Eilen yhteensä 88810 latausta

20224 artikkelia

Kirjaudu

Etusivu > Venäjän sotarikokset Ukrainassa: Uusimmat tapahtumat ja syytökset

#Ukraina #Venäjä #sotarikokset #AndriyKostin

10.07.2024 21:14

Venäjän sotarikokset Ukrainassa: Uusimmat tapahtumat ja syytökset

#Ukraina #Venäjä #sotarikokset #AndriyKostin
Lukuaika: 2 minuuttia

# Venäjän sotarikokset Ukrainassa: Uusimmat tapahtumat ja syytökset #Ukraina #Venäjä #sotarikokset #AndriyKostin

Kesäkuussa 2024 tapahtui järkyttävä rikos, kun Zaporižžjan alueella sijaitsevan Robotynen kylän taisteluissa venäläiset sotilaat ottivat vangiksi ja teloittivat kaksi aseet laskenutta Ukrainan puolustajaa. Tämä teko on herättänyt laajaa paheksuntaa ja saanut aikaan rikostutkinnan, jossa käsitellään sotarikoksena tehtyä murhaa.

Ukrainan pääsyyttäjä Andriy Kostin antoi 10. heinäkuuta lausunnon tästä veriteosta. Hän korosti, että Venäjä, jota hän kutsui terroristivaltioksi, jatkaa lain ja perusinhimillisyyden täydellistä halveksuntaa.

“Vielä yksi todiste tästä on video, jossa venäläiset sotilaat teloittavat kaksi aseetonta ukrainalaista sotavankia. Videolla näkyy selvästi, että Ukrainan puolustajat olivat laskeneet aseensa eivätkä tehneet vastarintaa. Miehittäjät ampuvat heidät kylmäverisesti,” totesi Kostin.

Lausunnossaan Kostin painotti, että tämä ei ole yksittäistapaus vaan osa Kremlinin rikollista politiikkaa, joka tähtää kaiken ukrainalaisen tuhoamiseen. Hän vakuutti, että syylliset, niin käskyn antajat kuin suorittajat, tullaan saattamaan oikeuden eteen.

Kesäkuun 4. päivä Kostin kertoi, että laajamittaisen sodan aikana miehittäjät ovat teloittaneet ainakin 61 ukrainalaista sotavankia. Neljää venäläistä vastaan on nostettu syytteet, ja yksi tuomio on jo annettu.

Huhtikuuhun 2024 mennessä Ukrainan pääsyyttäjän toimisto on kirjannut 54 tapausta, joissa ukrainalaisia puolustajia on murhattu vankeudessa. Näistä tapauksista on avattu 27 rikostutkintaa. Jokainen tapaus dokumentoidaan ja tutkitaan perusteellisesti.

Huhtikuun 7. päivä internetissä levisi jälleen video, jossa venäläiset miehittäjät teloittavat ukrainalaisia sotilaita, jotka olivat jo antautuneet eivätkä tehneet vastarintaa. Teloitettujen ukrainalaisten tarkkaa määrää on vaikea arvioida, mutta heitä oli todennäköisesti vähintään neljä. Tämä rikos tapahtui ilmeisesti Hersonin alueella, missä käydään kiivaita taisteluja.

Helmikuussa, kun ukrainalaiset joukot poistuivat miehitetystä kaupungista, he eivät pystyneet evakuoimaan haavoittuneita tovereitaan. Kuusi sotilasta yritti antautua venäläisille, mutta heidät teloitettiin. Venäläiset olivat niin ylpeitä rikoksestaan, että julkaisivat siitä kuvia omissa Telegram-kanavissaan.

Toinen tapaus tapahtui Bakhmutin lähellä, jossa miehittäjät teloittivat yhdeksän ukrainalaista sotilasta, todennäköisesti 92. erillisen moottoroidun jalkaväkiprikaatin tai siihen liittyvien yksiköiden taistelijoita. Näillä teoilla miehittäjät rikkoivat sodankäynnin sääntöjä.

Maaliskuun 6. päivä 2023 verkossa julkaistiin video, jossa ukrainalainen sotavanki Oleksandr Matsievskyi teloitettiin. Hän oli aseeton teloitushetkellä ja ehti huutaa “Kunnia Ukrainalle!” ennen kuin laukaus kuului.

Muistutettakoon, että myös YK on raportoinut ukrainalaisten vankien murhista. Talven aikana venäläiset tappoivat ainakin 32 ukrainalaista sotilasta.

Kommentoi artikkelia ja jaa se ystäviesi kanssa. Liity myös Patreoniin lukeaksesi blogiani ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/22 07:17:20