopan unionin neuvostossa tunnuksella “Tehdään Euroopasta jälleen suuri”, maan pääministeri Viktor Orbán aloitti matkan eri maihin lopettaakseen sodan Ukrainassa. Hän kehitti oman “rauhansuunnitelmansa”, jonka hän ensin jakoi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa ja sitten Venäjän diktaattorin Vladimir Putinin kanssa.

Tämän jälkeen hän lensi Azerbaidžaniin, jossa hän myös esitteli aloitteitaan. Unkari ei virallisesti kertonut matkojen tuloksista. Orbán esitteli 8. heinäkuuta suunnitelmansa Xi Jinpingille. Kiinasta hän lensi Washingtoniin.

Euroopan unioni ja NATO ovat ottaneet etäisyyttä Orbánin aktiivisuudesta. EU:n ja liittouman johto on antanut useita selkeitä lausuntoja siitä, että Unkarin pääministeri ei edusta heitä tapaamisissaan, joita hän järjestää täysin omasta aloitteestaan.

On tiedossa, että Orbán haluaa tulitaukoa neuvottelujen järjestämiseksi. Putin kieltäytyi tästä ehdotuksesta ja ilmoitti, että hänen kantansa on järkkymätön. Myös Volodymyr Zelenskyi ei tukenut Budapestin “rauhansuunnitelmaa” ja epäili sen logiikkaa. Ukrainan johtaja korosti, että tällaiset aselevot eivät ole olleet hyviä Ukrainalle.

Kehotan kaikkia kommentoimaan ja jakamaan artikkelin ystävien kanssa sekä kirjautumaan Patreoniin, jotta voit lukea blogiani ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/14 11:37:27