Eilen yhteensä 78764 latausta

Kirjaudu

Etusivu > Trumpin mahdollinen presidenttiys – NATO:n toimet Ukrainan tukemiseksi

#NATO #Ukraina #Trump2024 #KansainvälinenPolitiikka #Turvallisuus #Presidentinvaalit #Geopolitiikka #Yhdysvallat

10.07.2024 14:32

Trumpin mahdollinen presidenttiys – NATO:n toimet Ukrainan tukemiseksi

#NATO #Ukraina #Trump2024 #KansainvälinenPolitiikka #Turvallisuus #Presidentinvaalit #Geopolitiikka #Yhdysvallat
Lukuaika: < 1 minuutti

# Trump ja mahdollinen presidenttiys – NATO:n toimet Ukrainan tukemiseksi

NATO:n kumppanit ovat ryhtyneet toimenpiteisiin suojellakseen Ukrainan sotilaallista apua mahdolliselta Donald Trumpin vaikutukselta hänen potentiaalisen presidenttiytensä valossa. Trump on toistuvasti väittänyt, että hän voisi lopettaa Venäjän ja Ukrainan välisen sodan “24 tunnissa”, mikä saattaisi tarkoittaa painostusta Ukrainaan luopumaan miehitetyistä alueistaan, kuten Krimistä. Tällöin Ukraina voisi menettää pääsynsä amerikkalaiseen aseapuun ja tukeen.

Berliiniläisen analyysikeskuksen “Euroopan ulkosuhteiden neuvosto” sotilasasiantuntija Gustav Gressel on todennut, että marraskuusta 2022 lähtien Yhdysvaltain johtama Wiesbadenin komento on koordinoinut aseiden toimituksia Ukrainaan. 14. kesäkuuta NATO:n pääsihteeri Jens Stoltenberg ilmoitti uuden päämajan perustamisesta kansainvälisen aseiden toimitusten koordinoinnin tehostamiseksi Ukrainaan, kertoo Bild.

Gresselin mukaan tähän asti NATO:n jäsenmaat ja teollisuus ovat vapaaehtoisesti informoineet Yhdysvaltain komentoa aseiden toimituksista. Nyt tästä tulee pakollisempaa ja institutionalisoidumpaa NATO:ssa. Tämä on välttämätöntä Ukrainan sotilaallisen avun suojelemiseksi Trumpin mahdollisilta toimilta, jotka voisivat sulkea Yhdysvaltain komennon Wiesbadenissa.

NATO:n komennon sulkeminen vaatisi koko liittouman päätöksen, mikä on huomattavasti haastavampaa. NATO-lähteen mukaan, jos Trump peruuttaisi tuen Ukrainalle, liittouma korvaisi Wiesbadenin amerikkalaiset kenraalit ranskalaisilla, saksalaisilla tai brittiläisillä ja jatkaisi avunantoa Ukrainalle entiseen tapaan.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on äskettäin ilmaissut valmiutensa tavata entisen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin, jos tällä on konkreettinen suunnitelma sodan nopeaksi lopettamiseksi Ukrainassa. Zelenskyi on myös kehottanut Trumpia esittämään tällaiset ehdotukset, mikäli niitä on olemassa. Kuitenkin Zelenskyi on korostanut, että mikä tahansa “rauhansuunnitelma” on oltava turvallinen Ukrainan itsenäisyydelle.

Muistutettakoon, että Bidenin kanssa käydyissä viimeaikaisissa väittelyissä Trump on väittänyt, että Ukraina ei voita sotaa Venäjää vastaan. Media on arvioinut, että entinen Yhdysvaltain presidentti olisi valmis luovuttamaan Ukrainan alueita Putinille, jos hän saisi vastaavan tuen marraskuun vaaleissa.

Kommentoikaa ja jakakaa artikkeli ystävillenne. Tilaa blogini Patreonin kautta lukeaksesi ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/14 10:46:03