Eilen yhteensä 77753 latausta

Kirjaudu

Etusivu > Venäjän hyökkäys lapsisairaalaan länsimaisilla komponenteilla #Kiev #Venäjä #X101

10.07.2024 16:19

Ei audiota saatavissa.

Venäjän hyökkäys lapsisairaalaan länsimaisilla komponenteilla #Kiev #Venäjä #X101
Lukuaika: 2 minuuttia

# Venäjän hyökkäys Oksentaa Lapsisairaalaan Länsikomponenteilla #Kiev #Venäjä #X101

Venäjä käytti länsikomponentteja iskussa Oksentaa-lapsisairaalaan Kiovassa 8. heinäkuuta. Tämä osoittaa, että Venäjä kiertää edelleen menestyksekkäästi pakotteita. On valitettavaa, että länsimaiset teknologiat mahdollistavat Venäjän luoda “älykkäämpiä” ohjuksia, jotka voivat läpäistä Ukrainan ilmapuolustuksen.

Financial Times kirjoittaa asiasta viitaten asiantuntijoiden ja Ukrainan viranomaisten näkemyksiin. Lehti ei väitä, että länsimaisia komponentteja olisi löydetty juuri siitä ohjuksesta, joka iski sairaalaan (tällaisia tietoja ei ole julkisissa lähteissä). Kuitenkin FT muistuttaa, että tammikuussa 2024 Ukrainaan ammutun X-101-ohjuksen analyysi paljasti, että siinä oli 16 länsimaista elektronista laitetta. Kaksi komponenttia oli valmistettu sveitsiläisessä STMicroelectronics-yhtiössä, loput amerikkalaisissa yhtiöissä kuten Texas Instruments, Analog Devices ja Intel. Suurin osa tuotteista oli tarkoitettu siviilikäyttöön, ja jotkut niistä olivat melko vanhoja.

Venäjän federaation dokumenttien analyysi osoitti, että venäläiset yritykset hankkivat vastaavia osia vuonna 2023 yksinkertaisesti ostamalla ne avoimilta markkinoilta ja tuomalla niitä Kiinan kautta. Lisäksi Ukrainan presidentin kanslia päätyi tulokseen, että X-101 voi sisältää yli 50 erilaista ulkomaista osaa.

8. heinäkuuta lapsisairaalaan osuneesta X-101-ohjuksesta asiantuntijat uskovat, että isku oli tahallinen. Erityisesti Tuftsin yliopiston Fletcher School of Law and Diplomacy -koulun vieraileva tutkija Pavlo Luzin sanoi, että “venäläiset ohjukset lentävät lähes aina sinne, minne venäläiset sotilaat niitä tähtäävät”, ja jos venäläinen ohjus osui sairaalaan, se tarkoittaa, että venäläiset sotilaat tähtäsivät sairaalaan.

Oslon yliopiston tohtorikoulutettava tutkija Fabian Hoffmann totesi, että ohjuksen lähestyessä kohdetta ei ole epäilystäkään siitä, että kyseessä oli X-101. Hän lisäsi, ettei ole todisteita siitä, että se olisi harhautettu ilmapuolustusjärjestelmien toimesta. Kuvassa näkyy selvästi X-101:n tunnusomaiset siivet, nokka, pyöristetty rungon muoto ja ulkopuolelle asennettu turboventtiilimoottori. Ei ole merkkejä amerikkalaisten Patriot- tai NASAMS-järjestelmien ohjuksista tai X-101:n vaurioista.

Hoffmann arvioi, että venäläisten risteilyohjusten vikaantumisaste voi olla jopa 20 %, koska salakuljetetut komponentit eivät tarjoa tarkkaa ohjausta, eivät kestä vaikeuksia matalalla nopeudella lennettäessä tai estävät laukaisua.

Ukrainan turvallisuuspalvelulla (SBU) on todisteita siitä, että X-101 iski Oksentaa-lapsisairaalaan. Tapahtumapaikalta löytyi X-101-ristelyohjuksen moottorin palanen. Myös muita tämän venäläisen ohjuksen palasia on saatu talteen ja tutkittu tutkatiedoista sen lentorata. Suora isku venäläisellä X-101-ohjuksella Oksentaa-lapsisairaalaan on kuvattu useilla videoilla, joissa ohjus ja sen tunnusomainen lentorata tunnistetaan tarkasti. Myös iskun luonne ja laajuus ovat asiantuntijoiden mukaan tyypillisiä X-101-ohjuksen 400 kg:n taistelukärjelle. SBU korosti, että tällaisia tuhoja ei edes teoriassa voisi aiheuttaa NASAMS-ohjusjärjestelmän ohjus, jonka taistelukärjen teho on 20 kertaa pienempi kuin X-101:n.

Venäjä valehteli häikäilemättömästi YK:ssa väittäen, että Oksentaa-lapsisairaalaan iski NASAMS-ohjus. Venäjän pysyvä edustaja YK:ssa Vasili Nebenzia väitti 9. heinäkuuta turvallisuusneuvoston kokouksessa tekopyhästi ja ilman todisteita, että kyseessä olisi ollut NASAMS-ohjus, jonka Norja on toimittanut Ukrainalle. Kuitenkin YK:ssa ollaan vakuuttuneita, että Oksentaa-lapsisairaalaan iski suurella todennäköisyydellä venäläinen ohjus.

Nebenzia yritti myös estää Ukrainan puheenvuoron turvallisuusneuvostossa, mutta Ukrainan edustaja Serhiy Kyslytsia kuitenkin piti puheensa ja esitteli todisteet venäläisen X-101-ohjuksen iskusta, mukaan lukien sen koko lentoreitti Ukrainan alueella ennen iskuaan Oksentaa-lapsisairaalaan. Kyslytsia totesi, että Nebenzia on “veren tahrima”. Lisäksi Ukrainan pysyvä edustaja muistutti, että Venäjän hyökkäyksen alusta lähtien yksi sen keskeisistä tavoitteista on ollut vahingoittaa ukrainalaisia lapsia. Lapset, joita Venäjä ei voi kaapata ja aivopestä, se tappaa, Kyslytsia korosti.

Kommentoi artikkelia ja jaa se ystävillesi. Rekisteröidy Patreoniin lukeaksesi blogiani ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/15 14:46:26