Eilen yhteensä 77753 latausta

Kirjaudu

Etusivu > Venäjän hyökkäys Oksmatditt-sairaalaan Kiovassa

#VenäjänHyökkäys #OksmatdittSairaala #Kiova

10.07.2024 15:05

Ei audiota saatavissa.

Venäjän hyökkäys Oksmatditt-sairaalaan Kiovassa

#VenäjänHyökkäys #OksmatdittSairaala #Kiova
Lukuaika: 2 minuuttia

# Venäjän hyökkäys #Oksmatditt sairaala #Kiova

Venäjän hyökkäys Oksmatditt-sairaalaan Kiovassa 8. heinäkuuta osoittaa jälleen kerran, kuinka Venäjä kiertää länsimaiden asettamat sanktiot ja käyttää länsimaisten komponenttien avulla valmistettuja älykkäitä ohjuksia. Financial Timesin mukaan Venäjä hyödyntää edelleen länsimaisia teknologioita luodakseen ohjuksia, jotka kykenevät läpäisemään Ukrainan ilmapuolustuksen.

Vaikka ei ole varmaa tietoa siitä, että juuri Oksmatditt-sairaalaa pommittaneessa ohjuksessa olisi ollut länsimaisia komponentteja, Financial Times muistuttaa, että tammikuussa 2024 Ukrainaan ammuttua H-101-ohjusta analysoitiin ja siitä löydettiin 16 länsimaista elektronista laitetta. Näistä kaksi oli valmistettu sveitsiläisessä STMicroelectronics-yrityksessä, loput amerikkalaisissa yrityksissä, kuten Texas Instruments, Analog Devices ja Intel. Monet näistä komponenteista ovat siviilikäyttöön tarkoitettuja ja jo vanhentuneita.

Vuoden 2023 aikana Venäjä on saanut vastaavia komponentteja ostamalla niitä avoimilta markkinoilta ja tuomalla ne Kiinan kautta. Ukrainan presidentin kanslian mukaan H-101-ohjus voi sisältää yli 50 erilaista ulkomaista komponenttia.

H-101-ohjuksesta, joka osui 8. heinäkuuta Oksmatditt-sairaalaan, asiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, että isku oli tahallinen. Pavlo Luzin, Fletcherin oikeus- ja diplomatiakoulun vieraileva tutkija Tuftsin yliopistossa, totesi, että “venäläiset ohjukset lentävät lähes aina sinne, minne ne on suunnattu”. Jos venäläinen ohjus osui sairaalaan, se tarkoittaa, että venäläiset sotilaat tähtäsivät sairaalaan.

Fabian Hoffman, tohtorikoulutettava tutkija Oslon yliopistosta, totesi, että raketin lähestymisestä kuvatut videot eivät jätä epäilyksiä siitä, että kyseessä oli H-101. Hän lisäsi, ettei ole todisteita siitä, että ohjus olisi poikennut kurssiltaan ilmapuolustusjärjestelmien vaikutuksesta. Kuvissa näkyvät selvästi H-101:n tunnusomaiset siivet, nenä, pyöristetty runko ja ulkoisesti asennettu turbotuuletinmoottori. Ei ole merkkejä NASAMS-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän tai muiden ilmapuolustusjärjestelmien laukaisemista ohjuksista.

Ukrainan turvallisuuspalvelu (SBU) on saanut todisteita, jotka vahvistavat, että Oksmatdittiin osunut ohjus oli venäläinen H-101. Tapahtumapaikalta löydettiin H-101-ohjuksen moottorin sirpaleita sekä muita ohjuksen osia. Lisäksi tutkatiedot vahvistavat ohjuksen lennon reitin.

Venäjä on kuitenkin väittänyt YK:ssa, että isku tehtiin NASAMS-ilmatorjuntaohjuksella, jonka Norja oli toimittanut Ukrainalle. Näistä väitteistä huolimatta YK on vakuuttunut siitä, että Oksmatdittiin iski venäläinen ohjus. Ukrainan edustaja Serhii Kyslytsia esitti YK:ssa todisteita, mukaan lukien ohjuksen täydellisen lentoreitin Ukrainan alueella Oksmatdittiin asti. Kyslytsia korosti, että Venäjän yksi päätavoitteista hyökkäyksen alusta alkaen on ollut vahingoittaa ukrainalaisia lapsia.

Kommentoi ja jaa artikkeli ystäviesi kanssa. Voit myös liittyä Patreonin avulla ja lukea blogia ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/15 14:00:19