Eilen yhteensä 115759 latausta

28991 artikkelia

Kirjaudu

Etusivu > Ukrainan oikeusjärjestelmä ja korruption torjunta: SBU:n rooli

#Ukraina #Korruptio #Oikeusjärjestelmä #SBU

16.07.2024 15:25

Ukrainan oikeusjärjestelmä ja korruption torjunta: SBU:n rooli 

#Ukraina #Korruptio #Oikeusjärjestelmä #SBU

#Ukraina #Korruptio #Oikeusjärjestelmä #SBU

Ukrainan turvallisuuspalvelu ja valtion tutkintatoimisto ovat keränneet uusia todisteita Kiovan alueen Brovaryn kaupungin- ja alueoikeuden tuomarin rikollisesta toiminnasta. Tämä tuomari oli aiemmin saanut epäilyn korruptiotoiminnasta. Tapauksen mukaan tuomari on syyllistynyt petokseen ja asiakirjaväärennöksiin, joiden avulla hän kesällä 2023 laittomasti matkusti ulkomaille virallisen työmatkan varjolla. Työmatkan sijaan hän matkusti Karibian saarille risteilyaluksella yhdessä avopuolisonsa kanssa.

Ukrainan turvallisuuspalvelu, pääsyyttäjän virasto ja valtion tutkintatoimisto kertoivat asiasta 16. heinäkuuta. Viranomaiset eivät ole virallisesti nimenneet tuomaria, mutta ”Ukrainska Pravda” -lähteiden mukaan kyseessä on Brovaryn kaupungin- ja alueoikeuden tuomari Volodymyr Serdynskyi. Ukrainan turvallisuuspalvelu muistutti, että syyskuussa 2023 tämä sama virkamies jäi kiinni lahjuksesta, jonka hän oli saanut ”oikean” päätöksen tekemisestä omaisuutta koskevassa riidassa.

Tuomari käytti väärennettyä kutsukirjettä osallistuakseen konferenssiin, joka käsitteli ukrainalaisille pakolaisille, perheille ja orpolapsille annettavaa apua EU:ssa. Tosiasiassa tällaisia tapahtumia ei järjestetty kyseisessä maassa tuolloin. Väärä kutsu oli peruste virallisen työmatkamääräyksen myöntämiselle, mikä mahdollisti Serdynskylle ulkomaille lähdön.

”Oikeudenkäynnin materiaalien mukaan tuomari käytti väärennettyjä asiakirjoja laittomaan rajanylitykseen. Hän myös harhautti oikeuden johtoa ja rajavalvontaviranomaisia”, korosti pääsyyttäjän virasto.

Tapauksen mukaan fiktiivisen kutsun hankkimisessa tuomaria auttoi hänen tuttu asianajajansa. Saatujen todisteiden perusteella sekä tuomari että hänen rikoskumppaninsa, asianajaja, on epäiltynä kahdesta Ukrainan rikoslain pykälästä:

– Pykälät 27 (kohdat 2 ja 5) ja 358 (kohdat 3 ja 4) (asiakirjojen, leimojen, sinettien ja lomakkeiden väärentäminen, väärennettyjen asiakirjojen, leimojen ja sinettien myynti tai käyttö, etukäteen sovitun rikollisryhmän toimesta);
– Pykälä 190 (kohta 2) (petos, joka on tehty toistuvasti tai etukäteen sovitun rikollisryhmän toimesta).

Millaisia rajoituksia voi esiintyä sotatilalain aikana?

Venäjän täysimittaisen hyökkäyksen alkamisen jälkeen 24. helmikuuta 2022 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi julisti sotatilalain ja yleisen mobilisaation. Viimeksi parlamentti jatkoi sotatilalakia ja mobilisaatiota 8. toukokuuta 2024 – 11. elokuuta saakka.

Sotatilalaki sisältää muun muassa kiellon miehille ikäryhmässä 18–60 vuotta, jotka ovat asepalveluskelpoisia, matkustaa ulkomaille, paitsi erityistapauksissa. Sotatilalaki mahdollistaa myös muiden toimenpiteiden käyttöönoton sotilasjohdon ja hallintojen toimesta. Yksityishenkilöille voidaan asettaa työvelvoite tiettyjen työkykyisten henkilöiden osalta, jotka eivät ole mukana elintärkeiden toimintojen ylläpitämisessä tai puolustusalalla, eikä heitä ole varattu yrityksille, laitoksille tai järjestöille. Tähän voidaan käyttää vain työkykyisiä 16 vuotta täyttäneitä henkilöitä, joilla ei ole terveydellisiä rajoituksia sotatilalain aikana työskentelyyn.

Lisäksi kansalaisille voidaan asettaa muita rajoituksia ja kieltoja tarpeen mukaan. Näitä ovat muun muassa:

– Ulkonaliikkumiskiellon käyttöönotto;
– Henkilöiden asiakirjojen tarkastaminen ja tarvittaessa henkilön tavaroiden, ajoneuvojen, matkatavaroiden, lastien, virastotilojen ja kansalaisten asuntojen tarkastaminen, lukuun ottamatta Ukrainan perustuslain asettamia rajoituksia;
– Kiellon tai rajoituksen asettaminen henkilöiden oleskelupaikan tai asuinpaikan valitsemiselle alueella, jolla on voimassa sotatilalaki;
– Alkoholin ja alkoholia sisältävien aineiden, sekä aseiden, voimakkaiden kemikaalien ja myrkkyjen kaupan kieltäminen;
– Tarvittaessa peruselintarvikkeiden ja muiden tavaroiden säännöstely;
– Sotilasmajoitusvelvollisuuden asettaminen fyysisille ja oikeushenkilöille sotilaiden, turvallisuusviranomaisten, pelastuspalvelun henkilöstön, evakuoidun väestön ja sotilasosastojen, yksiköiden ja laitosten majoittamiseksi;
– Väestön evakuoinnin toteuttaminen, jos heidän elämäänsä tai terveyttään uhkaa vaara, sekä aineellisten ja kulttuuriarvojen suojelemiseksi vahingoilta tai tuhoilta.

Kaikki nämä toimenpiteet toteutetaan ainoastaan ihmisten ja kansalaisten perustuslaillisten oikeuksien ja vapauksien tilapäisten rajoitusten puitteissa. Sotatilalain päättyessä vastaavat toimenpiteet kumotaan.

Kommentoi tätä artikkelia ja jaa se ystäviesi kanssa! Voit myös kirjautua Patreonin kautta lukeaksesi blogiani ilman mainoksia.

Satunnainen:

Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com
www.traccar.fi
www.zoneminder.fi

Tietosuojaseloste:
www.juhosaastamoinen.net

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsAppViimeisimmät:

    © 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/11/08 01:45:01