Eilen yhteensä 77753 latausta

Kirjaudu

Etusivu > Puola pidättäytyy Venäjän ohjusten alasampumisesta ilman NATO:n hyväksyntää

#Puola #Venäjä #NATO #turvallisuus #kansainvälinenpolitiikka #puolustusstrategia #kriisinhallinta

10.07.2024 21:39

Ei audiota saatavissa.

Puola pidättäytyy Venäjän ohjusten alasampumisesta ilman NATO:n hyväksyntää

#Puola #Venäjä #NATO #turvallisuus #kansainvälinenpolitiikka #puolustusstrategia #kriisinhallinta
Lukuaika: 2 minuuttia

# Puolan päätös olla ampumatta alas Venäjän ohjuksia ilman NATO:n hyväksyntää

Puolan varapääministeri ja kansallisen puolustuksen ministeri Władysław Kosiniak-Kamysz on todennut, että Puola ei aio ampua alas Venäjän ohjuksia, jotka suuntaavat kohti Länsi-Ukrainaa, ilman kaikkien NATO-maiden yksimielisyyttä. Hän korosti, että tällaista konsensusta ei tällä hetkellä ole, ja kiinnitti huomiota Valkoisen talon kantaan, jonka mukaan se ei halua konfliktin eskaloitumista.

Kosiniak-Kamysz painotti puheessaan, että Puola ei tee itsenäisiä päätöksiä ohjusten alasampumisesta ilman NATO-maiden konsensusta. Kansallisen puolustuksen ministeri totesi, että jos ohjukset lentävät Puolan ilmatilan yli, käytetään muita menettelyjä.

“Siinä tapauksessa se on meidän päätöksemme”, huomautti Kosiniak-Kamysz, vihjaten, että ohjusten alasampumista, jotka suoraan uhkaavat Puolan aluetta, käsitellään erikseen.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Matthew Miller totesi, että kysymys Venäjän ohjusten alasampumisesta, jotka lentävät Ukrainan yllä kohti Puolaa, saattaa tulla esille NATO:n huippukokouksessa. Tämä korostaa toiminnan koordinoinnin tärkeyttä liittolaisten kesken. Näin ollen Puola pysyy kannassaan, että kaikki toimenpiteet Venäjän ohjusten alasampumiseksi on sovittava NATO:n kanssa konfliktin eskaloitumisen välttämiseksi ja yhteisen turvallisuusnäkemyksen varmistamiseksi alueella.

Aiemmin myös Bidenin hallinto on kommentoinut Puolan mahdollista Venäjän ohjusten alasampumista Ukrainan yllä. Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden tiedottajan John Kirbyn mukaan Yhdysvallat ja NATO eivät halua provosoida Venäjän johtajaa Vladimir Putinia. Tästä syystä Puola todennäköisesti ei ammu alas Venäjän ohjuksia Ukrainan yllä.

“Kukaan ei halua tämän sodan eskaloitumista. Haluamme löytää tapoja tehdä Ukrainasta tehokas, mutta emme halua eskaloitumista. Se ei olisi hyväksi ukrainalaisille, se ei olisi hyväksi puolalaisille, se ei olisi hyväksi kenellekään”, sanoi John Kirby vastauksena kysymykseen Ukrainan pyynnöstä ampua alas Venäjän ohjuksia Puolan alueelta.

Puola harkitsee myös mahdollisuutta käyttää ilmatorjuntajärjestelmiään uhkien torjumiseksi. Käytännön päätöksiä asiasta ei kuitenkaan ole vielä tehty. Puolan ulkoministeriön tiedottaja Paweł Wroński totesi, että Ukraina on jo esittänyt tällaisen aloitteen Puolalle. Lisäksi Puolassa on käyty keskusteluja asiasta sen jälkeen, kun venäläinen ohjus avoimesti loukkasi Puolan ilmatilaa maaliskuussa.

24. maaliskuuta Puolan asevoimat ilmoittivat, että venäläinen ohjus tuli Puolan ilmatilaan klo 5.23 Kiovan aikaa Osierduwin kaupungin lähellä Lublinin voivodikunnassa, ja se oli maan ilmatilassa 39 sekuntia.

Puolan ulkoministeriö reagoi tähän tapaukseen vaatimalla Venäjältä selitystä jatkuvasta ilmatilan loukkaamisesta. Ministeriö tuomitsi samalla aggressiiviset teot, joita hyökkääjävaltio tekee Ukrainaa vastaan. Venäjän suurlähettiläs Puolassa kuitenkin kieltäytyi menemästä isäntämaan ulkoministeriöön kutsusta huolimatta.

Kommentoi artikkelia ja jaa se ystäviesi kanssa. Voit myös kirjautua Patreonin kautta lukeaksesi blogia ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/15 15:18:23