Eilen yhteensä 88810 latausta

20285 artikkelia

Kirjaudu

Etusivu > Ukrainassa: Sähkökatkot ja helleaalto vaikuttavat talouteen – Vinkkejä kuumuudesta selviytymiseen

#Ukraina #Sähkökatkot #Helleaalto #Kuumusselviytyminen #Talousvaikutukset #Energiakriisi #Kesä2023

10.07.2024 14:24

Ukrainassa: Sähkökatkot ja helleaalto vaikuttavat talouteen – Vinkkejä kuumuudesta selviytymiseen

#Ukraina #Sähkökatkot #Helleaalto #Kuumusselviytyminen #Talousvaikutukset #Energiakriisi #Kesä2023
Lukuaika: 3 minuuttia

# Ahdistava Kuumuus Ukrainassa: Sähkökatkot ja Terveysriskit

Ukrainaa koettelee parhaillaan poikkeuksellisen voimakas helleaalto, jonka odotetaan jatkuvan koko viikon ajan. Lämpötilojen ennustetaan nousevan jopa 40 celsiusasteeseen ja ylikin. Tämä äärimmäinen kuumuus aiheuttaa useita ongelmia, kuten sähkönkulutuksen kasvua ilmastointilaitteiden käytön myötä, sähköverkon häiriöitä ja vakavia terveysriskejä erityisesti sydänsairauksista kärsiville ihmisille. Myös lämpöhalvausten riski on kohonnut. Lisäksi sääolosuhteiden muutokset vaikuttavat negatiivisesti talouteen.

## Ahdistava helleaalto Ukrainassa

Helleaalto, jonka aikana lämpötilat ylittävät 30 astetta, johtuu trooppisen ilman leviämisestä Pohjois-Afrikan alueelta Ukrainan ylle. Ukrainan ilmatieteen laitoksen mukaan lämpötilat pysyvät 35-38 asteen välillä viikon loppuun saakka. Eteläisissä, itäisissä, Poltavan, Dnipropetrovskin ja Kirovohradin alueilla lämpötilat voivat nousta jopa 40-41 asteeseen.

Sääasiantuntija Ihor Kibalchych on myös kertonut, että heinäkuun puoliväliin mennessä Ukrainassa odotetaan poikkeuksellisen korkeita lämpötiloja, jopa 40 asteeseen saakka. Esimerkiksi Kiovassa sunnuntaina 14. heinäkuuta odotetaan päivän aikana lämpötilan olevan 38 astetta. Näitä lämpötiloja ennustetaan jatkuvan vielä viikon ajan, jonka jälkeen niiden odotetaan laskevan.

## Sähkökatkojen uhka

Monille ihmisille tällainen kuumuus voi olla sietämätöntä ja he turvautuvat ilmastointilaitteisiin. Tämä lisää sähkönkulutusta merkittävästi niin yksityisissä kodeissa kuin toimistoissakin. Samalla Ukrainan sähköverkoissa on huomattava energiapula, sillä Venäjän maaliskuusta toukokuuhun tekemät raketti- ja dronehyökkäykset ovat tuhonneet lähes kaikki suuret lämpövoimalat. Viimeisten 3,5-4 kuukauden aikana Ukrainassa on menetetty 9 gigawattia tuotantokapasiteettia, ja kolme ydinvoimayksikköä on edelleen korjauksessa. Ennen Venäjän hyökkäyksiä Ukrainan sähköntuotantokapasiteetti oli kaksinkertainen nykyiseen verrattuna.

Energia-asiantuntija Volodymyr Omelchenko korosti, että Ukrainassa on tällä hetkellä voimakkaita aurinkovoimaloita, jotka voivat tuottaa jopa 20 % sähköjärjestelmän kapasiteetista huippukuormituksen aikana. Kuitenkin poikkeuksellinen kuumuus vaikuttaa negatiivisesti aurinkopaneelien toimintaan, koska piielementtien erityispiirteiden vuoksi niiden sähköntuotanto voi laskea.

Tämä kaikki voi johtaa entistä laajempiin sähkökatkoihin, jotka ovat jo nyt ylittäneet aiemmin tavanomaiset neljän tunnin katkot ja koskettavat niin sanottuja “harmaita” alueita. Tällä hetkellä sähkökatkot voivat kestää jopa seitsemän tuntia, mutta on vaikea ennustaa, kuinka kauan ne jatkuvat lämpötilojen ja sähkönkulutuksen noustessa.

