# Ukraina myöntää tilapäisen moratorion ulkomaiselle velalle – taloudelliset näkökulmat ja vaikutukset
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyj on allekirjoittanut lain, joka asettaa moratorion ulkomaisen valtionvelan maksuille. Tämä laki antaa hallitukselle oikeuden tilapäisesti keskeyttää ulkomaisen valtionvelan maksut tarvittaessa 1. lokakuuta 2024 asti. Samalla laki mahdollistaa myös entisen ”Ukravtodor”-yhtiön velan uudelleenjärjestelyn.
Lain taustalla on tekninen tarve, joka liittyy velan uudelleenjärjestelysopimukseen. Ukraina omistaa edelleen eurobond-sitoumuksia, joiden arvo on noin 19,7 miljardia dollaria (noin 18,6 miljardia euroa), ilman kertyneitä korkoja. Näiden lisäksi markkinoilla on 2,6 miljardia dollaria (noin 2,4 miljardia euroa) GDP-vakuuksia, joiden maksut ovat sidottuja maan talouskasvuun.
Roksolana Pidlasan, budjettikomitean puheenjohtajan, mukaan vastaava tekninen ratkaisu otettiin käyttöön jo vuonna 2015, jolloin Ukraina hyväksyi lain ”Valtion, valtion takaaman ja paikallisen velan oikeustoimien erityispiirteistä”. Tällöin saavutettiin periaatteelliset sopimukset sijoittajien kanssa ja operaatio saatiin päätökseen myöhemmin samana vuonna. Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) on myös ilmaissut tukensa tälle lainmuutokselle.
Rahoitusmarkkinoilla on edelleen epävarmuutta. Ukraina sopi elokuussa 2022 kahden vuoden maksuaikojen lykkäämisestä 13:lle suvereenille eurobondille, joiden kokonaisarvo on 17,26 miljardia dollaria (noin 16,1 miljardia euroa) ja 2,25 miljardia euroa. Kuitenkin 17. kesäkuuta uutisoitiin, että maa ei onnistunut neuvottelemaan 20 miljardin dollarin velan uudelleenjärjestelyä, kun velanomistajat hylkäsivät Ukrainan ehdotuksen alentaa valuuttaobligaatioiden arvoa 60 prosentilla.
22. heinäkuuta pääministeri Denys Shmyhal ilmoitti, että Ukraina on saavuttanut periaatteelliset sopimukset eurobondin omistajien komitean kanssa. Tämä kehitys mahdollistaa resurssien vapauttamisen kiireellisiin tarpeisiin, kuten puolustukseen, sosiaaliseen suojeluun ja jälleenrakentamiseen.
Pääministerin mukaan tämä on merkittävä askel velan uudelleenjärjestelyprosessissa, joka voi säästää 11,4 miljardia dollaria (noin 10,6 miljardia euroa) velanhoitokustannuksissa seuraavien kolmen vuoden aikana ja 22,75 miljardia dollaria (noin 21 miljardia euroa) vuoteen 2033 mennessä.
Mitä mieltä olet tästä lainmuutoksesta ja sen vaikutuksista Ukrainan talouteen? Kommentoi ja jaa ajatuksesi ystäviesi kanssa. Liity myös Patreonin kautta, jotta voit lukea blogia ilman mainoksia.