Eilen yhteensä 88810 latausta

20290 artikkelia

Kirjaudu

Etusivu > NATO:n 75. Huippukokous Washingtonissa: Keskiössä Ukrainan tilanne ja alueellinen turvallisuus

#Ukraina #NATO #Turvallisuus #Venäjä

11.07.2024 09:46

NATO:n 75. Huippukokous Washingtonissa: Keskiössä Ukrainan tilanne ja alueellinen turvallisuus

#Ukraina #NATO #Turvallisuus #Venäjä
Lukuaika: 2 minuuttia

# NATO:n 75. Huippukokous Washington #Ukraina #NATO #Turvallisuus #Venäjä

NATO julkaisi julkilausuman Washingtonissa 9.–11. heinäkuuta pidetyn 75. huippukokouksen päätteeksi. Asiakirjassa korostetaan, että Ukrainan tulevaisuus on NATO:ssa ja että Kiovalle annetaan kutsu liittyä silloin, kun liittolaiset sopivat ja tarvittavat ehdot täyttyvät. Lisäksi liitto ilmoitti pitkäaikaisesta turvallisuusavusta Ukrainalle, mukaan lukien vähintään 40 miljardin euron perusrahoitus seuraavan vuoden aikana.

Julkilausuma julkaistiin NATO:n verkkosivuilla. Siinä painotetaan liiton järkähtämätöntä solidaarisuutta Ukrainan kansan kanssa heidän sankarillisessa taistelussaan kansakuntansa, maansa ja yhteisten arvojensa puolustamiseksi.

“Vahva, itsenäinen ja demokraattinen Ukraina on elintärkeä Euro-Atlanttisen alueen turvallisuuden ja vakauden kannalta. Ukrainan taistelu itsenäisyytensä, suvereniteettinsa ja alueellisen koskemattomuutensa puolesta kansainvälisesti tunnustettujen rajojensa sisällä tukee suoraan Euro-Atlanttista turvallisuutta. Tervetuloa liittolaisten ilmoitukset kriittisesti tärkeiden lisäilmatorjuntajärjestelmien ja muiden sotilaallisten välineiden toimittamisesta Ukrainalle. Meidän on autettava Ukrainaa puolustautumaan tänään ja torjumaan Venäjän aggressiota tulevaisuudessa”, julkilausuman kohta 15 toteaa.

NATO:n päätös perustaa Ukrainan turvallisuuden tukemiseen ja koulutukseen tähtäävä NSATU-organisaatio (NATO Security Assistance and Training for Ukraine) auttaa koordinoimaan sotilasvarusteiden ja koulutuksen toimittamista Ukrainalle jäsenvaltioiden ja kumppaneiden toimesta. Sen tarkoituksena on asettaa Ukrainan turvallisuusapu vankalle pohjalle, tarjoten vahvistettua, ennustettavaa ja yhdenmukaista tukea. NSATU, joka toimii liittovaltioiden alueilla, tukee Ukrainan itsepuolustusta YK:n peruskirjan mukaisesti.

“Kun Ukraina jatkaa tätä elintärkeää työtä, me jatkamme sen tukemista kohti täyttä Euro-Atlanttista integraatiota, mukaan lukien NATO-jäsenyys. Vahvistamme jälleen, että voimme lähettää kutsun Ukrainalle liittyä liittoon, kun liittolaiset sopivat ja ehdot täyttyvät. NATO:n ja NATO-Ukraina-neuvoston huippukokouksessa tekemät päätökset yhdessä jäsenvaltioiden nykyisten toimenpiteiden kanssa muodostavat sillan Ukrainan NATO-jäsenyyteen”, asiakirjassa todetaan.