## Kuumuus vaikuttaa talouteen

Äärimmäiset sääolosuhteet vaikuttavat myös maan talouteen, erityisesti maatalouteen. Tutkijat ennustavat, että globaalin lämpötilan nousun myötä vuosittainen elintarvikeinflaatio voi kasvaa 3,2 prosenttiyksikköä seuraavan kymmenen vuoden aikana. Tämä johtaisi yleisen vuosittaisen inflaation kasvuun 1,18 prosenttiyksikköä vuoteen 2035 mennessä.

Asiantuntijat korostavat, että vehnän sato heikkenee merkittävästi, kun lämpötila ylittää 27,8 astetta. Lisäksi ilmastonmuutos yhdessä El Niño-ilmiön kanssa on johtanut alhaisempiin satoihin sokerin, kahvin ja kaakaon osalta. Kuumassa säässä myös maataloustyöntekijöiden tuottavuus laskee.

Jos lämpötila nousee 5 astetta – 20 asteesta 25 asteeseen – se on vähemmän haitallista sadolle ja inflaatiolle kuin nousu 2 astetta – 34 asteesta 36 asteeseen. Kaikki nämä lisäkustannukset ja sadon väheneminen vaikuttavat hintoihin maailmanlaajuisesti.

## Terveysriskit kuumuuden vuoksi

Ukrainan terveysministeriön kansanterveyskeskus korostaa, että korkeat lämpötilat ovat erityisen vaarallisia vanhuksille, vauvoille, kroonisista sairauksista kärsiville ja niille, jotka työskentelevät ulkona. Nopea lämpötilan nousu heikentää kehon kykyä säädellä lämpötilaa, mikä voi johtaa monenlaisiin terveysongelmiin, kuten lämpökramppeihin, lämpöuupumukseen, lämpöhalvaukseen ja hypertermiaan. Lämpöhalvauksen oireita ovat:

– Lämpöihottuma: punaisten näppylöiden tai pienten rakkuloiden kertyminen
– Lihaskrampit käsissä, jaloissa tai vatsassa
– Lyhytaikainen tajunnan menetys
– Kehon lämpötilan nousu
– Pahoinvointi
– Oksentelu
– Väsymys
– Heikkous
– Päänsärky
– Huimaus
– Hikoilun puute, kuuma, punainen tai kalpea kuiva iho
– Nopea pulssi
– Hengitysvaikeudet
– Hallusinaatiot
– Sekavuus

Kansallisen Ready-kampanjan mukaan kuumuus suurissa kaupungeissa aiheuttaa eniten kuolemia verrattuna muihin sääilmiöihin liittyviin katastrofeihin. Kuumuus on erityisen vaarallista sydän- ja verisuonisairauksista, hengityselinsairauksista ja aivoverenkiertohäiriöistä sekä diabetekseen liittyvistä sairauksista kärsiville ihmisille. Korkea lämpötila voi pahentaa oireita ja johtaa jopa kuolemaan, erityisesti suorassa auringonpaisteessa tai huonosti tuuletetuissa tiloissa, kuten julkisessa liikenteessä.

Amerikkalaiset psykologit ovat todenneet, että ilmastonmuutoksella on negatiivinen vaikutus mielenterveyteen. Tämä lisää myös itsemurhien ja kausiluonteisten masennusten määrää.

## Kuinka selvitä kuumuudesta

Ensinnäkin on tärkeää pitää sisäilman lämpötila noin 32 asteessa päivällä ja 24 asteessa yöllä. Kannattaa välttää rasittavaa työtä kuumimpina tunteina, pysytellä varjossa, olla jättämättä lapsia ja lemmikkejä pysäköityyn autoon ja viettää tarvittaessa 2-3 tuntia päivässä viileässä paikassa.

Kotona kannattaa tuulettaa huoneet iltaisin ja öisin, kun lämpötila laskee. On suositeltavaa käyttää kevyitä ja väljiä vaatteita, kevyitä vuodevaatteita, käydä viileässä suihkussa tai kylvyssä ja juoda säännöllisesti vettä. Sokeripitoisia, alkoholipitoisia ja kofeiinipitoisia juomia tulee välttää.

Kommentoi tätä artikkelia ja jaa se ystävillesi. Voit myös liittyä Patreoniin lukeaksesi blogia ilman mainoksia.

Satunnainen:

Viimeisimmät:


  Juho Saastamoinen, Turku

  www.juhosaastamoinen.fi
  www.juhosaastamoinen.com
  www.likainenpsykiatria.com
  www.traccar.fi

  Tietosuojaseloste:
  www.juhosaastamoinen.net

  Palautetta? Kysyttävää?
  Lähetä WhatsApp

  © 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/22 22:54:41