Eilen yhteensä 78764 latausta

Kirjaudu

Etusivu > Ukrainan Nato-jäsenyys: Ehdot, edistyminen ja tulevaisuus

#NatoJulistus #Ukraina #NatoJäsenyys #KansainvälinenPolitiikka #Turvallisuus #Geopolitiikka #Itä-Eurooppa #Jäsenyysprosessi #TulevaisuudenNäkymät

11.07.2024 05:50

Ukrainan Nato-jäsenyys: Ehdot, edistyminen ja tulevaisuus

#NatoJulistus #Ukraina #NatoJäsenyys #KansainvälinenPolitiikka #Turvallisuus #Geopolitiikka #Itä-Eurooppa #Jäsenyysprosessi #TulevaisuudenNäkymät
Lukuaika: < 1 minuutti

#NatoJulistus Ukrainan Nato-jäsenyys: Ehdot, edistyminen ja tulevaisuus

Pohjois-Atlantin liitto julkaisi virallisen lausunnon Ukrainan jäsenyydestä Naton huippukokouksen tulosten perusteella. Lausunnossa todetaan, että Ukraina saa kutsun liittyä, kun se täyttää kaikki tarvittavat ehdot ja kaikkien liittolaisten suostumus on saavutettu. Ukrainan tie Natoon kuvataan lausunnossa “peruuttamattomaksi.”

Tämä käy ilmi Naton jäsenten virallisessa yhteislausunnossa 75. vuosipäivän huippukokouksen jälkeen Washingtonissa. Lausunnossa todetaan, että Naton maat tunnustavat Ukrainan tulevaisuuden olevan liitossa ja tukevat Ukrainan oikeutta valita oma turvallisuusmekanisminsa.

“Vahvistamme jälleen, että voimme lähettää kutsun Ukrainalle liittyä liittoon, kun jäsenet ovat yksimielisiä ja ehdot täytetään… Ukraina on yhä operatiivisesti ja poliittisesti integroituneempi liittoon. Tervetuloa konkreettiseen edistykseen, jonka Ukraina on saavuttanut Vilnan huippukokouksen jälkeen tarvittavissa demokraattisissa, taloudellisissa ja turvallisuusreformeissa. Kun Ukraina jatkaa tätä elintärkeää työtä, jatkamme sen tukemista peruuttamattomalla tiellä kohti täyttä euroatlanttista integraatiota, mukaan lukien Nato-jäsenyys”, lausunnossa todetaan.

Lausunnossa mainitaan myös, että sillan liittoon muodostavat sekä Naton että Ukrainan ja Naton neuvoston päätökset, jotka tehtiin huippukokouksessa. Kaikki tämä yhdessä liittolaisten nykyisten toimien kanssa tuottaa tuloksia.

“Liiton jäsenet jatkavat Ukrainan operatiivisen yhteensopivuuden tukemista sekä lisädemokratia- ja turvallisuussektorin uudistuksia, joita Naton ulkoministerit jatkavat arvioimalla mukautetun vuosittaisen kansallisen ohjelman kautta,” lausunnon allekirjoittajat tiivistivät.

Ukrainan liittyminen Natoon

Aikaisemmin Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg totesi, ettei voi nimetä tarkkaa päivämäärää Ukrainan liittymiselle Natoon, mutta tämä tapahtuu, kun liiton jäsenet saavuttavat konsensuksen ja sotatoimet Ukrainassa lakkaavat kokonaan. Stoltenberg korosti, että sodan päätyttyä on varmistettava, että Ukrainalla on kyky estää tuleva aggressio Venäjältä, ja että Ukrainalle tarvitaan luotettavia turvallisuustakeita. Hänen mukaansa paras tällainen takuu on Naton perustamissopimuksen 5. artikla.

Siihen saakka Nato luo pysyvän rakenteen järjestääkseen aseiden toimitukset Ukrainalle ja niiden rahoituksen. Tämä prosessi on oltava jatkuva, jotta Kiovaa ei enää petetä, ilmoitti Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

Kommentoi artikkelia ja jaa ystäviesi kanssa. Voit myös kirjautua Patreoniin lukeaksesi blogia ilman mainoksia.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/13 16:22:55