Liittolaiset ovat myös sitoutuneet pitkäaikaiseen turvallisuusapuun Ukrainalle, tarjoten sotilasvarusteita, apua ja koulutusta, jotta Ukraina voisi torjua Venäjän aggressiota. Liittolaisten suhteellisten kontribuutioiden kautta on tarkoitus tarjota vähintään 40 miljardin euron perusrahoitus seuraavan vuoden aikana ja varmistaa kestävä turvallisuustuki, jotta Ukraina voi menestyä. Sotilaallisen tuen lisäksi NATO-jäsenet aikovat jatkaa Ukrainan poliittista, taloudellista, rahoituksellista ja humanitaarista tukemista.

Muita tärkeitä kohtia NATO:n julkilausumassa:

– Venäjä on edelleen merkittävin ja suorin uhka liiton turvallisuudelle ja pysyy sellaisena pitkällä tähtäimellä.
– Venäjän ja Kiinan strategisen kumppanuuden syveneminen herättää syvää huolta.
– NATO on puolustusliitto, joka on sitoutunut suojelemaan jäsenvaltioita milloin tahansa Washingtonin sopimuksen 5. artiklan mukaisesti.
– Suomen ja Ruotsin liittyminen tekee niistä turvallisempia ja liitosta vahvemman, erityisesti Pohjoisella jäämerellä ja Itämerellä.
– Eurooppalaisten jäsenvaltioiden ja Kanadan puolustusmenot kasvavat 18 % vuonna 2024, mikä on suurin kasvu vuosikymmeneen.
– NATO ei voi jättää huomiotta mahdollisuutta suvereniteetin ja alueellisen koskemattomuuden loukkaamisesta jäsenvaltioita vastaan.
– Niin kauan kuin ydinaseita on olemassa, NATO pysyy ydinaseallianssina.
– NATO laajentaa yhteisen analyysi-, valmistelu- ja koulutuskeskuksen (JATEC) perustamista Ukrainan ja NATO:n välillä, jotta voidaan oppia Venäjän Ukrainaan kohdistaman sodan opetuksista ja parantaa Ukrainan yhteensopivuutta NATO:n kanssa.
– NATO nimittää vanhemman liittovaltion edustajan Ukrainaan.
– Venäjä on yksinomaisessa vastuussa aggressiivisesta sodastaan Ukrainaa vastaan.
– NATO ei koskaan tunnusta Venäjän laitonta Ukrainan alueiden, mukaan lukien Krimin, liittämistä.
– NATO on vaatinut Venäjää vetämään kaikki joukkonsa Moldovasta ja Georgiasta.
– NATO ei pyri konfliktiin eikä muodosta uhkaa Venäjälle.
– Liittolaiset vastustavat ydinaseiden sijoittamista Maan kiertoradalle.
– Pohjois-Korea ja Iran tukevat Venäjän aggressiivista sotaa Ukrainaa vastaan tarjoamalla suoraa sotilaallista tukea.
– Valko-Venäjä jatkaa tämän sodan tukemista tarjoamalla pääsyn alueelleen ja infrastruktuuriinsa.
– Länsi-Balkanin ja Mustanmeren alueet ovat strategisesti tärkeitä liitolle.

NATO:n huippukokous ja Ukraina
NATO:n huippukokouksessa oli läsnä myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Hän ilmoitti, että Washingtonissa Ukrainan tiimi työskenteli sen eteen, että Ukrainan asevoimat saisivat suuren määrän ilmapuolustusjärjestelmiä ja F-16-hävittäjiä.

Ukrainan liittymistä NATO:on ei käsitelty huippukokouksessa, ja useimmat poliitikot ja asiantuntijat pitävät realistisena ajankohtana Ukrainan NATO-jäsenyydelle vuotta 2028, mutta ei aiemmin. Niin sanottua “saksalaista skenaariota”, jossa Ukraina otettaisiin liittoon ilman miehitettyjä alueita, ei käsitellä virallisesti, vaikka siitä on käyty epävirallisia keskusteluja – näin kertoo Zelenskyi.

Kommentoi ja jaa artikkeli ystäviesi kanssa. Tilaa blogimme Patreonin kautta lukeaksesi ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/23 00:16:42